Wpis z mikrobloga

#sztucznainteligencja #programowanie #programista15k #openai

Zhipu AI wypuściło GLM-4.5 i patrząc na specs, może być bardzo interesujący dla tworzenia agentów:
Function calling & tool use:

https://huggingface.co/zai-org/GLM-4.5-Air

Natywne wsparcie dla function calling (podobnie jak GPT-4/Claude)
API kompatybilne z OpenAI - można łatwo przerzucić istniejące agenty
Dobra wydajność w Code Interpreter tasks

Architektura agentów:

128K kontekst = więcej "pamięci" dla wieloetapowych zadań
Multimodal input = agenty mogą analizować screenshoty, PDFy, audio
Structured output - obsługuje JSON schema out-of-the-box

Benchmarki agentic:
W testach Berkeley Function Calling wypada podobnie do GPT-4o, lepiej niż Claude-3. W praktycznych zadaniach (web scraping, data analysis) trzyma poziom.
Self-hosted opcje:
GLM-4-9B można postawić lokalnie - przydatne dla agentów w firmach z wymaganiami compliance.
Minusy:

Mniejszy ecosystem narzędzi niż OpenAI
Potencjalne throttling dla użytkowników spoza Chin
Brak oficjalnego wsparcia w popularnych framework-ach (LangChain/CrewAI)
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: Zauważyłem, że ostatnio poświęcasz naprawdę dużo czasu na naukę, pracę i rozwój zawodowy. To imponujące i pokazuje Twoje zaangażowanie oraz ambicję – nie każdy potrafi tak konsekwentnie i wytrwale dążyć do celu.

Chciałbym Ci jednak przypomnieć, że w tym wszystkim ważne jest zachowanie balansu. Kariera i rozwój są istotne, ale równie ważne są chwile z rodziną, pielęgnowanie własnych pasji i hobby, dbanie o zdrowie oraz aktywność fizyczna. Bez tego
  • Odpowiedz
  • 0
@Ksiega_dusz: Hej, dzięki za troskę. Spędzam każdego dnia 3-5h na spacery po lesie. Jestem w trakcie fizjoterapii. A nauka jest dla mnie sposobem na odpoczynek. Zawsze taki byłem, odkąd się urodziłem.
  • Odpowiedz