Wpis z mikrobloga

Kolejny post na glownej wysmiwaja goscia.
A ja bym chcial zeby morytorycznie ktos mi napisal . gdzie on sie niby myli? Ktos kto potrafi sympatie poliytczne dac na bok

P.S. komenatarze z nawiazaniem do partii bede kasowal, chce tylko ekonomicznie wiedziec, gdzie on sie myli, ze jest tak wysmiewany

#ekonomia #polska #finanse #gospodarka
B.....s - Kolejny post na glownej wysmiwaja goscia.
A ja bym chcial zeby morytoryczni...

źródło: 310a55e291d180fd318e1af0d6013a8e42b1237c6556ddba4c865ee6a3d04507,w400

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

gdzie on sie niby myli?

@BelgijskieFrenchFries: Bardzo slaby bait. nawet jak na konto od 4h :D

Upraszczajac (bo widze ze konkrety i tak nei przemowia):
Skoro programy socjalne sa takie zarabiste i tak pobudzaja konsumpcje i gospodarke ze generuja nowe miejsca pracy
  • Odpowiedz
@StonkaM: Ram mowi, ze skoro bezrobocie spada, wynagrodzenia rosna, miejsca pracy powstaja, ludzie maja gdzie pracowac to wzrost PKB jest dobry.
A drugi raz - jak bezrobocie i dlug panstwa rosnie to PKB jest "przestarzalym" wskaźnikiem.

Ta sama sytuacja moze byc pozytywna lub negatywna zaleznie od innych okolicznosci,
Jak studiowalem to profesor ekonomii taki fajny przyklad powiedzial - jak zmienie diete i bede teraz jadl wiecej miesa i tluszczy to
  • Odpowiedz

Skoro programy socjalne sa takie zarabiste i tak pobudzaja konsumpcje i gospodarke ze generuja nowe miejsca pracy to proponuje:

1- 3600+ zamias 800+

2- minimalna 20k zamiast 4666

3-bon wakacyjny 10k zamiast tego co jest teraz

4-19, 20 i 21 emerytura
  • Odpowiedz
1- 3600+ zamias 800+

2- minimalna 20k zamiast 4666

3-bon wakacyjny 10k zamiast tego co jest teraz

4-19, 20 i 21 emerytura

5- 700k kwoty wolnej od podatku i zerowy pit

@gorzki99: czyli to co mają inźyniery na zachodzie. Masz rację idźmy w tym kierunku.
  • Odpowiedz
O ILE PROGRAM 800+ ZWIEKSZYL DZIETNOSC W POLSCE?

@gorzki99: O pomijalne wartości, nie wiem 0.5%?
Ale mogl się np. przy służyć redystrybucji dóbr, zeby Ci na dole też coś z tej gospodarki mieli.
  • Odpowiedz
@StonkaM: nie mówię, rozchodzi się o to, że PKB samo w sobie niewiele znaczy i potrzebny jest szerszy kontekst i więcej danych aby poznać prawdę o gospodarce - samo PKB może rosnąć ale jednocześnie mogą spadać zarobki i rosnąć bezrobocie - taka gospodarka jest w dobrym stanie? No nie ale jak bezrobocie spada i zarobki rosną razem z PKB to jest to pozytywne
  • Odpowiedz
@gorzki99: \

Bardzo slaby bait. nawet jak na konto od 4h :D

Skoro programy socjalne sa takie zarabiste i tak pobudzaja konsumpcje i gospodarke ze generuja nowe miejsca pracy
  • Odpowiedz
zawsze można na ciebiel liczyć

@ShadyTalezz: Polecam sie na przyszlosc.

Moze kiedys ogarniesz na czym polega analiza. Wtedy zrozumiesz o co mi chodzi.

Taki protip na start - pokaz (z obojetnie ktorej strony skali) absurd. jesli taki znajdziesz (z obojetnie ktorej strony skali) to dobry znak zeby sie nad tym zastanowic glebiej.
  • Odpowiedz
gdzie ci w Polsce zarobki spadly? Kiedy?

@Miniu30: Co rozumiesz przez "spadly"?

matematycznie jest to niemozliwe skoro minimalna leci w kosmos i sky is no
  • Odpowiedz
@Miniu30: A jak do urly nedzy mialy nie spasc jak minimalna leci w kosmos? Czego nie rozumiesz?

Matematyki jak widac nie ogarniasz za to populizm w pelnej krasie ogarniasz. Skad sie wzial ten wzrost? Zastanawiales sie nad tym czy to Ci styki przepali?
  • Odpowiedz
A jak do urly nedzy mialy nie spasc jak minimalna leci w kosmos? Czego nie rozumiesz?

20 lat temu jak zaczynalem kariere zawodowa to zarabialem 3x mniej niz stary wyjadacz z praktyka, umiejetnosciami, wiedza i 20 letnim stazem. I nie mialem z tym problemu.

Ano to ze ta zielonka zarobi (na mminimalnej) polowe tego co ja.

@gorzki99: Mozesz na tym nie tracić z powodu wzrostu siły nabywczej wynagrodzeń..
Za dzisiejsza minimalna jesteś w
  • Odpowiedz