Wpis z mikrobloga

Wszyscy się jarają “rewolucyjnymi” agentami AI, a ja tu siedzę jak boomer informatyk i myślę: “przecież to już było w latach 80.”

TL;DR: Agenci AI = systemy agentowe z lat 80. + ChatGPT + marketing hype

Krótka historia:

- Lata 80-90: Naukowcy wymyślają systemy agentowe - autonomiczne programy, które planują i wykonują zadania
- 2020+: Ktoś podpina do tego LLM-y i krzyczy “REWOLUCJA!”

Co się zmieniło:

- Mamy lepsze GPU
- Agenci mogą teraz gadać jak ludzie (dzięki LLM-om)
- UI nie wygląda jak z Windows 95

Co NIE zmieniło się:

- Podstawowe problemy (planowanie, koordynacja, autonomia)
- Architektura systemów
- To, że agent dalej może się wywałić na prostym zadaniu

Agenci AI to nie oszustwo, tylko naturalna ewolucja. Czasem trzeba poczekać 40 lat, żeby stara idea dostała właściwe narzędzia. A że sam na tworzeniu ich zarabiam nieprzyzwoite pieniądze to nie narzekam tak bardzo

#sztucznainteligencja #programowanie #vintage #copium #programista15k
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: idąc tym tokiem rozumowania to komputer wcale nie został wynaleziony w XX wieku albo raczej nie były niczym odkrywczym, bo 3-4 tys lat temu istniał sobie abakus. właściwie to nic nigdy nie zostało wynalezione, nic nie jest odkrywcze, bo bazuje na poprzednich dokonaniach.
  • Odpowiedz
@ly000 nie, mój tok rozumowania jest taki, że prawdą jest że używamy starych rzeczy dzięki nowym narzędzia, ale agenci to bańka. Polepszony rag, nic więcej
  • Odpowiedz
że prawdą jest że używamy starych rzeczy dzięki nowym narzędzia, ale agenci to bańka.

@JamesJoyce: acha i te stare rzeczy również pozwalały np. na zaimplementowanie niemalże dowolnego algorytmu w dowolnym języku programowania? zaprogramowanie gry 3d z listą funkcjonalności i zasadami rozgrywki, które przyjdą nam do głowy?
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: @tubkas12 To w ogóle jest żałosne, bo ten kurs robi 2 typów od frontu i jakiś youtuber od IT. Namnożyło się teraz specjalistów od "AI" sprzedających kursy z korzystania z chata gpt. Potem się okazuje, że i tak nic z tego nie wykorzystasz w pracy, bo twoje korpo zakazuje używania AI. Podczas gorączki złota sprzedawaj kilofy.
  • Odpowiedz
Tego nie wiem. Niby jest budżet szkoleniowy, ale nigdy HRy o nim nie mówią (chyba taki urban legend XD). Więc zakładam, że raczej własna kasa.

@AntyKuc: To ciekawe, moja hipoteza jest taka, że ten kurs jest kierowany głównie do firm stąd wysoka cena, a wiadomo że firmom IT kasa to leci z każdego otworu, teraz trochę mniej ale jednak. No ale pewnie są ludzie którzy mają tak mocne fomo że
  • Odpowiedz