Wpis z mikrobloga

Ucze się programować w plc i pobrałem sobie demko siemensowego logo; programując w LD nie mogę stworzyć składni Input->delay on->q, i z podpowiedzi AI stworzyłem coś takiego jak na pic relu. Ma to sens? Programując w FBD normalnie mogę w jednej linii ustawić opóźnienie między wejściem a wyjściem.
#automatyka #plc #programowanie #pytanie
uncomfortably_numb - Ucze się programować w plc i pobrałem sobie demko siemensowego l...

źródło: temp_file483540141752816095

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uncomfortably_numb: Na moje to nie ma sensu (ale ja tylko hobbystycznie sie bawie w TIA portal z s7 1200).

Zrobiles rozgalezienie wiec to nie zadziala. Jak zamkniesz I1 to od razu Q1 odpali.

LAD jest bardzo spoko jak potrafisz czytac schematy elektryczne.
  • Odpowiedz
@uncomfortably_numb
Daj sobie spokój z LOGO! Tam LAD nie ma zgodności z IEC 61131-3, nikt poważny tego urządzenia nie używa jeśli nie musi. To ślepa uliczka, bo co stworzysz to nie przenosi się na inne platformy. Lepiej dołożyć do s7-1200, albo TM221, Hornera czy prawie czegokolwiek innego.
  • Odpowiedz
@uncomfortably_numb: nie wiem co chcesz osiagnac ale ja bym po prostu w danej sytuacji wystartowal timer, a za timerem ustawil jakas flage, po obsluzeniu jakiegos wydarzenia bym te flage resetowal. Zakladam ze delayem chcesz zatrzymac sie w tej linice drabinki co raczej nie jest dobrym pomyslem, chociaz moze sa jakeis zastosowania.
  • Odpowiedz
jak dla mnie to lepiej abyś pobrał sobie tia portal, z tego co pamiętam to chyba w na trialu można jechać cały czas. ale nie jestem pewien. Lub Sysmac Studio, TwinCat
  • Odpowiedz
@gorzki99: do nauki programowania polecam TwinCat 3. Jest za darmo, uruchamiasz go bezpośrednio na swoim komputerze i masz w pełni działający sterownik PLC. Jakbyś podłączył wyspę EK1100 z modułami to możesz już nawet coś okablować i bawić się prawdziwymi wejściami i wyjściami.
  • Odpowiedz
@ruski_88: Mam S7-1200. Kilka wysp ET200SP (oczywiscie z modulami I/O). Oprocz tego kilka murrmodulow. Oczywiscie sporo czujnikow (od indukcyjnych po laserowe), jakies lampki, przyciski itp. Zabawek mam sporo i moge sie bawic.

Ale wbrew pozorom to ja NIE polecam jak miras wyzej TIA-portal. A przynajmniej nie na systemie ktorego uzywasz na codzien. Albo (jesli mocny komp) to na wirtualce albo na osobnym laptopie gdzie masz tylko ten program.
  • Odpowiedz
@wide_pablo: Ja tam nie komputerowiec tylko zwykly elektryk. Ale hobbystycznie kupilem se S7-1200 (a z pracy mam kilka roznych modulow) i sie chcialem zaczac bawic. No to porozmawialem z komputerowcami od nas (ogarniete chlopaki).

Nie wytlumacze Ci o co dokladnie chodzilo ale cos tam o tym ze tia za bardzo wzera sie w system i potrafi niezle namieszac. Wiec rozwiazanie jest albo osobny laptop tylko z tia albo virtualka. Wybralem
  • Odpowiedz