Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 195
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@alteron: nie wiem, ale na pewno zgniłą i łamiącą odwieczne boskie prawa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@kukold no tak. Przecież to były czasy rewolucji francuskiej. Dla ówczesnych ludzi to była niemal apokaliptyczna wizja, dużo gorsza od tego, co dzisiaj dzieje się na zachodzie w kontekście migracji.
  • Odpowiedz
@kukold: @ScypioAfricanus To jest mocne uproszczenie na zasadzie książki do liceum, natomiast prawda jak zazwyczaj jest bardziej skomplikowana. Najlepsze elity: Czartoryscy i Poniatowscy, którzy byli znani w świecie i najbardziej postępowi popierały w większości carycę Katarzynę, bo uważali, że państwa nie da się od pewnego momentu uratować i bardziej korzystne będzie wasalizacja na rzecz Rosji niż rozbiór Polski na trzy mocarstwa, bo później państwa nie da się uratować. Kościół
  • Odpowiedz
@kukold: a ja słuchałem ostatnio audycji i Michale Korybucie Wiśniowieckim i było tam, że tradycjonalistyczna szlachta wybrała na króla szerzej nieznanego idiotę, który zrobił karierę na plecach wyżej postawionych od niego, który dla kraju nie zrobił nic i ważne dla niego było tylko jego własne panowanie, a to wszystko zdarzyło się po to, żeby zrobić na złość frakcji, która chciała na to stanowisko kogoś doświadczonego, z koneksjami, ale za to,
  • Odpowiedz
@kukold historia lubi się powtarzać. Historia to jeden z najważniejszych przedmiotów w szkole (najważniejszy pod względem tożsamościowym) a tak ignorowany przez uczniów. A Polacy nie znający własnej historii to Polacy ciągnący znowu do własnej zguby.
  • Odpowiedz
@kukold historia lubi się powtarzać. Historia to jeden z najważniejszych przedmiotów w szkole (najważniejszy pod względem tożsamościowym) a tak ignorowany przez uczniów. A Polacy nie znający własnej historii to Polacy ciągnący znowu do własnej zguby.

@donatien-de-sade historia nigdy się nie powtarza, bo realia zawsze są inne. A pozornie sugestywne analogie bardzo często wprowadzają w błąd. Tak jest też w tym przypadku. To, co działo się od połowy XVIII wieku, to
  • Odpowiedz
Ja to kisnę z relacji chłopsko-szlacheckich. Nasze elity były tak odklejone że wymyśliły sobie że nie są polakami tylko pochodzą od sarmatów xD Oczywiście kościołowi też nie było na rękę traktowanie chłopów jak ludzi. Szlachta i kościół zamiast inwestować w rozwój kraju to przejadali pracę chłopów a jak przyszli zaborcy to część chętnie dała się skorumpować.

Tymczasem chłopi to byli niewolnicy, stanowili większość społeczeństwa a mimo to nie mieli żadnych praw więc
  • Odpowiedz