Wpis z mikrobloga

Ile +- dziennie spozywacie soli? I czy to prawda ze jak za duzo soli sie spozywa to woda w organizmie się zatrzymuje i twarz moze być spuchnieta czy moze jednak raczej zdrowa odoba nadmiar soli wysikuje i nie ma retencji wody
#mikrokoksy
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Henson_: sól sprawia że więcej wody zostaje w organizmie

u siebie to widzę gołym okiem jak po rozpuście jedzeniowej i przekaskowej, dużo soli i węglowodanów, jestem na drugi dzień cały pyzaty i + kilka cm w obwodzie

Jak ktoś jest non stop gruby to nie
  • Odpowiedz
@Henson_ po pierwsze to musiałbyś sprawdzić jak u ciebie wygląda sprawa z sodem musiałbyś zrobić wyniki na elektrolity

Wystarczy, że będziesz pił więcej wody i twoje zapotrzebowanie na sól wzrasta także to jest indywidualne

To jest mój wynik z tego tygodnia, ogólnie piję raczej dużo wody, ale też jakoś wcale nie uważam z solą
radoskor3 - @Henson_  po pierwsze to musiałbyś sprawdzić  jak u ciebie wygląda sprawa...

źródło: temp_file6483760057426347434

Pobierz
  • Odpowiedz
@Henson_ paradoksalnie twarz może być też spuchnięta jak się wypiję wody za mało, dlatego, że wtedy organizm miśkuje wodę.

Dodatkowo może być delikatnie spuchnięta też od kreatyny

Jeżeli tak reagujesz na sól to przy okazji powinieneś zrobić sobie wyniki, kreatynina, egfr

ogólnie to dużo czynników wpływa na to, zaczynając od hormonów kończąc na jakiś predyspozycjach.
  • Odpowiedz
@Henson_: Jak biorę tyle soli to znaczy, że wtedy trenuję 4-6h w ciągu dnia, to mam spuchnięte nie tyle od soli co od wysiłku fizycznego i przyjęcia w taki dzień ~10l płynów i 1000g ww ;)
  • Odpowiedz
@Henson_ pije około 7 litrów plynow dziennie. Sądzę ze przy takiej podaży większym ryzykiem byłoby spożywanie jej w mniejszych ilościach i wypłukanie organizmu niz obecną sytuacja. Odpowiadając na pytanie - nie zaobserwowałem czegoś takiego jak napuchniety ryj.
  • Odpowiedz
@Henson_: ja spożywam średnio do 15g soli, w zależności od aktywności. Mniej, niż 8g mi nie wychodziło przy dość lekkim trenowaniu. Jak spuchnięty ryj miałem, to raczej na turbo masie, ewentualnie dużym zmęczeniu, niż spowodowany nadmiarem soli.
  • Odpowiedz