Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Brałem kredyt na 3-pokojowe mieszkanie w TOP5 w 2022, tuż przed BK2, na stałych stopach, najpierw 7,9%, w 2023 refinansowany na 6,9%. Nikt wtedy nie kupował i zapłaciłem jedynie nieco ponad 9k za metr, teraz jest 13k+ w okolicy. Kredyt na 280k i 300k wkładu. Zarobiłem dość dużo w międzyczasie i dzisiaj zostało tylko 100K kapitału do spłaty.

Przez cały ten czas ciągle nie uzyskałem dowodu na to, że zarówno kredyt na stałą stopę był błędem, jak i kupno przed BK2 było błędem (mimo że w powszechnej opinii jedno i drugie to głupota).

Przy wcześniejszej spłacie kredytu koszt odsetek jest mniejszy niż późniejszy wzrost cen mieszkań spowodowany beką, a ponadto nie widziałem przez cały ten czas ani razu takiej oferty na zmiennych stopach, która byłaby tańsza niż najtańsze oferty na stałej stopie.

Mieszka się zajebiście, jest blisko centrum, park w okolicy, teraz nie da się już tutaj nic kupić i obserwuję znajomych kupujących teraz mieszkania 10km dalej (takich, którzy posądzali mnie o lekkomyślność za kupowanie mieszkania w 2022) i chwalących uroki suburbanizacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#nieruchomosci #kredythipoteczny #mieszkanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: To zależy ile byś zapłacił podczas BK2. Mam znajomego co nie nadpłaca kredytu na BK2, bo się nie opłaca. Po prostu wrzuca w lokatę i jak skończy się mu promocyjne oprocentowanie to z lokaty będzie miał znacznie więcej niż jakby nadpłacał
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Opcji dobrych było kilka pierwszą z nich już wymieniłeś, drugą opcją było wzięcie na samym początku kredytu BK2%. Można było zarezerwować mieszkanie przed rozpoczęciem programu w bardzo rozsądnych pieniądzach bo deweloperzy szli na rękę ze względu na tragiczną sprzedaż przed BK2% w mojej ocenie to było najlepsze możliwe posunięcie.
  • Odpowiedz
@fervi: przede wszystkim przez pierwsze 3 lata nie można nadpłacać BK2%, a jeszcze nie minął ten okres od uruchomienia programu. Ale jak na razie nadpłacanie nie jest zbyt opłacalne, bo w dużej mierze zmniejszy się kwota dopłaty.
  • Odpowiedz