Wpis z mikrobloga

@cojaturobiedokunedzy: różnica jest taka, że nikt nie zapowiada uruchomienia najpotężniejszego komputera kwantowego w tym miesiącu. Natomiast Elon i Tesla do milionów swoich followersów, trąbią o rychłym uruchomieniu Robotaxi w Austin, jeszcze w czerwcu.

Pytanie ma na celu sprawdzenie tego, ile procent mirków uważa to za prawdopodobne.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: No przecież jest data, 12 czerwca.
Mnie to bardziej interesuje czy pokażą tańsze modele w tym miesiącu, tak jak było obiecane od dawna.
I nie Panie anonimowy, nie gadaj mi to że autonomia i optimusy ważniejsze. Bo to jeszcze bardzo długo ani grosza do rachunku nie dorzuci. Tesla jest w p-----e ze sprzedażą głównej części biznesu, czyli samochodów. Ja się pozbyłem swojej pozycji za 340$, czekam na zejście co
  • Odpowiedz
@gonzo91: wydaje mi się że "główną częścią biznesu" dla Elona jest SpaceX i dopłaty od rządu, a nie jakieś tam samochodziki :P

@anonimowy_programista to już 5 lat od kiedy w 2020 miało być milion robotaxi, nie sądzę by cokolwiek się zmieniło, nie trzeba mu co roku przypominać ;)
  • Odpowiedz
to już 5 lat od kiedy w 2020 miało być milion robotaxi, nie sądzę by cokolwiek się zmieniło, nie trzeba mu co roku przypominać ;)

@assninja: milion robotaxi miało być, bo taki był wtedy mniej więcej rozmiar floty Tesli. Teraz w grę wchodzi 7 milionów robotaxi Tesli ;)

Jeżeli rozwiązanie Tesli będzie działać i będzie skalowalne tak jak planowali, to bardzo szybko wszystkie auta Tesli będą autonomiczne
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: Jeżeli. Czyli nie bierzesz innego scenariusza nawet pod uwagę. Bo tak będziesz trzymał do emerytury.
Ja zapytałem o teraz.
Brand damage? Jest. Spadki sprzedaży? Są. Brak nowych modeli? A jakże. I potem się okazuje że FSD i Optimus to 60% czy więcej procent wyceny.
Przestałem trzymać ślepo w górę akcje Tesli i przymierzam się do trzeciego kółka. Wierzę w firmę longterm, ale aktualnie jest licho.
I liczysz po prostu
  • Odpowiedz
@gradekmi: O! Dzięki. Do tej pory widziałem, że jest market na https://kalshi.com/markets/kxrobotaxiout/robotaxi-release - ale tam jest, że "do końca roku" i co najgorsze, nie jest to dostępne dla obywateli z Polski.

Natomiast co do tego co podesłałeś, to wszystko ładnie pięknie... tylko, że order book jest dość płytki. Przy postawieniu $2500, to już nie jest 8:1, tylko 2:1. Nie mniej jednak nadal dobra oferta. Już kiedyś z Polymarket korzystałem.
  • Odpowiedz