Wpis z mikrobloga

Uprzejmie przypominam, że Polska jest JEDYNYM KRAJEM UE, który nie zrównał ani nie planuje zrównania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn.

Różnica w przewidywanej dalszej długości życia wynosi prawie 8 lat, mężczyzna żyje na emeryturze średnio 6,8 roku, a kobieta 19,7 lat (przy czym 1/4 mężczyzn nawet nie dożywa wieku uprawniającego do jej pobierania), a polskie kobiety przechodzą na emeryturę najwcześniej w UE.

Dlaczego tak jest? Bo kobiety rodzą dzieci!

Tymczasem Polska może pochwalić się najniższą dzietnością w UE - prawdopodobnie już w tym roku spadniemy poniżej jednego dziecka na kobietę.

Kobiety uzyskują ogromny przywilej emerytalny nie ze względu na fakt urodzenia dziecka, ale samą możliwość, z której większość z nich nawet nie skorzysta.

#dyskryminacjamezczyzn #dyskryminacjaemerytalna #demografia #polska #pieklomezczyzn
  • 136
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

powiązać wiek emerytalny kobiet z liczbą urodzonych dzieci... a nie czekaj, przecież to będzie DYSKRYMINACJA ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@stefankot: Najlepsze że feministki nie mają problemu by mówić że faceci powinni gnić w okopach bo tak nas natura stworzyła. Ale oczekiwanie od kobiety by rodziła dzieci jest już nieludzkie
  • Odpowiedz
@stefankot: Tak, tylko jak jest para i jedna osoba chce więcej dzieci ale nie może bo druga nie chce, to tej pierwszej osobie i tak powinnismy policzyć te dzieci które chce mieć a nie może i przydzielić większą emeryturę.
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch pewnie dlatego, że jak PO to ruszyło ostatnim razem to przegrali wybory bo ameby zagłosowały wtedy na PiS. A na PiS głosują przede wszystkim chłopy. Sami żeście sobie zgotowali ten los, nikt już tego nigdy nie ruszy ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Szalom tylko zwróćmy uwagę na to, że to nie wchodziło 67 od dnia zero tylko o 3 miesiące każdego roku. Porównujemy się do Niemiec, a 67 jest w Grecji, Włoszech, a w kolejnych kilku krajach, w tym UK, 66. Dla kobiet 67 weszłoby w 2040…
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: mezczyzni powinni przechodzic na emeryture wczesniej niz kobiety bo statystycznie zyja krocej, w gorszym zdrowiu, wykonuja ciezsze i bardziej niebezpieczne prace.
  • Odpowiedz
@pozdroxxx666:

a co ty się p------------z do kobiet? P-----------j się do polityków którzy w imię władzy i własnych interesów tego nie ruszą. Tusk próbował i jeszcze 30 lat po jego śmierci Polacy będą mu to wypominać.

Nie p-----------m się do kobiet. Dowód anegdotyczny, ale większość kobiet, z którymi rozmawiałem na ten temat, jest za zrównaniem wieku emerytalnego - zarówno ze względu na równość, jak i głodowe emerytury ich
  • Odpowiedz
@demimka: A dla mężczyzn 67 w 2020. Sprawiedliwie że ja p------ę xd

Wylane dziecko z kąpielą, mówię. Można byłoby to zrobić mądrzej to PiS też nie maiłby paliwa populistycznego @open_or_die

Grecja to ciekawy przykład, bo też dużo zrobili tak jak Niemcy chcieli. I co? I od kryzysu w 2008 zaliczają stagnacje jak nie realny spadek jakości życia. Nie porównywałbym się z nimi w czymkolwiek chyba że w tym żeby
  • Odpowiedz
  • 2
@czerwonykomuch wpis o takiej treści powinien być na codzienne w gorących, żeby żaden Mirek nie zapominał o tym jak głęboko jest ruchany przez państwo z dykty i kartonu
  • Odpowiedz
ale większość kobiet, z którymi rozmawiałem na ten temat, jest za zrównaniem wieku emerytalnego - zarówno ze względu na równość, jak i głodowe emerytury ich czekające.

@czerwonykomuch: Taaa, no nie wiem większość kobiet jest wielce oburzona na myśl o zrównaniu, bo przecież RODZĄ DZIECI XD
Ja osobiście jestem za zrównaniem wieku emerytalnego mężczyzn i kobiet, ale bez ekstra podnoszenia dla facetów. Te bajeczki, że jak dłużej się popracuje 2 lata
  • Odpowiedz
@siepan:

nie chcę się czepiać, ale z tego wynika że póki co zdecydowana większość jednak korzysta bo statystycznie każda kobieta rodzi jedno dziecko

Dlatego w moim poście jest „nie skorzysta”, a nie „nie korzysta” lub „nie skorzystało”. Czas
  • Odpowiedz
@lentilek: popieram. Idealny wiek emerytalny w naszym kraju to obecnie 65/65. Jestem przekonany, że większość kobiet zgodziłaby się na takie rozwiązanie, ale niestety głównym blokerem są mężczyźni głosujący na partie chcące utrzymania emerytalnej dyskryminacji.
  • Odpowiedz