Wpis z mikrobloga

@wjtk123:
Twrwz w Polsce żyje się zajebiście.
Sa pewne minusy, jak drogie mieszkania, drożyzna na półkach i wieczne problemy ze służbą zdrowia, ale ogólnie to nikt przy zdrowych zmysłach już nie myśli o emigracji do USA czy krajow arabskich Europy zachodniej.
  • Odpowiedz
nawet jak nie odziedziczysz, to masz lepiej niż 95% świata

@klefonafide: Skąd takie dane? Jak nie masz gdzie mieszkać, to żyjesz pewnie na gorszym poziomie niż chińczyk który ma dom, a ich jest półtora miliarda
  • Odpowiedz
@klefonafide: Trzeba jednak wziąć pod uwagę że "lepiej" to bardzo względne pojęcie, rodząc się w tej gorszej części ma się pewnie zupełnie inną percepcję, choćby przez brak możliwości analizy swojej sytuacji i porównywania jej do innych. Człowiek przystosowuje się do warunków w których się rodzi. Podobne problemy mam z dyskusjami kto miał trudniej - pokolenie A czy pokolenie B, czy kto ma gorzej - fizyczni czy umysłowi
  • Odpowiedz

@klefonafide Nie żałuj sobie, lepiej od razu powiedz, że lepiej od 99.99% ( ͡º ͜ʖ͡º) Jakoś ciężko mi uwierzyć, biorąc pod uwagę, jak dziurawe i w wielu przypadkach antyludzkie mamy prawo (o czym nie raz się przekonalem), systemową dyskryminację mężczyzn, szkolnictwo na wzór modelu pruskiego, wszechobecny nepotyzm, niekorzystne kredyty, astronomicznie drogie mieszkania, samochody, jedzenie i elektronika
  • Odpowiedz
@Project_Im_Not_Going_In: a p--------z. Mam trzy nieruchomości (dom rodzinny, moje mieszkanie w dużym mieście i dom w górach) i powiem. I, że zarabiając trzy minimalne nie żyje mi się fajnie. Ale na ten kraj i tak nie narzekam (przez większość czasu), bo byłem w wielu innych i pod względem możliwości dorobienia się, bezpieczeństwa, dostępu do służby zdrowia i edukacji, infrastruktury żaden kraj nie ma podejścia. Są kraje lepsze od Polski w
  • Odpowiedz
Nie byłbym tego taki pewien. Specjaliści nadal będą żyć na znacznie lepszych warunkach po drugiej stronie oceanu niż w Polsce.

@kowalzmetina: pomyśl np. o tych programistach, pracujących dla Googla, Mety czy Amazona z Kalifornii, którzy mieszkają w przyczepach czy samochodach, bo ich nie stać nawet na wynajem mieszkań, nie mówiąc już o ich kupnie. Nie porównuj ludzi którzy znajdują się w 95. percentylu zarobków, tylko tych z 50 percentyla.
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik Są takie przypadki, ale na tle całego kraju to jest tylko promil i wynika z absurdalnych cen nieruchomości i najmu w rejonach Doliny Krzemowej. Porównywanie takiego Palo Alto do reszty kraju nie ma sensu, US to nie tylko jeden konkretny rejon.
  • Odpowiedz

@klefonafide: wykopki rencisci na garnuszku u mamy, którzy grają całe życie w gierki i nigdy nie zamoczyli najczęściej powiedzą jak im ciężko w życiu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie ma ciężko ojciec rodziny z kredytem, nie ma ciężko padżet mieszkający na zadupiu, nie ma ciężko mu88yn, który żyje w chatce z blota, nie ma też ciężko
  • Odpowiedz