Wpis z mikrobloga

@mat-kelo: Dla tych co uważają że 9 tys miesięcznie na 3 czy 4 osoby w dużym mieście to dużo to proponuje wyprowadzić się z domu rodziców w Polsce powiatowej do Warszawy :)
  • Odpowiedz
@notBart licząc z aglomeracja jakies 7-10%, ale zamień Warszawę na dowolne Kraków, Poznań, Gdańsk czy Wrocław i będziesz miał prawie to samo. 9 tys PLN na utrzymanie rodziny to nie są kokosy.

@onepnch: ja nie powiedziałem że sobie nie daje rady, ale jestem w stanie zrozumieć opisaną sytuacje.
  • Odpowiedz
A to według ciebie dużo?

@straszny_cham: pewnie ze duzo. 9k na 3 osoby w tym 2 dzieci. Niech wynajem kosztuje 3k to dalej masz 6k do rozdysponowania. Po 2k na miesiac na osobe wychodzi na lepka na jedzenie i glupoty. To nie jezt malo. Ja uwazasz ze to malo to napisz mi rozpiske szacunkowa wydatkow na 3 mies bo ja nie wiem na co ta kase wydajecie
  • Odpowiedz
  • 31
@magic_johnson: Sorry, ale jeżeli gościówa mówi, że z tego wszystkiego zostaje jej co miesiąc 200 zł, to coś tu poszło grubo nie tak. Albo zarabia za mało, jak na koszty zamieszkania, albo musi się wyprowadzić z miasta, bo albo zakupoholizm ją dojeżdża, albo nie potrafi planować wydatków. I jeszcze raz, nie mówię, ze to co zarabia w dużym mieście to jest dużo, bo nie jest.
  • Odpowiedz
@mat-kelo: myślę, że może zwyczajnie starać się dawać dzieciom wykształcenie również poza szkołą, rozwijać ich hobby itd. Może naczytała się tagu #przegryw, gdzie ludzie często słusznie narzekają, że starzy w dzieciństwie się nimi nie interesowali i przeciwdziała temu. Jasne, gdyby dawała dzieciakom tylko najtańsze żarcie i miała je w dupie, jej samej bylobybo wiele wygodniej. Nie znam artykułu i nie wiem jak zarabia, czy ma chore dzieci,
  • Odpowiedz
  • 7
Tak czy inaczej, mediana zarobków brutto w Polsce to 6856,75 zł. więc i tak baba nie ma źle. Może ma kredyt, cholera ją wie.
  • Odpowiedz
@mat-kelo takie realia dzisiaj oboje z pary może zarabiać po 10k ale przy cenach mieszkań(rat kredytu) i kosztach życia to pojawienie się dzieci zjada ten hajs do zera i może być trudno oszczędzać
  • Odpowiedz