Wpis z mikrobloga

Takie o to ukaszenia u dziecka lat 7. Opuchlizna juz zeszla. Ma okolo 15 ukaszen. Prawdopodobnie meszki. Zaatakowala po drodze utwrdzonej w lesie (przejscie 100m) z boiska na miasto.

Jest rumień. Ale to nie od kleszcza, a od meszki. Podobno ma mocny jad wiec dziala destrukcyjnie. Plamy sie rozjasniaja i rozlewaja na boki i opuchlizna zeszla. Bol i swiad przemija. Dziecko czuje sie caly czas dobrze.

Jest sens isc do lekarza? Podobno te owady chorob nie przenosza ale ludzie na necie straszą tym rumieniem ze nawet od komara jest bolerioza.

Rumien oznacza bolerioze? Czy normalnie odczyn alergiczny? Dostal leki histaminowe w tabletce z apteki+mascie i dzialaja.

Moja rozowa miala taki rumien od szerszenia i tak samo bylo. Pierw opuchlizna, apotem rozlanie i rozjasnienie rumienia, az do zanikniecia.

#kleszcze #owady #bolerioza #ugryzienia #apteka #lekarz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wytrawniak: Meszki robią takie reakcje bo nie wkłuwają się, tylko "nadgryzają" skórę. Jak dzieciak wrazliwy to będzie to tak wyglądać, a jak będzie się drapać to będzie bardziej swędziało. Najlepsze są chłodzące różne środki, a z domocwych patentów to słyszałem o przecieraniu cebulą, ale nie sprawdzałem. To nie jest rumień jak po kleszczu tylko jakaś reakcja alergiczna. Kleszcza zawyczaj widać bo jest czarny, a jak go niudolnie wyrwiesz albo zdrapiesz
  • Odpowiedz
@Wytrawniak: Byłem chory na boreliozę i tak to nie wygląda. Ewidentnie widać że odczyn alergiczny po ukąszeniach owadów. Jak swędzi to octem lub cebula posmarować. Jak nie macie w domu kitku, to polecam permentyne w aerozolu.
  • Odpowiedz