Wpis z mikrobloga

#programowanie #pracait #programista15k #it #medycyna #studia #lekarz

Psycholodzy chcą ograniczać miejsca na studiach tak jak lekarze. Dzisiaj psychologia to najpopularniejszy kierunek studiów w Polsce. Nie ma co się dziwić bo psycholog zarabia podobnie jak lekarz - 200 zł/30min za siedzenie na krześle i słuchanie żalów jak typom źle. Kiedyś podsłuchałem rozmowę dwóch Julek w tramwaju, jedna mówi do drugiej, że zapisała się na terapię, bo miała dziwny sen no i poszła na terapię żeby psycholog jej sen tłumaczył. To jest majstersztyk w jaki sposób celebryci i podcasterki wyprały banie młodemu pokoleniu że teraz każdy chodzi na terapię. Typiary normalnie w opisie na tinderze wpisują sobie że były na terapii i szukają typa który też musi być po terapii. XD

Psychologię można studiować w każdej szkole gotowania na gazie. Promocja w mediach terapii to zwykłe naganianie młodych ludzi po to żeby psycholog zarobił. Kiedyś ludzie nie chodzili na te terapie teraz co drugi kanał na yt to dwie Julki psycholożki zachwalające terapię żeby nagonić sobie klientów do gabinetów.

Julki psycholożki w gabinetach potrafią zarabiać bardzo dobrze. Przyjemna robota polegająca na siedzeniu na krześle i słuchaniu pierolenia bez żadnej odpowiedzialności. Znam typiarę przed 30-stką, wozi się nowym porsche, mieszkanie kupione za gotówkę, oprócz pracy w gabinecie zarabia na szkoleniach z umiejętności miękkich w korpo i zarabia 10k za każde takie szkolenie.

Natomiast wyrobnicy z IT zatrudniają w swoich firmach ludzi po bootcampach, przyjmowali do pracy ludzi bez studiów i dzisiaj programiście po politechnice zadania do wykonania opisuje Julka po europeistyce, która zarabia więcej niż taki kodoklepacz. Psychologia to wszechstronny kierunek, możesz otworzyć własny gabinet i robić terapie, możesz pracować w HR a co najlepsze prędzej na IT Project menagera przyjmą taką Julkę po psychologii niż programistę po politechnice. Julka po psychologii,IT project menagerka ma też tą przewagę że jak korpo zorganizuje masowe zwolnienia, to ona otworzy sobie gabinet psychologiczny, kodoklepacz po politechnice poleci na bruk i najwyżej znajdzie pracę w biedronce na kasie.
p0melo - #programowanie #pracait #programista15k #it #medycyna #studia #lekarz

Psych...

źródło: obraz_2025-07-17_105011731

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@p0melo: tak dałem się raz nabrać

typka jedyne co to pytała się co u mnie ostatnio i udawała, że słucha 40 minut

jak zwracałem uwagę na jakiś problem to mówiła "lepiej tego nie rozgrzebywać" i wracała do pytania co u
  • Odpowiedz
@p0melo: po prostu nie są głupie i czują pismo nosem. Obecnie jedyny sensowny kierunek studiów to medycyna. Jednak jeśli jesteś intelektualnie za cienki w uszach na studiowanie medycyny, to w dalszej kolejności są inne kierunki związane z ochroną zdrowia: pielęgniarstwo, ratownictwo medyczne, fizjoterapia (nie farmacja!). Psychologia to taka świnka morska wśród kierunków medycznych: ani świnka, ani morska, ale pozwala ludziom z humanistycznymi skillami na załapanie się psim swędem do szeroko
  • Odpowiedz
słyszałeś kiedyś o jakimś przypadku, że psycholog stracił uprawnienia do wykonywania zawodu bo źle postawił diagnozę? no właśnie

@steppenwolf12: koleś od diagnoz i mający PWZ to lekarz psychiatra.

Psycholog to może być po rocznym zaocznym kursie online, nie stawia żadnych diagnoz, nie ponosi odpowiedzialności, właściwie tylko siedzi i słucha p---------a. Każdy może być takim psychologiem i kasować 200 zł/h. Mój kumpel, który jest lekkim foliarzem i pracował fizycznie zrobił taki
  • Odpowiedz
@Chittat: psycholog choćby bierze 200 zł za 15 minut testu w ciemni na prawo do jazdy autem służbowym dla uop więc może i to sporo. A kierunek jeden z najłatwiejszych chyba nawet łatwiejszy niż europeistyka
  • Odpowiedz