Wpis z mikrobloga

• 1
@krytyk__wartosciujacy: szukam kogos na miejscu aby doradził i przeprowadził instalację. Nie ogarnę wszystkiego sam wiec nie ma o co pytac tutaj nawet. Chciałbym mieć sterowanie ogrzewaniem, klimą, reku, alarm, kamery i rolety spięte razem. Jak widzę ludzi z 10 roznymi apkami do obsługi wszystkiego to trochę xD
  • Odpowiedz
@nastynas: 99% tych rzeczy da się obsłużyć bezprzewodowo, ale wszystko zależy od konkretnego modelu urządzenia. Klimatyzatory zwykle mają Wifi, można je wrzucić w HA. Rekuperacja - jeśli ma Wifi, to pewnie też do HA się da podpiąć. Centralki alarmowe - to zależy od producenta centralki - czy udostępnia jakieś API, po którym można się ze sterownikiem kontaktować. Ogrzewanie - jeśli sterownik pieca ma taką funkcję - da się. Kamery -
  • Odpowiedz
@nastynas: Ha ma tę dolegliwość, że powstał z myślą o urządzeniach bezprzewodowych. Jak masz coś sterowane po kablu to się zaczynają robić trochę schody bo trzeba "sztukować" pewne rzeczy. Z tych co wymieniłeś pewnie nie będzie problemu, zapewne każdy udostępnia modbusa ale już jakieś czujniki dodatkowe to jest kombinacja. No i praktycznie będziesz potem z tym sam. Zadaj sobie pytanie czy jak coś Ci się stanie to inni domownicy będą
  • Odpowiedz
@nastynas: ja robilem dokladnie to co opisujesz, ale wszystko zaczelo sie od dobrej instalacji elektrycznej bo nie chcialem miec tego na wifi/tuya/zigbee....taka instalacja troche kosztuje, do tego osprzęt w postaci przekazników np waveshare poe/modbus z wejsciami/wyjsciami cyfrowymi i tradycyjnymi.....to jest temat na tydzien tlumaczenia i projektu przede wszystkim
  • Odpowiedz
  • 0
@SmartBobAutomatyka: kojarzę ten produkt. Niestety po wstępnym zapoznaniu się z tym stwierdziłem że nie mam tyle czasu aby to samemu opanować. Bez urazy ale nie wygląda to user friendly dla początkującego.
  • Odpowiedz