Wpis z mikrobloga

Jakiś gość stracił kasę u maklera, bo ktoś się włamał na jego konto, po czym przedstawia tę historię jako "winne jest XTB, bo tam trzymałem akcje, a skoro są zarabiają, to mogliby mi oddać". To wszystko dzieje się zupełnym przypadkiem gdy konkurent XTB wchodzi na rynek polski. I teraz najlepsze - taka głupia historia (która swoją drogą ma luki, bo gość pisze iż miał obligacje, mimo iż XTB obligacji nie sprzedaje) sprawia, iż akcje XTB lecą właśnie 5-6%.

Pomijam już fakt, że zarzuty wobec XTB (że np. mógłby mieć jeszcze lepsze zabezpieczenia) są absurdalne w kontekście tego, że omawiana osoba nie włączyła nawet podstawowego zabezpieczenia 2FA. Można więc wymyślić jeszcze pięć nowych zabezpieczeń, tylko co z tego, kiedy ludzie nie chcą z tego korzystać :D

#gielda #meczennicyxtb #xtb
DwaKolory - Jakiś gość stracił kasę u maklera, bo ktoś się włamał na jego konto, po c...

źródło: 5cb

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DwaKolory: nikt się nie włamał do xtb tylko ktoś miał dane do jego konta jego wina że nie ustawił 2fa a akcje spadają bo okazało się że 2 kwartał nie był tak dochodowy jak wszyscy myśleli ta cała sytuacja jest śmieszna mieć 150k na koncie i go nie zabezpieczyć i obwiniać brokera o to
  • Odpowiedz
@DwaKolory kompletnie sie z Tobą nie zgadzam, głupi facebook wymusił na mnie włączenie 2fa a strona gdzie trzymasz setki tysięcy nie umie? To XTB wydaje miliony na specjalistów od security, Kowalski nie musi sie na tym znać.

Prawo bankowe jest brutalne, za bezpieczeństwo odpowiada bank chyba, że użytkownik dopuścił sie rażącego niedbalstwa. Brak włączenia 2fa nie jest rażącym niedbalstwem.

Inna kwestia czy serwisy takie jak XTB podlegają prawu bankowemu, po prostu
  • Odpowiedz