Wpis z mikrobloga

Jakiś gość stracił kasę u maklera, bo ktoś się włamał na jego konto, po czym przedstawia tę historię jako "winne jest XTB, bo tam trzymałem akcje, a skoro są zarabiają, to mogliby mi oddać". To wszystko dzieje się zupełnym przypadkiem gdy konkurent XTB wchodzi na rynek polski. I teraz najlepsze - taka głupia historia (która swoją drogą ma luki, bo gość pisze iż miał obligacje, mimo iż XTB obligacji nie sprzedaje) sprawia, iż akcje XTB lecą właśnie 5-6%.

Pomijam już fakt, że zarzuty wobec XTB (że np. mógłby mieć jeszcze lepsze zabezpieczenia) są absurdalne w kontekście tego, że omawiana osoba nie włączyła nawet podstawowego zabezpieczenia 2FA. Można więc wymyślić jeszcze pięć nowych zabezpieczeń, tylko co z tego, kiedy ludzie nie chcą z tego korzystać :D

#gielda #meczennicyxtb #xtb
DwaKolory - Jakiś gość stracił kasę u maklera, bo ktoś się włamał na jego konto, po c...

źródło: 5cb

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Można więc wymyślić jeszcze pięć nowych zabezpieczeń, tylko co z tego, kiedy ludzie nie chcą z tego korzystać :D

@DwaKolory: Ale swoją droga strasznie kretyńskie było wprowadzać takie zabezpieczenie, a jednocześnie nie ustawiać go domyślnie u wszystkich, tylko ktoś musiał wiedzieć o tym i sobie to wyklikać w opcjach. Zupełnie tak, jakby niezbyt im zależało na tym, aby jak najwięcej użytkowników z tego skorzystało ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@DwaKolory: oj tam może mu chodziło o ETFa na obligacje? https://atlasetf.pl/etf-details/PLBETWT00010,

Można więc wymyślić jeszcze pięć nowych zabezpieczeń, tylko co z tego, kiedy ludzie nie chcą z tego korzystać :D

Można zawsze napisać kod tak by wymusić włączenie 2FA lub zrobić nawet jakieś basic 2FA z wysyłaniem kodu na e-mail. Pomijam fakt, że XTB nie ma żadnych zabezpieczeń behawioralnych, czyli takich, że jeśli na koncie zostaną wykryte nietypowe akcje nie
  • Odpowiedz
  • 0
@wstanczyk: Z jednej strony ludzie chcą wolności, ale jak coś złego się dzieje to od razu jest pytanie: "a dlaczego przymusowo tego nie włączyli". Były powiadomienia na maila, były wyskakujące komunikaty podczas logowania - czego więc zabrakło?
  • Odpowiedz
Pomijam już fakt, że zarzuty wobec XTB (że np. mógłby mieć jeszcze lepsze zabezpieczenia) są absurdalne w kontekście tego, że omawiana osoba nie włączyła nawet podstawowego zabezpieczenia 2FA. Można więc wymyślić jeszcze pięć nowych zabezpieczeń, tylko co z tego, kiedy ludzie nie chcą z tego korzystać :D

@DwaKolory: no nie do końca. Nie jest super skomplikowanym monitorowanie aktywności kont pod kątem "dziwnej" aktywności i blokowanie jej aż do wyjaśnienia. Zwłaszcza,
  • Odpowiedz
Z jednej strony ludzie chcą wolności, ale jak coś złego się dzieje to od razu jest pytanie: "a dlaczego przymusowo tego nie włączyli". Były powiadomienia na maila, były wyskakujące komunikaty podczas logowania - czego więc zabrakło?

@DwaKolory: Mówię - automatycznego włączenia tej opcji przy wprowadzaniu, tak się robi wszędzie i jest to skuteczne, nic nie kosztuje. Zdecydowanie większa szansa, że ktoś tego nie wyłączy, niż że sam sobie poszuka i
  • Odpowiedz
  • 0
oj tam może mu chodziło o ETFa na obligacje?

@derecki: Nooo pewnie, na pewno o to chodziło :D A jak przykładowo masz w swoim portfelu tylko ETF-y na akcje to mówisz, że Twój portfel składa się w 100% z akcji, czy jednak precyzujesz, że masz 100% w ETF-ach? ;)
  • Odpowiedz
  • 0
Mówię - automatycznego włączenia tej opcji przy wprowadzaniu, tak się robi wszędzie i jest to skuteczne.

