Wpis z mikrobloga

Czy grubo po dwudziestce jestem w stanie jeszcze wyprostować kręgosłup? Z tego co wiem, to normalnie ćwicząc się nie da albo chociaż bardzo trudno (na szczęście ogólnie kręgosłup jest w "dobrym" stanie, więc można ćwiczyć).
Mam skoliozę, kifozę, lordozę i parę jeszcze innych odchyleń.
Pozwolę sobie tutaj postować ze zdjęciami progress (albo jego brak).

Obserwuj/czarnolistuj: #scolioprogress

Niżej rentgen sprzed 3 lat.

Ciekawe jest to, że jak się wyprostuje (czytaj ułoże skrzywienia w takiej pozycji jakiej powinny być) to czuję się krzywo. Fizjoterapeutka powiedziała że to normalne, bo mózg musi się przyzwyczaić do tej zmiany. Aktualnie ta krzywizna to "normalność".
Aktualnie z przodu brzuch wyglada prosto ale jak wyprostuje kręgosłup, to brzuch przesuwa się na bok. Jakbym wyprostował ten kręgosłup to raczej już by tak zostało ale lepsze to niż krzywy kręgosłup, co nie?

Nie potrafię ćwiczyć przez godzinę dziennie jak jest zalecane (nudzę się, opadam z sił). Zamiast tego będę co godzinę robił krótką serie ćwiczeń.

#scolioza #lordoza #kifoza
szmer_lasu - Czy grubo po dwudziestce jestem w stanie jeszcze wyprostować kręgosłup? ...

źródło: image

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szmer_lasu stary, albo wezmiesz sie do roboty, albo Cie czeka starosc w strasznych meczarniach. Jak Ty mowisz nudze sie, przy Cwiczeniach, to moze jazda na wozku bedzie dla Ciebie jakas rozrywka. Zrob wszystko co mozliwe zeby to wyprostowac, czym pozniej tym gorzej.
  • Odpowiedz
@szmer_lasu: z takim wykrzywieniem to aby nie wchodzi w grę operacja? znajoma ma podobny problem ale w mniejszym stopniu i tam lekarze się wahali bo mówili że jest na progu zakwalifikowania się. Ostatecznie dostała ćwiczenia ale ona to je robi jak staruszka paciorki
  • Odpowiedz
@szmer_lasu: Też mam skoliozę, tylko na twoim miejscu bym sprawdził najpierw czy aby na pewno nie masz jednej nogi krótszej.
Bo chodziłem z pięć lat po ortopedach i dopiero gdy odesłali mnie do wojewódzkiego to zauważyli że mam krótszą nogę i mi powiedzieli że te ćwiczenia co mi wypisywali wcześniej bez wkładki ortopedycznej o kant tyłka mogę rozbić.
  • Odpowiedz
@szmer_lasu: weź się udaj od razu na operację na ta skoliozę, to nie trochę tylko już poważny ucisk na narządy itd..dziabną Cię w kilka dni i będzie Ci się lepiej żyło. Mam w rodzinie 2 przypadki ludzi którzy mieli skoliozę i sa po operacjach. Bez tego to życie marne Cię czeka. Żadne gorsety, ćwiczenia, nic nawet robiąc to od małego dziecka nie pomaga, przerabiałem to już. Jeśli masz możliwość to
  • Odpowiedz
@szmer_lasu: nie znam się ale z własnego doświadczenia - mam dobrą i złą wiadomość:

zła: wyprostować już raczej się nie uda (tak mi lekarz gadał)

dobra: niekoniecznie to musi powodować jakieś problemy, albo się pogłębiać, przynajmniej ja od 15 lat nie odczułem żadnych zmian, co więcej zaryzykowałbym tezę że z dużą doża prawdopodobieństwa takie skrzywienie może być na swój sposób pozytywne, nie wiem jak to się przekłada na fizjologię, ale
  • Odpowiedz
  • 1
@Sinti: czaje, jaki już czas temu znajomy skarżył się na ból szyji - wyszło że od zbyt długiego siedzienia przed kompem wyprostował odcinek szyjny a powinien być łukiem (patrząć z boku) i dostał tam jakieś ćwiczenia na to. Nie wiem czy się da zrobić spowrotem ten naturalny "łuk" ale dało mi to trochę nadzieji że faktycznie można jakoś "modelować" ten kręgosłup (w sensie że w jakiś sposób go wyprostował) mimo
  • Odpowiedz