Wpis z mikrobloga

Mam hipotezę, że wiek Wszechświata oceniany przez część badaczy na 13,8 mld lat może być nieprawidłowy, a sam Wszechświat może być starszy.

Skąd moje przypuszczenia? Otóż zgłębiałem ostatnio potrójnego procesu α, a także CNO (cyklu węglowo-azotowo-tlenowego) i podobne ku temu zagadnienia. No i popatrzmy ile węgla jest nie tylko na Ziemi, ale ogólnie w kosmosie. To najprawdopodobniej 4. najbardziej rozpowszechniony pierwiastek w widzialnym Wszechświecie, a można powiedzieć, że niemal ex aequo 3. prawie na równie z tlenem.

Węgiel wraz ze swoją liczbą masową 12 nie powstawał w pierwotnej nukleosyntezie. Nie jest on także rozsyłany przed aktywne gwiazdy jak Słońce. Otóż węgiel powstaje w bardzo powolnych procesach w końcowym okresie istnienia gwiazd, i jest to właśnie proces potrójnego α. I następnie jest rozsyłany po świecie podczas wybuchu supernowych. Tyle tylko, że niewielka część węgla pozostaje jako węgiel, a większość rozpada się zanim jeszcze supernowa zdąży eksplodować.

A aby uzyskać tyle węgla co jest we Wszechświecie nie wystarczył jeden cykl przemian gwiazd w supernowe, tym bardziej, że nie wszystkie gwiazdy kończą jako supernowe. A że cykl życia gwiazd to najczęściej miliardy lat, to 13,8 mld lat wydaje się być niską liczbą.

#gruparatowaniapoziomu #nauka #fizyka #fizykakwantowa #chemia #astronomia #kosmos #wszechswiat #przemyslenia
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AdamF_OG: obserwacje najstarszych galaktyk prowadzą do podobnych wniosków, są zbyt rozwinięte na tak krótki czas istnienia wszechświata. Inna sprawa, promieniowanie kosmiczne albo światło może po prostu nie mieć już szans docierać do nas z tak dużych odległości, tym samym wszechświat może być jeszcze starszy, tylko nie jesteśmy w stanie tego zbadać więc hipotetyzujemy (albo nieskończenie stary wg niektórych teorii).
  • Odpowiedz
A że cykl życia gwiazd to najczęściej miliardy lat

@AdamF_OG: tu jest słaba strona Twojej teorii. Generalnie im większa gwiazda, tym krócej żyje. Żółty karzeł jakim jest nasze słońce ma czas życia ok. 10 mld lat. A już gwiazdy 10x masywniejsze mogą żyć w ciągu głównym zaledwie miliony lat.
  • Odpowiedz
A aby uzyskać tyle węgla co jest we Wszechświecie nie wystarczył jeden cykl przemian gwiazd w supernowe, tym bardziej, że nie wszystkie gwiazdy kończą jako supernowe. A że cykl życia gwiazd to najczęściej miliardy lat, to 13,8 mld lat wydaje się być niską liczbą.

@AdamF_OG: jeżeli się mylę to mnie popraw, ale:
Supernowe tworzą się z gwiazd masywnych, które "żyją" miliony a nie miliardy lat.
Gwiazdy 3 populacji które osiągały
  • Odpowiedz