@wstanczyk: Skuteczne powiadasz... To ciekawe, bo nieraz słyszy się o tym, jak komuś wyczyścili konto bankowe bo on rozmawiał z "konsultantem z banku" i tam podawał hasła :D I jakoś nie ma o to afer na Wykopie, jakoś kursy akcji nie lecą po takich historiach.

Wiadomo, że im więcej zabezpieczeń, tym lepiej. Wiadomo też,
  • Odpowiedz
Skuteczne powiadasz... To ciekawe, bo nieraz słyszy się o tym, jak komuś wyczyścili konto bankowe bo on rozmawiał z "konsultantem z banku" i tam podawał hasła :D

@DwaKolory: A co to ma wspólnego z tym ile osób będzie miało właczone 2FA, bo do tego się odnosiłem?
  • Odpowiedz
@DwaKolory: bardziej chodzi o to, ze troche pokazuje ta akcja ze XTB troche januszerke odwala. Kazdy broker z ktorego korzystam przy logowaniu wysyla sms - nic nie trzeba wlanczac poprostu musisz podac kod i tyle. U niektorych kazda transakcja musi byc potwierdzona sms itd. Xtb skapi na smsach ze nie ma tego defaultowo? Konta wyplat tez nie powinno sie moc zmienic z aplikacji tylko telefonicznie po jakis mega weryfikacjach itd.
  • Odpowiedz
  • 0
@wstanczyk: To ma wspólnego, że nawet gdyby 100% osób miało włączone 2FA to nie znaczy, że system zabezpieczeń będzie skuteczny (bo takiego słowa użyłeś). I jako przykład podałem banki, gdzie masz pełno zabezpieczeń, a i tak zdarzają się przykre sytuacje, że ktoś kogoś oszukał.

Jeszcze raz podkreślę - gdyby wydźwięk tamtej historii i ogólna dyskusja wokół tematu dotyczyła zachęcania ludzi do zabezpieczania swoich kont, to wszystko byłoby ok. Takie historie
  • Odpowiedz
  • 0
bardziej chodzi o to, ze troche pokazuje ta akcja ze XTB troche januszerke odwala.

@oddalenie: Spójrzmy na to chłodnym okiem. Konto na XTB ma grubo ponad milion osób, a opisana afera dotyczy jakiejś garstki użytkowników. To oznacza, że obecne zabezpieczenia działają, a nikt po prostu nie przewidział takiej akcji z masowym upłynnianiem jakichś mało znanych akcji (bo tego dotyczył problem, gdyż z konta jako tako wypłacić się nie dało). Jest
  • Odpowiedz
sprawia, iż akcje XTB lecą właśnie 5-6%.

@DwaKolory: Pamiętam jak napisałem na wykopie, że już nigdy nic nie kupie na Orlenie to następnego dnia jego akcje poleciały o 5%. Co z tego że wszystkie giełdy leciały. To moja sprawka. Nie należy nie doceniać siły wykopków. Każdy głos się liczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@DwaKolory instytucja finansowa powinna mieć lepsze zabezpieczenia, 2fa powinno być narzucone z góry nie jako opcja, dziwna aktywność na koncie powinna być monitorowana realtime i blokowana w przypadku wykrycia - są do tego narzędzia. Jeśli historia jest prawdziwa to XTB nie powinno umywać rączek, a zrobić wszystko co mogą żeby zabezpieczenia były lepsze, na miarę co najmniej banku. Już giełdy krypto mają lepsze zabezpieczenia niż xtb.
  • Odpowiedz
To ma wspólnego, że nawet gdyby 100% osób miało włączone 2FA to nie znaczy, że system zabezpieczeń będzie skuteczny

@DwaKolory: No nie znaczy, ale co to ma do rzeczy, czy ja wysuwałem takie stwierdzenie? Na pewno lepiej 2FA mieć, niż nie mieć, a XTB ewidentnie nie dopilnowało, aby jak najwięcej użytkowników to miało. Gdyby z resztą ktoś świadomie musiał z tego zrezygnować, to już całkiem ciężko byłoby mieć pretensje do
  • Odpowiedz
Jakiś gość stracił kasę u maklera, bo ktoś się włamał na jego konto, po czym przedstawia tę historię jako "winne jest XTB, bo tam trzymałem akcje, a skoro są zarabiają, to mogliby mi oddać". To wszystko dzieje się zupełnym przypadkiem gdy konkurent XTB wchodzi na rynek polski. I teraz najlepsze - taka głupia historia (która swoją drogą ma luki, bo gość pisze iż miał obligacje, mimo iż XTB obligacji nie sprzedaje) sprawia,
  • Odpowiedz