Wpis z mikrobloga

Excel na szybko: przy założeniu 7% stopy zwrotu i 0,9% podatku od nadwyżki ponad 100k konto OKI średnio się nadaje do długoterminowych inwestycji, np. w akumulacyjny ETF. Osoba z 200k na start wyjdzie gorzej na OKI po 25 latach od startu, dla większych kwot OKI opłaca się dla jeszcze krótszych horyzontów inwestowania. Oczywiście można zamknąć kramik wcześniej, przenieść się na "normalne" konto i zgarnąć nadwyżkę ( ͡° ͜ʖ ͡°) ew. założyć OKI dzieciakom

#gielda #finanse #podatki #pieniadze #inwestycje
ossprime - Excel na szybko: przy założeniu 7% stopy zwrotu i 0,9% podatku od nadwyżki...

źródło: Zrzut ekranu 2025-08-5 o 11.44.24

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ossprime: IMO OKI nigdy nie bylo planowane jaki lepsze od IKE/IKZE tylko do zmotywowania ludzi do przeniesienia srodkow z normalnych lokat tutaj + inwestycja na GPW. Jesli OKI byloby zawsze lepsze od IKE/IKZE to.. jaki bylby ich sens?
Wedlug mnie OKI bardzo dobra inicjatywa, jesli bedzie mozna krecic kolka 70->100k to zloto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 3
to ma być dla ludzi co nie mają 100k i dopiero zaczną oszczędzanie

@wincenty1: Ta, jasne ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@dzialkowiecnierolnik: Porównuję opłacalność OKI nie vs IKE czy IKZE tylko vs "zwykłe" konto maklerskie w zależności od horyzontu inwestycji i posiadanych środków "na start".
  • Odpowiedz
Osoba z 200k na start wyjdzie gorzej na OKI po 25 latach od startu

@ossprime: Eee, zakładasz roczny zysk 7% brutto.
Czyli w przypadku OKI otrzymujesz 7% zysku (od wartości aktywów, w gruncie rzeczy), płacąc 0.9% (od wartości aktywów), netto 6.1%.
W przypadku belki 7% brutto pomniejszony o podatek to 5.67% netto.

W jaki sposób to się przestaje opłacać od pewnego momentu?
  • Odpowiedz
mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to ma być dla ludzi co nie mają 100k i dopiero zaczną oszczędzanie

@wincenty1: to ja

ale nadal nie wiem czy to ja mam zarządzać tym oki czy jakaś instytucja finansowa ma to robić.
  • Odpowiedz
  • 2
W jaki sposób to się przestaje opłacać od pewnego momentu?

@nieustawne_lustro: Im większy kapitał, tym bardziej ciąży coroczny "kataster" od całego portfela, coś jak opłata za zarządzanie. W mojej symulacji Belki nie płacisz co roku, tylko na sam koniec inwestycji.
  • Odpowiedz
@ossprime: myślę, że 100k można uznać za bezpieczne, i wszystko powyżej wypłacać. Z tym się chyba nikt nie kłóci.
Więc pozostaje pytanie: czy opłaca się trzymać tam więcej niż 100k.
Więc lepiej jest porównywać opłatę 0.9 od całości vs belka (bo użytkownik belki może sobie trzymać tam 100k na iko i wypłacać nadwyżki)
  • Odpowiedz
  • 0
Więc pozostaje pytanie: czy opłaca się trzymać tam więcej niż 100k.

@Blomex: Skoryguj moje "kapitały na start" o 100k w dół i masz odpowiedź.
  • Odpowiedz
@nieustawne_lustro: przestaje się opłacać, bo belka jest odroczona. Więc procent składany zaczyna działać po kilkunastu latach, i dopiero na samym końcu płacisz 19% (w przypadku inwestycji 10% rocznie 100 złotych po pierwszym roku masz 110 złotych, po drugim już 121. (I do zapłaty na koniec 19% z 21) A w przypadku "zabierania" w trakcie 1%, po pierwszym roku masz 109zl, (więc w nastepnych latach liczysz 10% z mniejszej kwoty. I
  • Odpowiedz
@ossprime: nie do końca. Przeprowadź sobie symulację 100k gdzie opłata za zarządzanie jest od początku. Będzie trochę inaczej wyglądać niż wykres 200k.
  • Odpowiedz
@ossprime: Masz racje, teraz doczytalem dokladnie pierwszy post. Tak jak napisales jest break even gdzie bardziej oplaca sie zaplacic 19% podatku niz rocznie placic 0.9% podatku. Z tego powodu mam ike / ikze a nie mam oipe - finax. Mam jeszcze kilkanascie (>25) lat do emeryturu i inwestowanie na gieldzie poza oipe da mi wieksza korzysc niz tam.
  • Odpowiedz
@ossprime: największą wadą i zaletą tego konta jest to, jak zbudowane jest oprocentowanie. Wychodzi na to, że przy stopach na poziomie 1-2% opłata roczna będzie wynosić tylko 0.19-0.38%. to już całkiem atrakcyjna liczba.
Trzeba spojrzeć, jaka była średnia historyczna wartość stóp procentowych, przyjąć wartość z rego, a nie aktualną, i wtedy przyprowadzić symulację. A najlepiej to w ogóle zrobić symulacje Monte Carlo na podstawie znanych wartości z przeszłości, i zobaczyć
  • Odpowiedz
  • 0
Wychodzi na to, że przy stopach na poziomie 1-2% opłata roczna będzie wynosić tylko 0.19-0.38%. to już całkiem atrakcyjna liczba.

@Blomex: ? Opłata zależy od posiadanych aktywów, a nie od stóp zwrotu
  • Odpowiedz