Aktywne Wpisy

tesknilam_ +33
Nauczyciele często powtarzali, że w dorosłym życiu będzie nam brakować szkoły i życia bez obowiązków. No i tak powiem szczerze, że już to dorosłe życie, mimo że trudne, jest i tak lepsze dla mnie niż katorga którą przeżywałam w podstawówce czy w LO.
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #

ogurkiszony75 +65
źródło: temp_file6364110403219876580
Pobierz

Pracodawca przelał mi za dużo pieniędzy ok 10% wynagrodzenia. Nie zauważyłem bo miałem zmianę w niedziele wielkanocną za wyższą stawkę.
Po miesiącu upomniał się o zwrot.
Czy trzeba oddawać? Jak się wyzerowałem już i nie mam z czego a dwa to nie widziałem że wysłał za dużo pierwszy raz od dwóch lat.
Jeśli na twoje konto bankowe wpłyną pieniądze, które nie należą do ciebie (np. przez pomyłkę w wypłacie), a ty nie masz żadnych podstaw do ich posiadania, to jest to przykład bezpodstawnego wzbogacenia. Osoba, która dokonała wpłaty, ma prawo do ich zwrotu.
A tak serio to wpisz frazę: bezpodstawne wzbogacenie.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/art-405
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-wyplata-nienaleznego-wynagrodzenia-jak-odzyskac-pieniadze-od-pracownika
Pracowałem długo w firmie robiącej payrolle dla korpo/zakładów pracy itd. zdarzało się że coś źle poszło. Pisałem już kiedyś o tym - zalezy od człowieka czy odda. Zdecydowana większość
Natomiast skoro to było 10%, a kwota ta została po prostu przez pracownika przeżarta(o czym wspomniał OP*) to cały na biało wchodzi art 409 kc i elo. Gdyby można było to łatwo ściągać z pracownika, to firmy by to ściągały - a
a) jeśli nie zauważyłeś, że dostałeś za dużo, i było to usprawiedliwione,
b) zużyłeś te środki,
to nie musisz oddawać pieniędzy. Co nie znaczy, że nie powinieneś.
@MisterMinister kilka lat temu? xD Ta kwestia była unormowana w ten sposób jeszcze w czasach, gdy na terenach dzisiejszej Polski mieszkały tylko niedźwiedzie, tury i niepiśmienni barbarzyńcy.
No to tak zmienia mi się liczba godzin w miesiącu a że była to jak pisałem niedziela wielkanocna i było więcej płatne to myślałem że tyle ma być skąd mam wiedzieć że
Pozwól, że zaśmieję się z tego żartu jak będę miał chwilę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@MisterMinister: Żona pracuje w kadrach i opowiadała mi o takiej sytuacji, gdzie pracownik nie zauważył, że dostał wyższe wynagrodzenie i zdążył je wydać - nie oddał. Była też np. sytuacja, że w dziale płac pomylili się o jedno zero na korzyść pracownika, ale pracownik miał