Wpis z mikrobloga

Czy ja dobrze widzę, że szykuje się prywatyzacja opieki zdrowotnej w Polsce? Ku uciesze suwerena dowali się pazernym lekarzom. Oni pójdą zarabiać tę samą kasę (lub wyższą) w prywacie, a publiczna ochrona zdrowia będzie na poziomie publicznej stomatologii na NFZ lub publicznych niedoinwestowanych szkół. Ucierpi tylko zwykły szary wykopek.
W imię czego? Zysku w krótkim terminie? Przecież to jak sprzedać dobre lokomotywy i zaorać firmę kolejową (ale jest premia dla zarządu :)
#lekarski #lekarz #medycyna
gimnazjumqqq - Czy ja dobrze widzę, że szykuje się prywatyzacja opieki zdrowotnej w P...

źródło: HealthGreece_TAnastasiou

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@gimnazjumqqq: A na jakim poziomie jest obecnie publiczna służba zdrowia? Bo mam takie wrażenie, że na nie zmiennym od 40 ostatnich lat...

@2Girls_1Cup: Publiczna ochrona zdrowia idealna nie jest, ale widzę stopniową poprawę na przestrzeni ostatnich 10 lat. Powoli remontują się kolejne oddziały, rezydenci po zrobieniu specjalizacji zostają w kraju, większe zabiegi są robione przez dobrą ekipę na NFZ.
Patologią są wizyty prywatne organizowane tylko po to, by
  • Odpowiedz
@gimnazjumqqq: Ile masz lat? Przecież tego typu dyskusje toczą się od chyba od początku istnienia III RP, a powiem więcej - obecne są w każdym kraju. Lekarze są po prostu ujściem wyładowania frustracji i zawiści tłumu, chyba w polityce społecznej wszystkich państw globu. Trochę jak kułacy, jest ich w miarę dużo, no i zwykły obywatel ma jednak do nich dostęp. Dodatkowo zajmują się sprawami przykrymi dla człowieka, bo związana z
  • Odpowiedz
@gimnazjumqqq: ale chyba zdajesz sobie sprawe z tego, że i tak system ochrony zdrowia zostanie sprywatyzowany? I tu nie chodzi o to czy będzie więcej czy mniej lekarzy i co się nie zrobi bo po prostu zapaść demograficzna spowoduje, że nie będzie miał kto pracować na nfz i go utrzymywać. Cięcia będą coraz większe na wszystko. Zacznie się, jak się już nie zaczyna od porodówek, bo coraz mniej dzieci się
  • Odpowiedz