@jmuhha serio nie wiesz jak ludzie robią? Sypialnia staje się pokojem dziecięcym a wy śpicie w salonie. Kiedyś rodzice/dziadkowie mieli jeszcze gorzej a żyli. Zawsze można patrzeć na kogoś kto ma więcej i też tak chcieć, zawsze. Kiedyś królowie żyli gorzej niż dzisiejszy człowiek na minimalnej ale nie, jest źle. Biadolić lepiej i głosować na socjalistów żeby było gorzej to wasza logika ale "przepracowywać to ja się nie będę" XD
Przychodzi biedny Żyd do rabina i prosi o radę: Oj, mądry Rebe, pomóż mi. To moje życie takie ciężkie: mieszkam w niewielkiej chatce z żoną, czwórką dzieci, babcią, dziadkiem i jeszcze teściową. Już się zupełnie nie mieścimy w tej małej izdebce. Oj pomóż, mądry Rebe... Na to Rabin powiada: Słyszałem, że masz w obórce kozę?... - Tak Rebe, mam jedną kozę, co daje mleko, którym karmię dzieci. - To ją teraz sprowadź do domu - mówi rabin.
@twojStaryJebqnany: No ja do tej pory zastanawiam się jak moja druga babcia wychowała się w dwuizbowym drewnianym domu (kuchnia i pokój, wychodek za stodołą) na wsi z matką, ojcem i siedmiorgiem rodzeństwa xD Ale to lata 50 i to na wsi, to co innego.
@luke-dolla7: 30 na karku, Praca nie najgorsza, dobrze płatna a dalej nawet na 40 m 2 mnie nie stać. XD 10 lat temu jak zacząłem pracować to myślałem 2 lata i kupie działkę. A tu chuuuuj. Ceny jebły tak bardzo że kredytu nawet się nie opłaca. Pożyczysz 500 tysi oddasz ponad 1 Milion... to już lepiej kupić przyczepę kempingową albo vana i w nim mieszkać...
@jmuhha: od długiego czasu szukam ciągle mieszkanie, czy to z wtórnego czy pierwotnego ryneku. Ale najbardziej mnie r-----------a właśnie takie mieszkania kwadratowe. Chyba wszystkie są takie dwupokojowe, gdzie kuchnia jest ciemna i połączona z salonem. "Dwupokojowe"! Aaa no i sypialnia w której zmieści się łóżko podwójne i szafa i nic koorwa więcej. Co to kooorwa jest?!
@szynszyla2018 no i co odkryłeś swoim komentarzem, proste że to kawalerka dla normalnie żyjącej osoby, ewentualnie miejsce do przespania twojej tinderowki
@jmuhha: Ale jak 45metrów, jak wyżej w temacie o mieszkaniu koleś pisze, że by mógł z rodzicami mieszkać, stare budownictwo po 100metrów każdy poziom, tak muszą wyglądać pewnie każde mieszkania
@jmuhha: ja za cholere nie wiem co sie dzieje z metrazem w tych nowych mieszkaniach. Obecnie mieszkam w wielkiej plycie, mam 3 pokoje, kuchnie, lazienke i od pyty szaf i to wwzystko na 45m2 xD
@jmuhha Ja mam mieszkanie 50m2, salon z kuchnią, sypialnia, łazienka i korytarz. Jak mówię znajomym że to jest kawalerka to wielkie zdziwienie że mi się w dupie poprzewracało. Jak mieszkałem sam to było spoko, z żoną już nie jest tak komfortowo. Jak dorobię się dziecka to pierwsze co to muszę zmieniać ten mój pałac na mieszkanie min 80m2 lub dom
@jmuhha: Ja się wychowałem z rodzicami i bratem w kawalerce 30m. Można? Można. Kiedyś ludzie się po prostu nad takimi rzeczami nie zastanawiali i robili dziecko a później jakoś to będzie. A jakim cudem najwyższa dzietność w Polsce była zaraz po wojnie?
@jmuhha Te nowe mieszkania to katastrofa. Oglądałem ostatnio i wszędzie to samo opisał makamele. Brak jakichkolwiek wartości użytkowych. O miejscu dla dzieci czy właśnie rodzica co wpadnie na kilka dni pomoc można zapomnieć
@jmuhha: Zmienić układ mieszkania nie na taki z wizualizacji, a odpowiadający potrzebom ludzi, które to mieszkanie kupują. Na 40-50 m2 (gdzie potrafiły to być czasem nawet i 3 pokoje z osobną kuchnią) wychowywało się nieraz po 2-3 dzieci w rodzinie. Było ciasno, ale o większych mieszkaniach naówczas też można było pomarzyć. Teraz każdy chce mieć łazienkę z dużą wanną, pralkę z suszarką, w mieszkaniu najlepiej garderobę, kąt do pracy, miejsce
Więc założenie rodziny przyjdzie w wieku 45 lat jak się dorobię mieszkania 75m XD
@Bomfastic: Spoko, potem się okazuje, że 75m to też za mało xd Może na 150m bym rozważyła dziecko, a tak to mi się nie chce gnieździć ku chwale ojczyzny.
tego bandytę co wymyślił aneks kuchenny rozstrzelać, 100x wolałbym ciemną kuchnię
@mmgo: A ja nie, bo przez to człowiek izoluje się od rodziny i gości. Są układy gdzie salon z aneksem nie wchodzą sobie w drogę, ale do tego trzeba dużego pomieszczenia, co najmniej 30 m2, o kształcie innym niż kwadrat.
#nieruchomosci
źródło: 1000017781
PobierzOj, mądry Rebe, pomóż mi. To moje życie takie ciężkie: mieszkam w niewielkiej chatce z żoną, czwórką dzieci, babcią, dziadkiem i jeszcze teściową. Już się zupełnie nie mieścimy w tej małej izdebce. Oj pomóż, mądry Rebe...
Na to Rabin powiada:
Słyszałem, że masz w obórce kozę?...
- Tak Rebe, mam jedną kozę, co daje mleko, którym karmię dzieci.
- To ją teraz sprowadź do domu - mówi rabin.
10 lat temu jak zacząłem pracować to myślałem 2 lata i kupie działkę.
A tu chuuuuj. Ceny jebły tak bardzo że kredytu nawet się nie opłaca.
Pożyczysz 500 tysi oddasz ponad 1 Milion... to już lepiej kupić przyczepę kempingową albo vana i w nim mieszkać...
Kiedyś ludzie się po prostu nad takimi rzeczami nie zastanawiali i robili dziecko a później jakoś to będzie.
A jakim cudem najwyższa dzietność w Polsce była zaraz po wojnie?
@Bomfastic: Spoko, potem się okazuje, że 75m to też za mało xd Może na 150m bym rozważyła dziecko, a tak to mi się nie chce gnieździć ku chwale ojczyzny.
myk polega na tym że obecnie ludzie nie chcą hodować dzieci jakby były zwierzętami domowymi. Mamy dużo większe ambicje niż nasi rodzice/dziadkowie
@mmgo: A ja nie, bo przez to człowiek izoluje się od rodziny i gości. Są układy gdzie salon z aneksem nie wchodzą sobie w drogę, ale do tego trzeba dużego pomieszczenia, co najmniej 30 m2, o kształcie innym niż kwadrat.