Aktywne Wpisy

Wrrronika +13
Jedyne co mi w życiu potrzebne to:
Tlen
Woda
Kalorie
Tlen
Woda
Kalorie

Zaid +107
Siema, pora na update dla wszystkich, którzy polubili mój post o inwestowaniu w kryptowaluty z 27.06.24:
https://wykop.pl/wpis/76965131/tldr-zrobilem-to-przed-czym-ostrzega-kazdy-powazny
TL;DR wpisu powyżej: W wieku 25 lat (lato 2023) wrzuciłem wszystkie oszczędności w krypto, a w ciągu kolejnych 18 miesięcy dołożyłem jeszcze 130k PLN (łącznie 230k wkładu).
PODSUMOWANIE z perspektywy 18.11.25
https://wykop.pl/wpis/76965131/tldr-zrobilem-to-przed-czym-ostrzega-kazdy-powazny
TL;DR wpisu powyżej: W wieku 25 lat (lato 2023) wrzuciłem wszystkie oszczędności w krypto, a w ciągu kolejnych 18 miesięcy dołożyłem jeszcze 130k PLN (łącznie 230k wkładu).
PODSUMOWANIE z perspektywy 18.11.25

A także wasza propozycja prędkości, w innych miejscach: Teren niezabudowany, Teren zabudowany, Strefa zamieszkania itd.
Piszcie w komentarzach?
Moje zdanie jest takie że kusi szybko jeździć po 200 a nawet i szybciej, ale patrząc na Polskich kierowców np. Majtczak czy Budda to nie dorośli do braków limitów prędkości na Autostradach i Ekspresówkach. Z drugiej strony wiele dróg ekspresowych wygląda jak Autostrady (są tylko drobne detale techniczne między nimi, szersze pasy awaryjne, więcej węzłów) ale na nich obowiązuje śmiesznie niski limit 120 km/h, to jest wolno jak na bezkolizyjną drogę. Te drogi proszą się o podwyższenie limitu co najmniej do 140 a nawet 150 km/h i o ujednolicenie prędkości z autostradami.
źródło: autostradazdjecie
Pobierztwoja propozycja
Przy dwóch pasach zakaz
@cwlmod: E tam, i tak nic nie pobije jak wjeżdża się w ten ŚWIĘTY ODCINKOWY POMIAR PRĘDKOŚCI, BAT NA "ZAPIRDALOCZY I WARYJATUF", KTÓRY USPOKAJA RUCH, zapina tempomat na 140, niech już nawet będzie te 140 wg. GPS
@KitchenBanana: No i to należy ukrócić - jeśli będziemy dalej patrzeć na zdemenciałego dziada palącego sprzęgło w swojej ekonomicznej daczji sandero "co to jego przeżyje" i dopasowywać prawo pod niego, to nigdy nie będzie dobrze na drogach.
Jeden wolniejszy nie może blokować 3, 5 czy 10 szybszych i to wcale nie z-----------y.
@tellet: bo po prostu się nie zjeżdża, a jak ktoś miga światłami znaczy, że próbuje mnie ostrzec więc profilaktycznie zwolnię jeszcze bardziej ¯\(ツ)/¯
Taka personalizacja, choć dziś brzmi futurystycznie, mogłaby realnie wpłynąć na poprawę bezpieczeństwa. Z kilku powodów:
zwiększałaby świadomość kierowców na temat własnych
Problem z ograniczeniami prędkości polega dla mnie także na czymś innym:
Jeśli jeden pojazd przekracza dozwoloną prędkość, a drugi zajeżdża mu drogę – nie sygnalizując manewru kierunkowskazem, wymuszając hamowanie – to kto ponosi winę?
Z tego, co rozumiem, według przepisów może to być współwina. Ale w praktyce sądy często arbitralnie rozstrzygają, który przepis był „ważniejszy” w danej sytuacji – czy ważniejsze było pierwszeństwo, czy fakt przekroczenia prędkości. I jak duże musi
Dla wielu osób koszt tego paliwa jest totalnie pomijalny.
@G06DbT: ale cwelmod zgaszony, jak pet.