Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 93
@zobq: A niby dlaczego? Masz prywatnych dentystów którzy jak widać doskonale poradzili sobie w branży :)
Jaki masz plan na to aby leczenie było tańsze? Tylko nie mów o bajeczkach w stylu niskie podatki obniżą ceny usług. Nie obniżą
  • Odpowiedz
@Sin- Nie o to chodzi. Przez ogromną niewydolność NFZ-u mamy rynek prywatny rynek usługodawcy, gdzie wszelakiej maści lekarze i przystawki zbijają kokosy i nikomu nie opłaca się konkurować ceną, bo i tak ma obłożenie. Abonamenty i ubezpieczenia też nie łatają tej luki.

To jest zresztą żart, że nawet prywatne wizyty do niektórych trzeba umawiać ponad miesiąc do przodu.
  • Odpowiedz
  • 11
Jaki masz plan na to aby leczenie było tańsze?

@Sin-: choćby zwiększenie limitów miejsc na uczelniach medycznych.
  • Odpowiedz
@zobq: To prawda. Im więcej dentystów tym lepiej dla cen. Jeszcze uważam, że sprzęt dentystyczny i wyposażenie gabinetu to spory wydatek który blokuje usługi. Ale nie jestem specem i nie wiem jak to rozwiązać tak aby był wilk syty i owca cała.

@Derpinardus: Tylko próbuje wyjaśnić kolegom, że wolny rynek nie rozwiązał sprawy mieszkań i np: usług medycznych w tym i dentystycznych. A wszyscy byśmy chcieli żeby rozwiązał!
  • Odpowiedz
@Sin-

@zobq: A niby dlaczego? Masz prywatnych dentystów którzy jak widać doskonale poradzili sobie w branży :)

Jaki masz plan na to aby leczenie było tańsze? Tylko nie mów o bajeczkach w stylu niskie podatki obniżą ceny usług. Nie obniżą

Co do obniżki podatków to raczej faktycznie nie obniży. Bo taki vat na usługi dentystyczne już wynosi 0%
  • Odpowiedz
@Limpek: Wolny rynek gdy mi się to opłaca, a inaczej to już nie. Jeszcze ktoś ma wątpliwości, że konfiarze to ludzie, którzy pierwsi wyciągną ręce po kasę od tego "opresyjnego" i "komunistycznego" państwa, gdy tylko podwinie im się noga w życiu?
  • Odpowiedz
  • 0
Tylko próbuje wyjaśnić kolegom, że wolny rynek nie rozwiązał sprawy mieszkań i np: usług medycznych w tym i dentystycznych. A wszyscy byśmy chcieli żeby rozwiązał! :)

@Sin- Nie wiem, jak zamierzasz to wyjaśnić, bo ani jeden ani drugi rynek nie są wolne. Pierwszy jest pompowany dopłatami, a władza ma wpływ na wysokość kredytów. Drugi jest zarezerwowany dla osób głównie po państwowych studiach, którzy pracują w regulowanym zawodzie.
  • Odpowiedz
@Sin-: jeżeli chcesz niższe ceny u lekarzy to zrób, aby leki można byłoby kupować bez recepty, mogłyby być limity w stylu 1 opakowania co ileś dni, bo na razie to u lekarzy jest patologia, przykładowo znajomy szedł do psychiatry i on mu zalecił zwiększyć dawkę tam z 20 do 25 mg, ale 3 stówki to już kosztuje panie kolego za wizytę, to już w ogóle jest patola, albo zobacz sobie
  • Odpowiedz
Jaki masz plan na to aby leczenie było tańsze?

@Sin-: myślę że gdybyś trochę to jeszcze podpusciła, to finalnie odpowiedź mogła by brzmieć:
"Yyy noo... To państwo chyba powinno coś z tym zrobić, nie?"

( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz