Aktywne Wpisy
Hurr durr ceny mieszkań spadają. Tymczasem rzeczywistość. Mieszkanie z lat 70 do generalnego remontu, bez miejsca parkingowego, z czynszem na poziomie 1000 zł miesięcznie sprzedane w 6 godzin od wystawienia ogłoszenia. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zadzwoniłem 30 minut po wystawieniu ogłoszenia i umówiłem się na oglądanie dzisiaj po pracy o godzinie 17. O 13 dostałem telefon, że już sprzedane za gotówkę. ¯\(ツ)/¯
#warszawa #nieruchomosci
Zadzwoniłem 30 minut po wystawieniu ogłoszenia i umówiłem się na oglądanie dzisiaj po pracy o godzinie 17. O 13 dostałem telefon, że już sprzedane za gotówkę. ¯\(ツ)/¯
#warszawa #nieruchomosci
źródło: 1000017021
Pobierz
Petsyk +1229

CZY
1 urządzenie na w miarę każdą ważniejszą rzecz: HomeAssistant (miniPC), kontroler Omada (sprzętowy od nich może być), NAS (dawniej miałem laaaata Synology), NVR Vigi (też sprzętowe są od nich vs po prostu soft u siebie)
#homeassistant #serwery #komputery #informatyka #proxmox #linux #homelab #pytaniedoeksperta
źródło: everything-is-fine
Pobierz- home assistant spokojnie stawiasz jako wirtualna
- Omara w wersji software działa bardzo dobrze, nawet w firmie używałem przez dwa lata w ten sposób, później kupiliśmy hardware, ale nie widzę różnicy w używaniu
- Synology? Postaw Xpenology ( ͡° ͜ʖ ͡°) ja postawiłem wirtualne Synology na Wyse5070 i działa
- HA i Omadę postawiłbym na jednym sprzęcie
- NAS - zależnie od tego, czego oczekujesz i ile chcesz dysków, są sprzęty z kieszeniami, na których postawisz Proxmox i wtedy masz kombajn, byle na osobnych VMkach/LXC/kontenerach
Co do NVR - preferuję osobny sprzęt, bo monitoringu się nie tyka, nie restartuje, on ma działać zawsze i niezależnie od laba, na którym się bawisz/uczysz/pracujesz.
Zwiększa to pobór prądu, ale daje mi elastyczność i mogą sobie najcenniejszy dla mnie NAS odłączyć od sieci na czas burzy na dłuższy wyjazd, a NVR i Proxmox z HA/Frigate/innymi kontenerami działa bez przerwy z backupami na hoście+NAS (gdy online)
Wszystko w jednej budzie, bez marnowania HDD/RAM ale trochę więcej problemów z siecią - da się do tego doprowadzić "trunk", rozpakować VLANy i przydzielić poszczególnym kontenerom/VM ale pewno jest to mniej elastyczne niż na jakimś Proxmoxie (nie używałem).
@markhausen: Nie znałem!
@testuser: Wręcz na 1 instalacji któregoś Linuxa? Nie w osobnych kontenerach myślę. Którego polecałbyś?
@sirgorn: Właśnie to bardzo bym chciał, taką historie chociaż ostatnich zdarzeń (klatki) na 1 widoku. Ale to z czasem. Jak rozumiem Frigate można dodać w HA mimo tego że wszystko miałbym normalnie w Vigi z ich apką, powiadomieniami itd a Frigate i tak by sobie działało niezależnie ponad to (tak wywnioskowałem dotąd).
Tylko że to
@Saeglopur: ja trzymam niemal wszystko w dockerze - kontrolera SDN nie mam żadnego, ale jakbym miał Omadę czy Unifi, to bym to wrzucił w osobnym/dedykowanym stacku docker-compose i tyle.
U mnie na Proxmox siedzi:
- VM z Debian, a na nim docker z większością zabawek typu HA, MySQL, Z2M... - tutaj (w osobnym katalogu/docker-compose) wylądowałby
U mnie wszystko stoi na Proxmox włącznie z HA i TrueNAS. A dodatkowo backup mam na mini PC na OMV.
Nie bez powodu większość współczesnych rozwiązań jest wirtualizowane. Łatwiejsze zarządzanie, upgrade, backupy, zarządzanie w sytuacjach awaryjnych. Za architekturę rozwiązania
@mirekwirek: Czyli jedynie backupy na osobnym urządzeniu, tak?
BTW backupy ja sobie zreplikuję - drugi w innym budynku 60m dalej :> A docelowo może w innym kraju :)