Aktywne Wpisy

tesknilam_ +81
Nauczyciele często powtarzali, że w dorosłym życiu będzie nam brakować szkoły i życia bez obowiązków. No i tak powiem szczerze, że już to dorosłe życie, mimo że trudne, jest i tak lepsze dla mnie niż katorga którą przeżywałam w podstawówce czy w LO.
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #

ogurkiszony75 +117
źródło: temp_file6364110403219876580
Pobierz

TL;DR: Agenci AI = systemy agentowe z lat 80. + ChatGPT + marketing hype
Krótka historia:
- Lata 80-90: Naukowcy wymyślają systemy agentowe - autonomiczne programy, które planują i wykonują zadania
- 2020+: Ktoś podpina do tego LLM-y i krzyczy “REWOLUCJA!”
Co się zmieniło:
- Mamy lepsze GPU
- Agenci mogą teraz gadać jak ludzie (dzięki LLM-om)
- UI nie wygląda jak z Windows 95
Co NIE zmieniło się:
- Podstawowe problemy (planowanie, koordynacja, autonomia)
- Architektura systemów
- To, że agent dalej może się wywałić na prostym zadaniu
Agenci AI to nie oszustwo, tylko naturalna ewolucja. Czasem trzeba poczekać 40 lat, żeby stara idea dostała właściwe narzędzia. A że sam na tworzeniu ich zarabiam nieprzyzwoite pieniądze to nie narzekam tak bardzo
#sztucznainteligencja #programowanie #vintage #copium #programista15k
Skoro potrafią się wywalić na prostym zadaniu, to czy ten typ ma racje? XD
https://www.heise.de/en/news/Softbank-1-000-AI-agents-replace-1-job-10490309.html
@JamesJoyce: acha i te stare rzeczy również pozwalały np. na zaimplementowanie niemalże dowolnego algorytmu w dowolnym języku programowania? zaprogramowanie gry 3d z listą funkcjonalności i zasadami rozgrywki, które przyjdą nam do głowy?
https://www.aidevs.pl
Tak, pewnie zarobisz więcej na kursach z tych agentów niż ich realnej implementacji
@AntyKuc: To ciekawe, moja hipoteza jest taka, że ten kurs jest kierowany głównie do firm stąd wysoka cena, a wiadomo że firmom IT kasa to leci z każdego otworu, teraz trochę mniej ale jednak. No ale pewnie są ludzie którzy mają tak mocne fomo że