Wpis z mikrobloga

Chciałbym nieśmiało zauważyć, że jakieś 5-6 lat temu konsensus na wypoku był taki, że PPK nie warto, dla debili, oszustwo i trzeba zgłosić się do HR i podpisać oświadczenie by w tym nie uczestniczyć. Dodatkowo, po tych 5-6 latach mało się zmieniło i partycypacja dalej wynosi coś koło 35%! Kurcze, 65% ludzi uprawnionych do tego powiedziało NIE, dla 1.5% podwyżki i pofatygowało się do HR, ze specjalnym oświadczaniem, by w tym nie uczestniczyć. Pewnie te same 65% ludzi uważa, że w Polsce zwykli ludzie są bardzo mądrzy, tylko dzięki jakiemuś niewyjaśnionym zbiegowi okoliczności, zawsze wybierają głupich polityków do rządzenia.

Tymczasem PPK po 4,5 latach:

#ppk #inwestowanie #gielda #emerytura #pracowniczeplanykapitalowe #finanse #pieniadze #oszczedzanie
lecho182 - Chciałbym nieśmiało zauważyć, że jakieś 5-6 lat temu konsensus na wypoku b...

źródło: image

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pewnie te same 65% ludzi uważa, że w Polsce zwykli ludzie są bardzo mądrzy, tylko dzięki jakiemuś niewyjaśnionym zbiegowi okoliczności, zawsze wybierają głupich polityków do rządzenia.

@lecho182: I pewnie te 65% za x lat jak już przejdą na głodowe emerytury, będą głosować na partie, które będą obiecywały 15 i 16 emerytury( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@lecho182: Sam dałem odmowę. Nie lubię, kiedy ktoś się bawi moimi pieniędzmi. Pamiętam OFE i nie ufam władzy. Ile z tego będę mieć? 300zł do emerytury? Ktoś wierzy jeszcze z mojego rocznika w emeryturę? Już ZUS traktuję jako pieniądze wywalane w błoto. Dzieki, postoję - a pieniądze umiem odkładać sam.
  • Odpowiedz
@Krupier: Łudź się, łudź, jak mówi bajka o łodzi. Opłata przekształceniowa.

Inna sprawa to wywalenie pieniędzy OFE do ZUS, co w mojej perspektywie równa się pożegnaniem się z pieniędzmi.
  • Odpowiedz
@lecho182: No i o tym mówię - ile to Twoim zdaniem doda do Twojej emerytury? 200zł?

Prywatnie w 6 miesięcy (odkładam po 1500 zł) z 9000 zrobiłem 15. Nie wierzę po prostu w bezpieczeństwo pieniędzy w PPK - mam prawo.
  • Odpowiedz
@lecho182: A czy w swoich rozważaniach wziąłeś pod uwagę istnienie PPE? Oświadczenie do HR złożyło zdecydowanie mniej niż 65%, również ja nie składałem. A to dlatego, że u mnie w kołchozie ludzie również byli źle nastawieni do PPK, więc kierownictwo postanowiło przeprowadzić atak wyprzedzający i wprowadzili PPE.
  • Odpowiedz
Łudź się, łudź, jak mówi bajka o łodzi. Opłata przekształceniowa.

Przecież ci wyraźnie napisałem, że nic takiego nie miało miejsca.

Inna sprawa to wywalenie pieniędzy OFE do ZUS, co w mojej perspektywie równa się pożegnaniem się z pieniędzmi.

@
Krupier - >Łudź się, łudź, jak mówi bajka o łodzi. Opłata przekształceniowa.

Przecie...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Krupier: Jak chcesz wypłacić, to Cię okradną "bo tak" - 30% od pracodawcy, 19% z odsetek. Dla mnie średni deal.

Nie wierzę, że w obecnej formie, przy obecnym poziomie dzietności doczekam możliwości wypłaty tych pieniędzy - mam prawo. Nie wierzę również, że w przypadku jakiegoś wydarzenia losowego, konfliktu, czy cokolwiek innego (tfu) rząd nie połasi się na te pieniądze. O ile one faktycznie gdzieś fizycznie są, w co wątpię (jak
  • Odpowiedz
Jak chcesz wypłacić, to Cię okradną "bo tak" - 30% od pracodawcy, 19% z odsetek. Dla mnie średni deal.

Ale ty teraz piszesz o PPK. Po co wypłacać przed emeryturą? I nie 19% z odsetek, a od zysku. Przecież też byś ten podatek zapłacił bez względu na to gdzie byś na giełdzie grał.

Nie wierzę, że w obecnej formie, przy obecnym poziomie dzietności doczekam możliwości wypłaty tych pieniędzy - mam prawo. Nie
  • Odpowiedz
W takim razie się mylisz.

@MalowanyPtak: nie nie mylę się. Po co wrzucasz jakieś głupoty z internetu? Jeszcze powiedz, że to z jakiegoś durnego AI.

Nie da się i nigdy się nie dało przekazać środków z OFE na IKE. Były takie pomysły i plany, ale tak jak pisałem - nic takiego nie miało miejsca. Temat umarł.
  • Odpowiedz
@Krupier: W takim razie wycofuje się ze swojego p---------a o IKE, chociaż nie jestem przekonany. Resztę argumentacji o braku zaufania i tego, że hajs wpłacony na ZUS to hajs stracony podtrzymuję.
  • Odpowiedz
@MalowanyPtak: To nie masz zielonego pojęcia, jak działa ppk. Jeśli uważasz, że rząd może połasić się na te pieniądze, to równie dobrze nie powinieneś trzymać żadnych pieniędzy na koncie, bo to taka sama forma własności. Pieniądze nie są wpłacane w studnie bez dna (czyli ZUS) - tylko w akcje - rozumiem, że polskie mogą stracić na wartości, ale IMO to wciąż lepiej, niż zwykła emerytura. Jesteś zwykłym Januszem, który nie
  • Odpowiedz