Wpis z mikrobloga

Pytam zupełnie poważnie. Czy ktoś mógłby stworzyć listę przypadków eksponowania w przestrzeni publicznej banderowskich symboli w Polsce w ostatnich latach? Bo zastanawiam się na ile to rzeczywisty problem, a na ile bicie piany jak rzekome przerzucanie do Polski tysięcy migrantów dziennie przez zachodnią granicę, o czym po miesiącu już nikt nie pamięta.

Udało mi się znaleźć następujące przykłady:
- ostatni incydent na koncercie Maxa Korzha w Warszawie
- czerwono-czarna flaga z napisem Olenivka podczas pikiety w Krakowie w 2023 w sprawie Ukraińców przetrzymywanych w rosyjskiej niewoli. Olenivka to miejscowość w której w eksplozji rosyjskiego więzienia zginęło kilkudziesięciu ukraińskich jeńców wojennych
- banderowska flaga na balkonie mieszkania we Wrocławiu, ściągnięta po interwencji policji w 2022
- chłopiec z Ukrainy z namalowanym na kartce plakatem przedstawiającym symbol pułku Azow na tle flagi żółto-niebieskiej i czerwono-czarnej w Koninie na akcji poparcia dla ukraińskich żołnierzy broniących Mariupola w 2022 (pic rel)
- banderowska flaga za szybą ciężarówki w Lublinie ściągnięta przez kierowcą po zwróceniu uwagi przez mieszkankę miasta i policję
- naklejka czerwono-czarnego tryzuba na zderzaku samochodu w Przemyślu w 2019
- banderowska flaga za szybą ciężarówki w Dorohusku w 2018
- książka dla dzieci "Bandera i ja" w bibliotece w Bartoszycach w 2016
- grupa nastolatków z Ukrainy robiąca sobie zdjęcie z flagą Prawego Sektora na parkingu w Przemyślu w w 2015
- jest też ta sprawa nastolatka z Ukrainy, który malował banderowskie flagi na pomniku rzezi wołyńskiej i w innych miejscach, ale on to według oficjalnego komunikatu robił na zlecenie obcych służb

Zapewne coś pominąłem, ale jednak większość tego typu spraw to jakieś drobiazgi nie wychodzące poza wzmianki na lokalnych portalach. Praktycznie żaden nie ma charakteru zorganizowanej politycznej akcji. Jak na obecność w Polsce ok. półtora miliona Ukraińców wydaje mi się to względnie mało na potrzeby nakręcania paniki moralnej.
#ukraina #bandera #kiciochpyta
kapitannowakowskikolegamoimbyl - Pytam zupełnie poważnie. Czy ktoś mógłby stworzyć li...

źródło: Akcja-poparcia-dla-pulku-Azow-w-Koninie.-Zr.-LM.pl-YouTube-kadr-z-nagrania-970x542

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wolnyityle: Ja też nie mam nic przeciwko tylko nie rozumiem rozpalania emocji wokół całkowicie marginalnego tematu. Już teraz są odpowiednie przepisy w kodeksie karnym i wystarczy je egzekwować. A pisowcy z jednej strony wrzeszczą, jaka to straszna zbrodnia nastąpiła na tym koncercie a z drugiej wzywają do zmiany prawa, tak jakby jednak używanie czarno-czerwonej flagi było legalne.
  • Odpowiedz