Aktywne Wpisy

Krupier +41
Kiedy ostatni raz widzieliście u kogoś karton na chłodnicy? Ja jakoś parę dni temu, ale wcześniej to chyba już spokojnie z kilkanaście lat nic. Chyba ten patent odszedł w zapomnienie.
#motoryzacja #samochody
#motoryzacja #samochody
źródło: obraz
Pobierz
Lujdziarski +52
#pokazkota #dziarskikacperek Siedzę i myślę, że w Lipcu pojadę na 90 urodziny babci, cała rodzina ma być. Nagle mi się przypomniało, że muszę przecież z Bambarylami zostać xD bo przecież nie ma mi kto kotków pilnować, no i po urodzinach xD
źródło: 1000045585
Pobierz

https://lk-projekt.pl/projekty-domow/projekt-domu-lk1334
Jaki jest orientacyjny koszt budowy m2 takiego typu domu do stanu deweloperskiego? Okna instalacja itd, bez wykonczenia wewnatrz bo to juz indywidualna sprawa.
Jaki zakres cenowy m2 trzeba przyjac w przyblizeniu?
Wiem ze za 4k nie da rady, ale czy jest to 5-6k czy 8-10k?
Chat gpt wyliczyl na okolice 3M razem z basenem wyliczonym na 300-500k.
Jest to realna cena?
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzNo z 3 bańki musisz liczyć jak tam jest 600m^2 xd
Bryła fatalna tak btw, jak masz budżet na taką chatę to idź do projektanta po indywidualny projekt
To przykladowa bryla, chcialem sie zorientowac zupelnie +- by moc cokolwiek zaplanowac. W sumie to zadzwonie do nich w poniedzialek, moze cos powiedza precyzyjnie ale juz czuje p---------e „to zalezy”.
Bardziej chodzilo mi o zorientowanie sie o ile drozej to wszystko wychodzi, jak sie stosuje wielkopowierzchniowe okna, a sama konstrucja bydunku tez jest bardziej wymagajaca niz domki 100m2 z dwuspadowym dachem.
Czyli pewnie 6-8k trzeba liczyc
@Zulf: imho więcej, w takich brylach masz b. duzo zelbetow, to mocno podnosi cene samej konstrukcji, plus masa nietypowych rozwiazan, tutaj widze chociazby koszmar na dachu, masa obrobek ktore sa koszmarnie drogie
Czyli zeby sie nie w----c, to trzeba miec 10k/m2 + dzialka + srodek+ ogrodek. Czyli 5-6M calosc.
@Zulf: tak bym obstawial, ale wiadomo - kazdy projekt jest inny
Jeszcze pamietaj o warunkach gruntowych, to tez potrafi wywrocic do gory nogami kosztorys
@Zulf: tak, brzmi sensownie. To bardzo drogi projekt.
https://www.architekturaibiznes.pl/pl.architekci-dom-wieloczlonowy,37456.html