Wpis z mikrobloga

1 serwer Proxmox z kontenerkami LXC

CZY

1 urządzenie na w miarę każdą ważniejszą rzecz: HomeAssistant (miniPC), kontroler Omada (sprzętowy od nich może być), NAS (dawniej miałem laaaata Synology), NVR Vigi (też sprzętowe są od nich vs po prostu soft u siebie)

#homeassistant #serwery #komputery #informatyka #proxmox #linux #homelab #pytaniedoeksperta
Saeglopur - 1 serwer Proxmox z kontenerkami LXC

CZY 

1 urządzenie na w miarę każdą ...

źródło: everything-is-fine

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Saeglopur: szczerze? Jak byś miał dobry serwer to to wszystko bym postawił na Proxmox bo tak:
- home assistant spokojnie stawiasz jako wirtualna
- Omara w wersji software działa bardzo dobrze, nawet w firmie używałem przez dwa lata w ten sposób, później kupiliśmy hardware, ale nie widzę różnicy w używaniu
- Synology? Postaw Xpenology ( ͡° ͜ʖ ͡°) ja postawiłem wirtualne Synology na Wyse5070 i działa
  • Odpowiedz
@Saeglopur:
- HA i Omadę postawiłbym na jednym sprzęcie
- NAS - zależnie od tego, czego oczekujesz i ile chcesz dysków, są sprzęty z kieszeniami, na których postawisz Proxmox i wtedy masz kombajn, byle na osobnych VMkach/LXC/kontenerach

Co do NVR - preferuję osobny sprzęt, bo monitoringu się nie tyka, nie restartuje, on ma działać zawsze i niezależnie od laba, na którym się bawisz/uczysz/pracujesz.
  • Odpowiedz
@Saeglopur: ja wychodzę z założenia, ze każda ważna funkcja powinna mieć swój sprzęt, tj. NAS, NVR, a inne elementy trzymam na jednym serwerze w kontenerach/VMkach (proxmox).
Zwiększa to pobór prądu, ale daje mi elastyczność i mogą sobie najcenniejszy dla mnie NAS odłączyć od sieci na czas burzy na dłuższy wyjazd, a NVR i Proxmox z HA/Frigate/innymi kontenerami działa bez przerwy z backupami na hoście+NAS (gdy online)
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Rozważ jeszcze FreeNAS, od kilku lat działa na Linuxie więc typowe kontenery działają bez problemu, pełne wirtualki też postawisz (np. dla HA) + oczywiście ZFS z migawkami.

Wszystko w jednej budzie, bez marnowania HDD/RAM ale trochę więcej problemów z siecią - da się do tego doprowadzić "trunk", rozpakować VLANy i przydzielić poszczególnym kontenerom/VM ale pewno jest to mniej elastyczne niż na jakimś Proxmoxie (nie używałem).
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Ja frigate+coral mam tylko do detekcji (nie nagrywa ciągle), bo w HA używam tego do automatyzacji, np. oświetlenia przed domem i oczywiście wpięte w HA bo fajnie jest widzieć feed z kamery + ostatnią detekcje. Podobają mi się te projekty na reddicie, gdzie ludzie wysyłają zdjęcie do jakiegoś AI i dostają opis foty na telefon, ale to dla mnie overkill i mam za mało czasu na taką zabawę
  • Odpowiedz
  • 0
i oczywiście wpięte w HA bo fajnie jest widzieć feed z kamery + ostatnią detekcje

@sirgorn: Właśnie to bardzo bym chciał, taką historie chociaż ostatnich zdarzeń (klatki) na 1 widoku. Ale to z czasem. Jak rozumiem Frigate można dodać w HA mimo tego że wszystko miałbym normalnie w Vigi z ich apką, powiadomieniami itd a Frigate i tak by sobie działało niezależnie ponad to (tak wywnioskowałem dotąd).

Tylko że to
  • Odpowiedz
Wręcz na 1 instalacji któregoś Linuxa? Nie w osobnych kontenerach myślę. Którego polecałbyś?

@Saeglopur: ja trzymam niemal wszystko w dockerze - kontrolera SDN nie mam żadnego, ale jakbym miał Omadę czy Unifi, to bym to wrzucił w osobnym/dedykowanym stacku docker-compose i tyle.

U mnie na Proxmox siedzi:
- VM z Debian, a na nim docker z większością zabawek typu HA, MySQL, Z2M... - tutaj (w osobnym katalogu/docker-compose) wylądowałby
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Jak jesteś bardzo biedny to może jedno. Jeżeli nie i myślisz o bezpieczeństwie - to rozdzielaj (albo dubluj) systemy. To redundancja bezpieczeństwa - czyli taka nadmiarowość która w wypadku padu jednego systemu nie powoduje spiętrzenia się kolejnych problemów. A już zdecydowanie rozdzielałbym NVR(CCTV) z NAS ze względu na inny charakter pracy dysków. To wpływa na ich trwałość - stąd ładowanie wszystkiego w jeden to wcześniejsze problemy. Słyszałem już dysk
  • Odpowiedz
@Saeglopur: a ja przewrotnie powiem, że ważne rzeczy tylko w kontenerze proxmoxa. Łatwy backup, łatwe odtworzenie na dowolnej innej maszynie w przypadku awarii. I to istotne już szczególnie w przypadku HA.

U mnie wszystko stoi na Proxmox włącznie z HA i TrueNAS. A dodatkowo backup mam na mini PC na OMV.

Nie bez powodu większość współczesnych rozwiązań jest wirtualizowane. Łatwiejsze zarządzanie, upgrade, backupy, zarządzanie w sytuacjach awaryjnych. Za architekturę rozwiązania
  • Odpowiedz
  • 0
U mnie wszystko stoi na Proxmox włącznie z HA i TrueNAS. A dodatkowo backup mam na mini PC na OMV.

@mirekwirek: Czyli jedynie backupy na osobnym urządzeniu, tak?
BTW backupy ja sobie zreplikuję - drugi w innym budynku 60m dalej :> A docelowo może w innym kraju :)
  • Odpowiedz