Aktywne Wpisy

Narcyz_ +462
I komu to przeszkadzało?
źródło: GzEK2EUbgAAKNoV
Pobierz
Koner1391 +139
źródło: Screenshot_1450
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: GzEK2EUbgAAKNoV
Pobierz
źródło: Screenshot_1450
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
@consolida: no właśnie kiedyś czytałem gdzieś, że ponoć nie. W oryginalne (po hebrajsku?) było coś w stylu "nie morduj" albo jakieś inne słowo używane tylko w stosunku do ludzi więc uboju zwierząt nie dotyczyło. Potem w tłumaczeniach kolejnych to się gdzieś zniekształciło do dzisiejszego "nie zabijaj".
Komentarz usunięty przez moderatora
@siepan: to w punkt.
ale z innej strony kościół to ma być wspólnota ludzi wierzących, a chrześcijaństwo to przede wszystkim miłosierdzie. (*i tak sobie myślałem o wiele za długo dopóki życie mnie nie przeorało, głównie rękami takich właśnie świętojebliwych obłudników)
@CrokusYounghand: niektórych pewnie tak. nawet wśród katolików jest sporo ludzi, którzy mają sumienie
@pomidorowymichal1: a znasz księdza, który nie jest najstarszym synem spośród rodzeństwa? to głęboko wierzące matki tak wychowują swoje dzieci. Ja tam wszystkiego nie wiem, ale
To przykazanie nigdy nie odnosiło się do zwierząt a w samym judaizmie składanie ofiar ze zwierząt było powszechną praktyką do czasu zburzenia Drugiej Świątyni Jerozolimskiej przez Rzymian (70 rok naszej ery) i jest wielokrotnie opisane chociażby w Biblii czy w dziełach historycznych Flawiusza, który był naocznym świadkiem takich praktyk.
@galicjanin: kiedyś pomyślałem, że może doszło do fałszywie pozytywnego rozpoznania?
Rodzina innej, podobnej zaginionej mogła ją po śmierci rozpoznać jako członka swojej rodziny, jako ktoś inny zostala pochowana, bez badań DNA.
Bo