Wpis z mikrobloga

Mireczki, mam dylemat z wyborem samochodu. Ma to być pierwszy elektryk, drugie auto w rodzinie (chwilowo 2+1+pies, docelowo 2+2+pies), posiadam już benzynowe kombi (które robi się za małe na potrzeby rodziny). Elektryk miałby służyć na dojazdy do pracy (ok 250 km w tygodniu) do miasta. Chce skorzystac z dopłaty #naszeauto. Budżet jak najbliżej 140 k.
Pierwszy dylemat to model finansowania:
A. Leasing--> większy odpis podatkowy, ale za to gorszy cash flow, zostaje z autem na dłużej a niewiadomo jak ten rynek za 8--10 lat bbędzie wyglądął. Z drugiej strony, nawet jeśli za te 8 lat auto będzie warte równe zero, to i tak nie stracę aż tak dużo.
B: najem -->tanio, można potestować, ale z drugiej storny za 3 lata zostaje z niczym a wtedy przydałoby się wymienić kombi na coś większego.

Model:
Tutaj tu już rollercoaster, ogólnie staram się być finansowo roztropny, ale nie chowam każdej złotówki w skarpętę i jak mam wydać na coiś 100k, to chciałbym żeby dawało trochę radości:
A: Urzekło mnie Renault 5, ale to jest straszny maluch. Pies już nie wejdzie a wożenie dwójki dzieci do przedszkoli to może być gimnastyka. Z drugiej storny większa szansa na znalezienie miejsca parkingowego w centrum.
B: Hyundai Kona xD. Skrajnie różne auta, ale cenowo są bardzo podobne. Z miejsca Kona stałaby się pierwszym autem w domu, bo obecna Corolla to nawet nie wiem czy jest przstronniejsza i nie przejawia innych zalet.. Auto mnie w ogóle nie jara, ale żonie wydaje się do bólu rozsądne.

Jeśli chodzi o najem to rozważam jakiegoś Stellantisa za grosze (208, Corsa, c3) ale to typowo na 3 lata.
Gdybym miał czas, to poczekałbym na coś pośredniego (Cupra Raval) ale nie mam tego komfortu. Co wybralibyście na moim miejscu?
Uprzedzając, to używane benzynowe mnie nie interesuje, nadwyżka energii z paneli jest.
#samochody #ev #samochodyelektryczne #pytanie
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pokey:

Urzekło mnie Renault 5, ale to jest straszny maluch. Pies już nie wejdzie a wożenie dwójki dzieci do przedszkoli to może być gimnastyka

To może 4?
A jak z większych może Elroq? Skoda nie ma dobrych ofert?
  • Odpowiedz
  • 0
@PiotrFr mam info z pierwszej ręki, że 4 do sprzedaży to może koniec roku a wtedy już się robi na styku z rozpatrzeniem wniosku o dopłatę (aktualnie trwa to pół roku) a wniosek ma być zaakceptowany do 06.2026.

Elroq za 140/50 to prawie golas i ten sam dylemat co Kona. Miał być mały mieszczuch a kończę z 4,5 m autem.
  • Odpowiedz
@pokey:

Elroq za 140/50 to prawie golas i ten sam dylemat co Kona.

Ale brałeś po uwagę, że tam są standardowo duże rabaty? VAG w ogóle mimo rekordowej sprzedaży ciśnie mocno. Za 150k powinieneś dostać 60 Sportline albo 85 Clever.

Bo sam wspomniałeś Konę i mówisz że pies się nie zmieści. W segmencie B jest w czym wybierać ale bagażników to nie będzie
  • Odpowiedz
  • 1
@jarezz urządza mnie zwrot dopłaty. Nadpłacę sobie tym hipotekę i w perspektywie czasu kredytowania będę mocno do przodu.
@PiotrFr ciężko to wytłumaczyć, chciałbym coś na tyle małego że łatwo będzie to wcisnąć w centrum a na tyle przestronnego, że zmieści się kontener z psem (70x50x50) więc 300 litrów wystarczy . Wymiary skody epiq brzmią sensownie. Przy elroq i konie wiem, że 95% czasu to będzie główne auto a Corolla będzie
  • Odpowiedz
@pokey: Nic nie przebije obecnie tesli 3/Y. Praktyczność największa w segmencie, a obecnie idzie lekki lifting baterii i wypychane są stocki - pojawiają się leasing 0%
  • Odpowiedz
  • 0
@cwlmod: Pewnie Tesla robi najlepsze elektryki na rynku, ale tak jak mówiłem - nie potrzebuję dużego auta. Co więcej, rozum i godnośc człowieka nie pozwoliłby mi jeździć produktami od Muska.

o coś ze Stellantisa, 600e może?

@PiotrFr: Dzięki za tę propozycje, bo w sumie mi umknął. Zasadniczo to idealnie wszystkie warunki spełnia Grande Panda, ale
- bałbym się
  • Odpowiedz
@pokey: Ford Explorer albo Puma w najem. Puma 600zł netto/msc, Explorer 800-900. Oba z ubezpieczeniem, na 3 lata, 15kkm rocznie. Nie ma obecnie nic lepszego jeśli chodzi o stosunek ceny do możliwości. Mogłoby się wydawać, że Explorer jest za duży do miasta, ale w wersji RWD ma mniej niż 10m średnicę zawracania, także to w mieście śmiga jak samochód o segment mniejszy. Explorer to pod spodem MEB od VW, Puma
  • Odpowiedz
@pokey: Daj spokój z tym pieprzeniem Io Leonie. Kogo to obchodzi?

Jak szukasz czegoś małego to stellantis ma obecnie dziekie promocje na swoje auta. @OptiFinance ostatnio sie chwalił kalkulacją za 100zl na 600e chyba.
  • Odpowiedz
@pokey: z mojej strony polecam leapmotor t03, dużo miejsca dla dwójki dorosłych i dwójki dzieci, ale pies do tego ci nie wejdzie, na osobę prywatną realnie jest najem 2 lata za 280zł miesięcznie
eazy - @pokey: z mojej strony polecam leapmotor t03, dużo miejsca dla dwójki dorosłyc...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@cwlmod: No mnie obchodzi xD. Dzięki za przypomnienie o opti fiancne

Ford Explorer albo Puma w najem. Puma 600zł netto/msc

@JC97: ale to chyba z Frod ambassador?
  • Odpowiedz
  • 0
@eazy: Może to dobre auto, ale nie chciałbym być testującym. No i 280 zł to nie taka jakaś okazja, udało mi się dorwać Corse za np 4 zł.
  • Odpowiedz
  • 0
@PiotrFr:

Ale ja sam chciałem kupić R5 ale muszę czekać do końca roku, bo mam już elektryczne Twingo w leasingu. Dizajnersko jest świetna. Dla dzieciaków miejsca tam spoko, z tą klatką to w małych autach trzeba by przymierzać bo to loteria.

jakie wyposażenie celujesz? Mam przyzwoite oferty na Techno, ale jak chce się to auto to chce się je mieć w Iconicu. Klatka psa nie wejdzie. Jazda z kontenerem to stały element
  • Odpowiedz