Wpis z mikrobloga

#programowanie #it #programista15k #pracait #korposwiat #praca #studia

Dostałem zaproszenie na rozmowę techniczną, stalkuję, kim jest typek, który będzie mnie odpytywał. Zaglądam na jego profil, a tam seniorek po szkole bootcampowej wyższa szkoła hałasu.
Odpisałem rekruterce, że dziękuję za zaproszenie, ale nie jestem zainteresowany pracą z bootcampowcem.

Chodziłem do najlepszego liceum mat-fiz w mieście, zdawałem maturę rozszerzoną z matematyki na 90%, studiowałem na najlepszych polskich uczelniach, a jakiś przebranżowiony typ, który dostał pracę w IT po przebranżowieniu się z magazyniera na programistę, ma mnie odpytywać i oceniać? Bootcampowcy nie znają różnicy między systemem binarnym a szesnastkowym.

Takie są realia rynku bootcampowcy bez szkoły decydują o zatrudnieniu wykształconych ludzi, którzy od 16. roku życia zakuwali, żeby dostać się na informatykę.

Mnie zastanawia, skąd ci bootcampowcy mają pewność siebie, żeby przepytywać magistrów i inżynierów. Mi byłoby wstyd.
Gadałem z takim raz na rekrutacji reprezentował tragiczny poziom. Odpowiadałem dobrze na pytania, a on mówił, że źle.Czytał z kartki 100 interview questions i sprawdzał czy wstrzelisz się w formułkę.

Sytuacja obecnie wygląda tak, że na rynku są mega mocni kandydaci, a w tych firmach siedzą tacy bylejacy bootcampowcy na stołkach i odrzucają każdego, bo boją się, że ich wygryzą, bo są lepsi od nich. Jeden kołchoz odświeża ogłoszenie od 6 miesięcy, bo typek po bootcampie odwala wszystkich kandydatów, żeby nikogo nie przyjmować bo niby są słabi, a on najlepszy, boi się o swój stołek.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@p0melo:
Jeśli naprawdę masz te skille to nie chcesz ich marnować w crudziarstwie.
Ja mam pewnie 10% umiejętności o których mówisz ale szkoda mi życia w obecnej robocie gdzie większość pracy to outlook, jira, teams.
A jak już się trafi coś technicznego to copilot startuje.
  • Odpowiedz