Wpis z mikrobloga

@jmuhha serio nie wiesz jak ludzie robią? Sypialnia staje się pokojem dziecięcym a wy śpicie w salonie. Kiedyś rodzice/dziadkowie mieli jeszcze gorzej a żyli. Zawsze można patrzeć na kogoś kto ma więcej i też tak chcieć, zawsze. Kiedyś królowie żyli gorzej niż dzisiejszy człowiek na minimalnej ale nie, jest źle. Biadolić lepiej i głosować na socjalistów żeby było gorzej to wasza logika ale "przepracowywać to ja się nie będę" XD
  • Odpowiedz
Przychodzi biedny Żyd do rabina i prosi o radę:
Oj, mądry Rebe, pomóż mi. To moje życie takie ciężkie: mieszkam w niewielkiej chatce z żoną, czwórką dzieci, babcią, dziadkiem i jeszcze teściową. Już się zupełnie nie mieścimy w tej małej izdebce. Oj pomóż, mądry Rebe...
Na to Rabin powiada:
Słyszałem, że masz w obórce kozę?...
- Tak Rebe, mam jedną kozę, co daje mleko, którym karmię dzieci.
- To ją teraz sprowadź do domu - mówi rabin.
  • Odpowiedz
@luke-dolla7: 30 na karku, Praca nie najgorsza, dobrze płatna a dalej nawet na 40 m 2 mnie nie stać. XD
10 lat temu jak zacząłem pracować to myślałem 2 lata i kupie działkę.
A tu chuuuuj. Ceny jebły tak bardzo że kredytu nawet się nie opłaca.
Pożyczysz 500 tysi oddasz ponad 1 Milion... to już lepiej kupić przyczepę kempingową albo vana i w nim mieszkać...
  • Odpowiedz
@jmuhha: od długiego czasu szukam ciągle mieszkanie, czy to z wtórnego czy pierwotnego ryneku. Ale najbardziej mnie r-----------a właśnie takie mieszkania kwadratowe. Chyba wszystkie są takie dwupokojowe, gdzie kuchnia jest ciemna i połączona z salonem. "Dwupokojowe"! Aaa no i sypialnia w której zmieści się łóżko podwójne i szafa i nic koorwa więcej. Co to kooorwa jest?!
  • Odpowiedz
@jmuhha: Ale jak 45metrów, jak wyżej w temacie o mieszkaniu koleś pisze, że by mógł z rodzicami mieszkać, stare budownictwo po 100metrów każdy poziom, tak muszą wyglądać pewnie każde mieszkania
  • Odpowiedz
@jmuhha: ja za cholere nie wiem co sie dzieje z metrazem w tych nowych mieszkaniach. Obecnie mieszkam w wielkiej plycie, mam 3 pokoje, kuchnie, lazienke i od pyty szaf i to wwzystko na 45m2 xD
  • Odpowiedz
@jmuhha Ja mam mieszkanie 50m2, salon z kuchnią, sypialnia, łazienka i korytarz. Jak mówię znajomym że to jest kawalerka to wielkie zdziwienie że mi się w dupie poprzewracało. Jak mieszkałem sam to było spoko, z żoną już nie jest tak komfortowo. Jak dorobię się dziecka to pierwsze co to muszę zmieniać ten mój pałac na mieszkanie min 80m2 lub dom
  • Odpowiedz
@jmuhha: Ja się wychowałem z rodzicami i bratem w kawalerce 30m. Można? Można.
Kiedyś ludzie się po prostu nad takimi rzeczami nie zastanawiali i robili dziecko a później jakoś to będzie.
A jakim cudem najwyższa dzietność w Polsce była zaraz po wojnie?
  • Odpowiedz
@jmuhha Te nowe mieszkania to katastrofa. Oglądałem ostatnio i wszędzie to samo opisał makamele. Brak jakichkolwiek wartości użytkowych. O miejscu dla dzieci czy właśnie rodzica co wpadnie na kilka dni pomoc można zapomnieć
  • Odpowiedz
@jmuhha: Zmienić układ mieszkania nie na taki z wizualizacji, a odpowiadający potrzebom ludzi, które to mieszkanie kupują. Na 40-50 m2 (gdzie potrafiły to być czasem nawet i 3 pokoje z osobną kuchnią) wychowywało się nieraz po 2-3 dzieci w rodzinie. Było ciasno, ale o większych mieszkaniach naówczas też można było pomarzyć. Teraz każdy chce mieć łazienkę z dużą wanną, pralkę z suszarką, w mieszkaniu najlepiej garderobę, kąt do pracy, miejsce
  • Odpowiedz
Więc założenie rodziny przyjdzie w wieku 45 lat jak się dorobię mieszkania 75m XD

@Bomfastic: Spoko, potem się okazuje, że 75m to też za mało xd Może na 150m bym rozważyła dziecko, a tak to mi się nie chce gnieździć ku chwale ojczyzny.
  • Odpowiedz
przez 2000lat ludzie żyli w jednej izbie po 10 osób, ze świniami, krowami i mieli wiele dzieci

myk polega na tym że obecnie ludzie nie chcą hodować dzieci jakby były zwierzętami domowymi. Mamy dużo większe ambicje niż nasi rodzice/dziadkowie
  • Odpowiedz
tego bandytę co wymyślił aneks kuchenny rozstrzelać, 100x wolałbym ciemną kuchnię

@mmgo: A ja nie, bo przez to człowiek izoluje się od rodziny i gości. Są układy gdzie salon z aneksem nie wchodzą sobie w drogę, ale do tego trzeba dużego pomieszczenia, co najmniej 30 m2, o kształcie innym niż kwadrat.
  • Odpowiedz