Wpis z mikrobloga

Tak sobie czytam o dzisiejszej katastrofie 787 w #indie i moją uwagę przykuł fakt, że podczas poprzedniego lotu całkowicie wysiadła elektryka pokładowa - ekrany, klimatyzacja itd. No i oczywiście słusznie się na to zwraca uwagę w kontekście tej konkretnej maszyny.

I gdyby ktoś myślał, że takie coś zdarza się tylko w krajach trzeciego świata, że hehe Air India, to sprzedam Wam ciekawostkę z kwietnia tego roku. Leciałam amerykańskimi liniami Delta z JFK do Fort Lauderdale na Florydzie. Generalnie krótki, 3 godzinny lot. No i mamy boarding kompletny, szefowa pokładu informuje o konieczności wysłuchania instrukcji bezpieczeństwa z obrazem na ekranie poprzedzającego siedzenia. Patrzę, mój ekran nie działa, sąsiada nie działa, dzwonię zatem przyciskiem i podchodzi obrażona pani stewardessa i zaczyna na mnie patrzeć z politowaniem, że jak nie mogę się wychylić i obejrzeć instrukcji u kogoś z przodu to ona zrobi mi indywidualną prezentację (no i wyciągnęła ten pas pokazowy i zapina i odpina klamrę xD). No to podniosłam się z krzesła i mówię jej, że nie działają ekrany w połowie samolotu (we wszystkich rzędach na miejscach A-C), na co usłyszałam tylko „oh okay” xD z klimą i światłem też były podczas tego lotu problemy. Jak wylądowaliśmy na Florydzie to w rękawie już czekali mechanicy, ale pani była na mnie obrażona przez cały lot za zawracanie jej gitary.

No więc niestety niechlujstwo, pośpiech i ignorowanie przepisów zdarza się wszędzie na świecie. W naszym przypadku skończyło się tylko na niewysłuchaniu/niezobaczeniu instrukcji bezpieczeństwa przez połowę pasażerów, szkoda że Air India nie miał tyle szczęścia ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#samoloty #katastrofa #lotnictwo
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pancreaticcarcinoma koleżanko miałem bliźniaczą sytuację rok temu. Leciałem z Fort Lauderdale do JFK Deltą. Ten kto latał amerykańskimi liniami lotniczymi ten się w cyrku nie śmieje. Ekrany działały, ale w połowie drogi wszystkie zgasły. Jeśli chodzi o poziom i bezpieczeństwo lotnictwa to Europa wyprzedza o dekadę USA. Zresztą na samym lotnisku w Fort Lauderdale nie rozpoznało mi twarzy i musiałem czekać na oficera straży granicznej żeby mi sprawdził paszport
BasTajpan - @pancreaticcarcinoma koleżanko miałem bliźniaczą sytuację rok temu. Lecia...

źródło: image_picker_87F41F98-86CC-47F6-9B19-9DE3E35F5E74-17455-0000047AED96473E

Pobierz
  • Odpowiedz
@pancreaticcarcinoma: Samoloty mają bardzo jasno zdefiniowane z jakimi usterkami mogą bezpiecznie latać. Problemy z systemem infotainment to pewnie jedna z takich usterek. Problemy z oświetleniem oraz klimą już nie.

@BasTajpan Amerykańskie linie są znane z tego, że traktują ludzi jak worek ziemniaków.
  • Odpowiedz
  • 36
Ten kto latał amerykańskimi liniami lotniczymi ten się w cyrku nie śmieje. Ekrany działały, ale w połowie drogi wszystkie zgasły.

@BasTajpan: a ja leciałem ryanairem i w ogole nie ma czegos takiego jak ekrany
  • Odpowiedz
@pancreaticcarcinoma: 2023 lot JFK do Warszawy, opóźnienie o 3 godziny. Samolot miał już ruszać na pas startowy, a nagle po odblokowaniu kół, wszystko zgasło, widok był dość ciekawy bo ruszaliśmy o 23:30, w ciągu tych 3 godzin oczekiwania w samolocie aż wystartuje podjęto 2 próby ruszenia z takim samym rezultatem. Ostatecznie usterkę po 3 godzinach naprawiono i samolotem ruszył, później gdzieś w połowie lotu ponownie reset. Teraz już bym się
  • Odpowiedz
@pancreaticcarcinoma: u mnie podobnie też Boeing i nawet kilka razy jakby światło przygasło tak jak jakieś zwarcia w domu są światła jak wtyczka nie jest do końca włączona. Zapamiętałem to bo pasażer fotel obok po tym przygasaniu wyłączył tryb samolotowy na swoim telefonie i ustawiał ten ekran kartą medyczna iPhone. Wydało mi się to dziwne, ale teraz myślę że mógł rozumieć więcej niż pozostali
  • Odpowiedz
@GrimesZbrodniarz: nie mają w------e na usterki tylko nikt nie będzie sobie uziemial samolotu poza baza na jakieś kabinowe pierdoły czy inne głupoty nie wypływające na pracę silnika
  • Odpowiedz
@BasTajpan nie wiem jakim samolotem leciałeś, ale w Dreamlinerach często spotykam się z problemem niedziałających ekranów. Według mnie mają przestarzałe systemy i wieszają się. Czasami podczas lotu prosiłem kilkukrotnie o reset.
  • Odpowiedz
@pancreaticcarcinoma Nie pamiętam już, gdzie to było, bo dużo latam, ale chyba tu na Tajwanie samolot już odjechał spod rękawa i za chwilę wrócił i pilot mówi, że mają jakąś „nieistotną usterkę” i muszą sprawdzić co i jak ale, że nie ma problemu i na pewno polecimy ( ͡º ͜ʖ͡º) Innym razem w Stanach, czekaliśmy godzinę na odlot, bo przy wypychaniu samolotu spod rękawa zapomnieli usunąć
  • Odpowiedz
@fraciu ale gdzie ja porównuje ekrany pilota do ekranów pasażerów? Mówię tylko, że w USA poziom bezpieczeństwa lotów jest dekadę za Europa. A co do ekranów to po prostu powiedziałem, że miałem bliźniaczą sytuację. W życiu latałem grubo ponad 100 razy. Tylko w USA miałem taką sytuację. Zresztą każdy kto lata w Europie i w USA widzi różnice
  • Odpowiedz