Aktywne Wpisy

Dorciqch +128
źródło: temp_file8589038139457099639
Pobierz
wjtk123 +154
Słucham Państwa, komu się Polska nie podoba i chciałby ponownie wziąć udział w narodzinowej loterii? xD
#polska #swiat #mapa #ciekawostki #statystyka
#polska #swiat #mapa #ciekawostki #statystyka
źródło: IMG_9995
Pobierz

Pomijam już fakt, że zarzuty wobec XTB (że np. mógłby mieć jeszcze lepsze zabezpieczenia) są absurdalne w kontekście tego, że omawiana osoba nie włączyła nawet podstawowego zabezpieczenia 2FA. Można więc wymyślić jeszcze pięć nowych zabezpieczeń, tylko co z tego, kiedy ludzie nie chcą z tego korzystać :D
#gielda #meczennicyxtb #xtb
źródło: 5cb
Pobierz@DwaKolory: Ale swoją droga strasznie kretyńskie było wprowadzać takie zabezpieczenie, a jednocześnie nie ustawiać go domyślnie u wszystkich, tylko ktoś musiał wiedzieć o tym i sobie to wyklikać w opcjach. Zupełnie tak, jakby niezbyt im zależało na tym, aby jak najwięcej użytkowników z tego skorzystało ( ͡° ͜ʖ ͡
Można zawsze napisać kod tak by wymusić włączenie 2FA lub zrobić nawet jakieś basic 2FA z wysyłaniem kodu na e-mail. Pomijam fakt, że XTB nie ma żadnych zabezpieczeń behawioralnych, czyli takich, że jeśli na koncie zostaną wykryte nietypowe akcje nie
@DwaKolory: no nie do końca. Nie jest super skomplikowanym monitorowanie aktywności kont pod kątem "dziwnej" aktywności i blokowanie jej aż do wyjaśnienia. Zwłaszcza,
@DwaKolory: Mówię - automatycznego włączenia tej opcji przy wprowadzaniu, tak się robi wszędzie i jest to skuteczne, nic nie kosztuje. Zdecydowanie większa szansa, że ktoś tego nie wyłączy, niż że sam sobie poszuka i
@derecki: Nooo pewnie, na pewno o to chodziło :D A jak przykładowo masz w swoim portfelu tylko ETF-y na akcje to mówisz, że Twój portfel składa się w 100% z akcji, czy jednak precyzujesz, że masz 100% w ETF-ach? ;)
@wstanczyk: Skuteczne powiadasz... To ciekawe, bo nieraz słyszy się o tym, jak komuś wyczyścili konto bankowe bo on rozmawiał z "konsultantem z banku" i tam podawał hasła :D I jakoś nie ma o to afer na Wykopie, jakoś kursy akcji nie lecą po takich historiach.
Wiadomo, że im więcej zabezpieczeń, tym lepiej. Wiadomo też,
@DwaKolory: A co to ma wspólnego z tym ile osób będzie miało właczone 2FA, bo do tego się odnosiłem?
Jeszcze raz podkreślę - gdyby wydźwięk tamtej historii i ogólna dyskusja wokół tematu dotyczyła zachęcania ludzi do zabezpieczania swoich kont, to wszystko byłoby ok. Takie historie
@oddalenie: Spójrzmy na to chłodnym okiem. Konto na XTB ma grubo ponad milion osób, a opisana afera dotyczy jakiejś garstki użytkowników. To oznacza, że obecne zabezpieczenia działają, a nikt po prostu nie przewidział takiej akcji z masowym upłynnianiem jakichś mało znanych akcji (bo tego dotyczył problem, gdyż z konta jako tako wypłacić się nie dało). Jest
@DwaKolory: Pamiętam jak napisałem na wykopie, że już nigdy nic nie kupie na Orlenie to następnego dnia jego akcje poleciały o 5%. Co z tego że wszystkie giełdy leciały. To moja sprawka. Nie należy nie doceniać siły wykopków. Każdy głos się liczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@DwaKolory: No nie znaczy, ale co to ma do rzeczy, czy ja wysuwałem takie stwierdzenie? Na pewno lepiej 2FA mieć, niż nie mieć, a XTB ewidentnie nie dopilnowało, aby jak najwięcej użytkowników to miało. Gdyby z resztą ktoś świadomie musiał z tego zrezygnować, to już całkiem ciężko byłoby mieć pretensje do
Jak by jeszcze xtb nigdy nie oszukiwał klientów to bym może uwierzył, że nie ma tu ich winy.