Wpis z mikrobloga

@okti325: w Polsce pewnie ponad 90% ludzi kulturowo akceptuje katolicyzm, ponad 70% deklaruje się w spisie powszechnym jako katolicy, natomiast w obowiązkowych rytuałach (msze w niedziele i nakazane święta) uczestniczy niecałe 30%. Noszenie krzyżyka na szyi nijak nie oznacza człowieka religijnego.
  • Odpowiedz
@Kj5s6f2dk7s54o: a ile procent z wyznających, zna i przestrzega wszystkie zasady swojej wiary?
To że ktoś się codziennie modli, chodzi do kościoła w każdą niedzielę, nie oznacza że regularnie się spowiada czy to że przestrzega postu, albo nawet dekalogu...

Pytam bo zaciekawiłeś mnie i nie mam zamiaru nikogo urazić czy coś.
Po prostu ciekawi mnie ile procent w Polsce jak i na całej Ziemi, jest faktyczna ilość ludzi która zna
  • Odpowiedz
Pytam bo zaciekawiłeś mnie i nie mam zamiaru nikogo urazić czy coś.

Po prostu ciekawi mnie ile procent w Polsce jak i na całej Ziemi, jest faktyczna ilość ludzi która zna swoją wiarę

@Eskim0s: nie mam pojęcia ile i jakoś szczególnie nie jestem zainteresowana sprawdzaniem we własnym zakresie. Po prostu wskazuję gigantyczną dysproporcję pomiędzy deklaracjami w ostatnim spisie powszechnym - ponad 70% Polaków twierdzi, że są katolikami - a praktyką,
  • Odpowiedz