Wpis z mikrobloga

Hej, proszę o opinię. Rekrutując się na AGH dostałem się na inżynierię obliczeniową, która wydaje się ciekawa pod względem matematyczno-informatycznym, a nie dostałem się na elektronikę (w tym roku próg był dużo wyższy niż w poprzednim). Dodatkowo najprawdopodobniej dostanę się na prz na elektronikę i automatykę i robotykę. Jeżeli chodzi o zainteresowania i preferencje, to chciałem kierunku łączącego wiele dziedzin jak właśnie elektronika, by później móc wyjechać na kilka lat za granicę i mieć więcej umiejętności potrzebnych na rynku. Dodam że wcześniej byłem raczej samoukiem (głównie przez słabą szkołę + brak korków), ale wiem jakie są tego wady i chciałbym mieć pomoc lepszych naukowców. Lubię matmę i fizykę więc nauka akurat tych przedmiotów nie powinna być bardzo dużym problemem (zwłaszcza z pomocą)
#studia #agh #prz

Co powinienem zrobić na twoim miejscu?

• Inżynieria obliczeniowa na AGH 38.0% (262)
  • Automatyka i robotyka PRZ 32.2% (222)
  • Elektronika PRZ 12.8% (88)
  • Ryzykować i czekać na 2 turę na elektronikę AGH 17.0% (117)

Oddanych głosów: 689

• 81
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bonusickK: adi zluzuj. To że zadałem pytanie co zrobiłbyś na moim miejscu nie oznacza, że wybiorę kierunek tylko na tej podstawie. Liczyłem bardziej na studentów tych kierunków, żeby się wypowiedzieli lub ludzi którzy stali przed podobnym wyborem i czy nie żałowali podjętych przez siebie kroków.
  • Odpowiedz
@Liberalnylider: Wybierz co się podoba, w dobie zmian jak AI trudno prorokować co będzie za 15-20 lat.
Sprawdź co ludzie biorą najczęściej z trzech i nie wybierz tego kierunku.
Ale osobiście wybrałbym się na automatykę i robotykę. Do badań i testów takich systemów zawsze trzeba będzie ludzi.
A jak dojdzieny do poziomu że nie trzeba to prawdopodobie analogicznie nie będziesz potrzebował kogoś po elektronice.
  • Odpowiedz
@Liberalnylider: poszukaj grup na Facebooku dla każdego kierunku, ewentualnie jakieś ogólnej dla AGH i tam zapytaj studentów czy drugi raz poszliby na ten sam kierunek, ewentualnie może są jakieś grupki dla absolwentów tych kierunków i tam szukaj informacji, niestety na wykopie niczego ciekawego raczej nie uzyskasz.
  • Odpowiedz
@Liberalnylider: AGH zdecydowanie - więcej możliwości, więcej dobrze dotowanych kół naukowych . Co do kierunku to pamiętaj, że jak lubisz matmę i fizę i chcesz poprawić wynik to za rok też możesz. Wiele osób tak robi, że zmienia kierunek. W każdym razie po pierwsze Mirku gratuluję, że się dostałeś - to już sukces! A po drugie nie bój się zmian tak na przyszłość ;)
  • Odpowiedz