Wpis z mikrobloga

#aferakpo #kpo

Myślicie, że afera związana z HoReCa to mało. To teraz trzymajcie się stołka. Zajmuje się od lat sieciami światłowodowymi i buduje ich w swoim rejonie od lat "KOMERCYJNIE" i teraz patrzcie na to. Na stronie Internet.gov.pl możecie sobie sprawdzić jak wyglądają dotacje na poszczególne adresy i ... w adresie gdzie mamy klientów pojawiają się wartości przeznaczone dla beneficjenta KPO.

32500zł za podłączenie... budynku który jest od lat w zasięgu światłowodu.
19500zł za podłączenie pawilonu handlowego który też jest już w zasięgu światłowodu itd.
21500zł za podłączenie kościoła albo pustostanu itd. itp.

Na terenie całego regionu te dotacje idą w miliony. Sprawdźcie u siebie jak to wygląda. #polityka
brokenik - #aferakpo #kpo

Myślicie, że afera związana z HoReCa to mało. To teraz trz...

źródło: Zrzut ekranu z 2025-08-18 03-24-54

Pobierz
  • 244
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

budynku który jest od lat w zasięgu światłowodu.

@brokenik: Dodaj, że twojego. Abstrahując już od absurdu dopłat to czemu przedstawiasz to tak, jakby tylko jeden operator ze światłowodem powinien mieć podłączenie do jednego budynku?
Pustostany czy dopłaty to rak ale brak konkurencji też jest zły.
  • Odpowiedz
@Drmscape2 właśnie w ramach C1.1.1, też dziwne że operator świadczy usługi od kilku miesięcy pomimo że nie ma nikogo w rejestrze, nawet dostałem odpowiedź jak zgłaszałem dostęp do Internetu, że oferują usługę. Też zgłaszałem weryfikację danych i rząd od kilku miesięcy nic z tym nie robi
  • Odpowiedz
Dane do systemu miały być zaraportowane przez operatorów chyba do połowy listopada 2024.

@Cephalopoda_Ammonoidea: Dane do systemu są raportowane cały czas przez przedsiębiorców telekomunikacyjnych, mniejsi mają obowiązek raportować co miesiąc, więksi co tydzień.
  • Odpowiedz
@wiktoriawiecek: sorry, ale nie wierzę bo w ramach C1.1.1 nie realizowano pojedynczych adresów, tj. nie można było wziąć dofinansowania tylko na realizację jednego adresu. Ten program tak nie działa. Druga sprawa, że przy wcześniejszych naborach do C1.1.1 nie było najmniejszych szans, żeby mała firma dostała to dofinansowanie.
  • Odpowiedz
@brokenik a to nie jest tak że do dowolnego budynku może być podpiętych dowolna ilość światłowodów? Zależy czy właściciel lub wspólnota mieszkaniowa się zgodzić. Operatorzy wolą mieć swoje przyłącze niż wykupywać usługę hurtową u operatora który już jest na budynku.
  • Odpowiedz
  • 0
@brokenik a ja 8 bitych lat chodziłem się pytać o podłączenie światłowodu, albo ktoś się nie zgodził żeby przez plac szło albo urząd miasta nie dzierżawi słupów latarni pod skrzynki, ziemią nie można, powietrzem nie można bla bla bla, kupiłem modem odu-idu firmy Nokia plus karta Orange flex za 80zl bez limitu i mam święty spokój
  • Odpowiedz
@brokenik: jeszcze później ktoś ci będzie mówil o wolnym rynku xd przecież w tym momencie w Polsce nie ma absolutnie nic logicznego w gospodarce.
Jedni tyraja a drudzi dostają ich zyciowe wynagrodzenia do ręki bo politycy "przypadkiem" ustawili takie a nie inne wymagania przy dotacjach a później "samo" się zatwierdziło xd

Bank wrzuca na rynek pieniądze z pępka workami i jeszcze bierze od tego gigantyczny procent, pompuje to ceny towarów
  • Odpowiedz
Pierwsze słyszę o budynkach które są w zasięgu. Możesz podać przynajmniej jeden taki lokal by udowodnić, czy może matecki Ci sypnął?

@zlodziej_herbaty: Ale to się rzeczywiście dzieje.
U mnie w okolicy kilka lat temu zrobiona została sieć z POPC, budował to Fiberhost (spółka-córka Inei), sieć napowietrzna podwieszana pod linie energetyczne. Sieć otwarta, do wyboru ze 20 operatorów świadczących na niej usługi.
W tamtym "rozdaniu" warunki były takie, że na danym obszarze konkursowym podłączyć
  • Odpowiedz
Jak dobrze jest być wykopkiem, można kręcić małysza nawet jak się nic nie wie. Chłopak zobaczył dotacje, o których tak naprawdę nie wie nic poza tytułem i już jest afera.

@KolagenowyEnergetyk: dobrze, że podkusiło mnie poczytać więcej komentarzy, a nie tylko kilka pierwszych gdzie jak zwykle pacany łykają wszystko bez weryfikacji. XD

Coś czuję, że wpis dzisiaj zniknie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@brokenik według tej mapy dom mojej siostry jest w zasięgu, ale lokalny dostawca uważa inaczej, więc pod tym względem ta strona wydaje się być niezbyt wiarygodna.

Co do samej zasadności dopłat nie mam pojęcia, zostawiam to ludziom którzy bardziej ogarniają temat.
  • Odpowiedz