Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci
Wiele można zarzucić budownictwu PRL ale na pewno nie można się przyczepić do układów moim zdaniem. Były kapitalnie przemyślane i funkcjonalne jak na metraż które oferowały. Coś czego "nie potrafią" albo nie chcą współcześni deweloperzy
insp2025 - #nieruchomosci 
Wiele można zarzucić budownictwu PRL ale na pewno nie możn...
  • 145
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@insp2025: Wynikało to też z tego, że rozkłady mieszkań to był w zasadzie jedyny element budynku, przy którym architekci mogli się wykazać - cała reszta była narzucona z góry.
  • Odpowiedz
@insp2025: Co ty gościu piszesz, czasy się zmieniły teraz salon z aneksem to standard. W wielkiej płycie masz osobną kuchnię często długą i wąską (szerokość 1,7m-1,9m). W mieszkaniach 3-4 pokojowych bardzo dużo miejsca tracisz na komunikację. Jestem architektem, dodatkowo robię SCHE chodzę po mieszkaniach z wielkiej płyty codziennie. Mam wrażenie że już każdy układ który widzę, wcześniej już widziałem. Średnio 1 na 10 jest korzystny pod kątem aranżacji do dzisiejszych
  • Odpowiedz
Były kapitalnie przemyślane i funkcjonalne jak na metraż które oferowały. Coś czego "nie potrafią" albo nie chcą współcześni deweloperzy

@insp2025: no nie przesadzałbym z tym przemyśleniem, było wiele potworków typu np. ślepa kuchnia

coś co wtedy robili naprawdę dobrze to układ całych osiedli, odstępy między blokami, miejsce na tereny zielone. zawsze jak budowali nowe osiedla to były budowane drogi, szkoły, przedszkola, budynki przeznaczone na handel i usługi

widać było, mimo
  • Odpowiedz
Średnio 1 na 10 jest korzystny pod kątem aranżacji do dzisiejszych dobrych standardów.

@Cudi3: nie wiem o jakie standardy Ci chodzi ale patrząc na rysunki architektoniczne u współczesnych deweloperów to psy w kojcach mają lepsze standardy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mch0588: Nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora, są inwestycje na rynku z super dokładnymi rzutami i dobrymi aranżacjami. Tak jak wyżej napisałem często robią tą pracę jednak studenci oraz osoby bez wiedzy na temat rynku mieszkaniowego i to jest największy problem. Teraz mamy wybór jako klienci, a w PRL tego wyboru niestety nie było i to jest zasadnicza różnica.
  • Odpowiedz
Teraz mamy wybór jako klienci, a w PRL tego wyboru niestety nie było i to jest zasadnicza różnica.

@Cudi3: tu jest problem, że jednak nie mamy xD bo wszystkie jest projektowane na jedno kopyto a pracownie architektoniczne zamiast myśleć o przyszłym użytkowniku to zajmują się wyciskaniem PUMu.
  • Odpowiedz
@Sabarolus: Przeczytaj wyżej co napisałem, może trochę więcej zrozumiesz. Problemem są cięcia kosztów u dewelopera. Deweloper chce otrzymać kompletny projekt za jak najmniejszą cenę, czytaj biura tnąc koszty zatrudniają studentów do klepania rzutów i kilku innych prostych rzeczy. Jak w każdym zawodzie poziom skilla jest różny, chciałem tylko zwrócić uwagę że jest całkiem dużo inwestycji na rynku gdzie są super przemyślane układy, kolejna kwestia to że w dzisiejszych czasach raczej
  • Odpowiedz
@mch0588: Jeżeli oglądasz same najtańsze inwestycje w twoim mieście to może tak być, pracuje w zawodzie chodzę po różnych inwestycjach wiem co gdzie się buduje. Czasami okiem laika układy są bez sensu, a w praktyce często jest odwrotnie. Pamiętaj że na wczesnym etapie budowy, deweloper może wybudować ściany działowe tam gdzie będziesz tego chciał. Teraz jest ciężej trafić do odbiorcy bo każdy chce coś innego. Jeden chce garderobę, drugi osobną
  • Odpowiedz
  • 9
@Cudi3: Nie zwalajmy winy na brak skilla, to naiwna wymówka. Wystarczy brać przykład z już dostępnych układów, nie ma co wymyślać koła na nowo.

deweloper bez dodatkowych opłat wymuruje tam ścianki działowe gdzie będziesz tego chciał

@Cudi3: Ale nie wmuruje okna żeby po postawieniu ścianki działowej nie
  • Odpowiedz
teraz salon z aneksem to standard

@Cudi3: No i to właśnie ssie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

skoro jesteś architektem, to powiedz mi, dlaczego ludzie dali sobie wmówić, że podział na pomieszczenia mieszkalne i gospodarcze to coś złego?

Bo trochę wróciliśmy z tymi aneksami do jednoizbowej chaty chłopskiej
  • Odpowiedz
@insp2025: Czyli jesteś w zdecydowanej mniejszości w tym momencie, nikt nie będzie budował mieszkań bo ty wolisz kuchnię osobno. Liczy się zdanie większości i sprzedaże właśnie tego dowiodły, że osobna kuchnia przeszła do lamusa.
  • Odpowiedz
  • 173
@Cudi3: Po prostu ludzie nie mają wyboru i dlatego kupują salony z aneksem. To tak jakby napisać że większość ludzi w Polsce woli stare samochody z Niemiec bo prawie nikt nie kupuje nowych
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: Jesteś w zdecydowanej mniejszości, wiele osób zamienia właśnie wielką płytę dlatego że chcą mieć nowoczesne otwarte układy. Wąska kuchnia i długa kuchnia w wielkiej płycie daje Ci tylko możliwość ograniczenia zapachów i nie pokazywania syfu gdy ktoś przyjdzie w gości. Dzisiaj kuchnia to element wystroju, dodający charakteru całemu mieszkaniu. Zdecydowanie ludzie wolą otwarte większe przestrzenie, niż ciasne, ślepe pomieszczenia gdzie komunikacja przy 2 osobach bywa udręką.
  • Odpowiedz
@insp2025: Ale jak ty chcesz brać przykład z gotowych układów, jak każdy budynek jest inny bo jest dostosowany do kształtu działki i odległości. Dzisiejszy klient to klient który chce coś pod siebie, dlatego tak często korzysta się z usług architekta wnętrz.
Będę wieczorem przy kompie to podeśle Ci na pv rzuty kilku inwestycji.
  • Odpowiedz
Jesteś w zdecydowanej mniejszości

@Cudi3: No nie jestem, widziałeś ankiety nawet na wykopie? zwykle wychodzi 50:50.

Ludzie nie "wolą" tylko nie mają wyboru, bo nie projektujecie niczego innego
  • Odpowiedz
@insp2025: To poszukaj sobie takiego układu w którym będzie się to dało zrobić, jest wiele mieszkań w których możesz przearażnować pokój na kuchnię, ale nie oczekuj tego od dewelopera skoro tak jak Ci piszę jesteś w zdecydowanej mniejszości. Chyba że poprosisz o tym na etapie budowy.
  • Odpowiedz