Wpis z mikrobloga

Rozglądam się za mieszkaniem. Natknąłem się ostatnio na - wydaje mi się - fajną ofertę. Mieszkanie w 4 piętrowym bloku z wielkiej płyty, zielona okolica. Generalny remont 4 lata temu, dobry rozkład, budynek po termoizolacji.

Nie jestem przekonany do wielkiej płyty. Pakowalibyście się w to? Może macie jakieś doświadczenia/spostrzeżenia?

Ja głównie obawiam się o wartość tego mieszkania za 10-15 lat. Czy to nie będzie wtedy już złom o znikomej wartości? Dużo słyszałem na temat, że to było budowane na kilkadziesiąt lat, a nie trwanie w nieskończoność. A może to tylko uprzedzenia i plotki? Wiele osób sobie chwali takie bloki.

#mieszkanie #nieruchomosci
MeumCerebrum - Rozglądam się za mieszkaniem. Natknąłem się ostatnio na - wydaje mi si...

źródło: Qzrk9kpTURBXy82NjYwYTA3OWYyOTgzYjRmMTUxMDY0NTNlNGUwODdmNC5qcGeTlQMAAM0IM80EnZUCzQSwAMLDlQIAzQLuwsPeAAOhMAGhMQGhM8M

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MeumCerebrum: zapakowałam się rok temu i jestem bardzo zadowolona. Odwiedzam ludzi w nowym budownictwie i w życiu bym się nie zamieniła. Ale: jeśli to 4 piętrowiec to max drugie piętro, bo bez windy wyżej to katorga, no i trzeba się rozejrzeć jak z miejscami parkingowymi w okolicy.
  • Odpowiedz
@MeumCerebrum ja znalazłem fajne mieszkanie w bloku z płyty na 9 piętrze blok odnowiony ocieplony i właśnie wielka płyta i też bardzo przeżywałem ten wybór ale z tego co się dowiadywałem to najbardziej należy bać się nowych dziadostwo wykonanych bloków przed deweloperów bo budują szybko i tanio. Moim zdaniem to nie będzie tak że cena by spadnie z uwagi na wykonanie z płyty bo przecież te bloki się nagle nie rozsypią
  • Odpowiedz
@radoslaw-franciszek-osowka: z jakiego uniwersum piszesz, że w Czarnobylu był u Was jakiś wybuch nuklearny?
@MeumCerebrum jak pierwsze piętro, to tragedii nie ma. Ale wielka płyta to paździerz. Lokalizacja i zieleń wokół są często super, ale reszta? Te budynki dosłownie nie mają zalet. Akustyka - zawsze jest zła. Remont u sąsiada - usłyszysz choćbyś mieszkał dwa piętra niżej w innym pionie, cały blok będzie aż wibrował. Krzywo. Stare instalacje. Nierzadko
  • Odpowiedz
10-15 lat

@MeumCerebrum: patrzac na pieknie pikujący wspólczynnik dzietnosci to kazde mieszkanie za 10-15 lat bedzie warte mniej niz teraz (uwzgledniajac inflacje , bo jak znow dowala 30% r/r to wiadomo ze mieszkania tez wzrosną). tak wiec kupuj najtansze ktore ci wystarcza i mieszkaj, pod inwestycje nie kupuj,
  • Odpowiedz
@MeumCerebrum: 10 lat temu też sobie zadawano takie pytania. Teraz w 2025 roku te mieszkania nie straciły na wartości, a bloki nie rozsypały się jak domek z kart. Zorientuj się dla świętego spokoju z którego roku jest blok, popytaj po sąsiadach czy są jakieś mankamenty.
  • Odpowiedz
Przez brak garażu podziemnego i windy odrzucam. A warte to będzie wszystko niewiele za kilkanaście lat stare i nowe budownictwo.
  • Odpowiedz