Aktywne Wpisy

Yenn_z-Wyspy7Slonc +663
Taka sytuacja, dla mamy i taty wspólny prezent :)
Sama zrobiłam, jest satysfakcja.
#gotujzwykopem #tort
Sama zrobiłam, jest satysfakcja.
#gotujzwykopem #tort

źródło: IMG_4337
Pobierz
cassiopei +140

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Mam skoliozę, kifozę, lordozę i parę jeszcze innych odchyleń.
Pozwolę sobie tutaj postować ze zdjęciami progress (albo jego brak).
Obserwuj/czarnolistuj: #scolioprogress
Niżej rentgen sprzed 3 lat.
Ciekawe jest to, że jak się wyprostuje (czytaj ułoże skrzywienia w takiej pozycji jakiej powinny być) to czuję się krzywo. Fizjoterapeutka powiedziała że to normalne, bo mózg musi się przyzwyczaić do tej zmiany. Aktualnie ta krzywizna to "normalność".
Aktualnie z przodu brzuch wyglada prosto ale jak wyprostuje kręgosłup, to brzuch przesuwa się na bok. Jakbym wyprostował ten kręgosłup to raczej już by tak zostało ale lepsze to niż krzywy kręgosłup, co nie?
Nie potrafię ćwiczyć przez godzinę dziennie jak jest zalecane (nudzę się, opadam z sił). Zamiast tego będę co godzinę robił krótką serie ćwiczeń.
#scolioza #lordoza #kifoza
źródło: image
PobierzBo chodziłem z pięć lat po ortopedach i dopiero gdy odesłali mnie do wojewódzkiego to zauważyli że mam krótszą nogę i mi powiedzieli że te ćwiczenia co mi wypisywali wcześniej bez wkładki ortopedycznej o kant tyłka mogę rozbić.
Ja bym ich pozwała. Autentycznie pozwała za zaniedbanie zdrowia dziecka.
zła: wyprostować już raczej się nie uda (tak mi lekarz gadał)
dobra: niekoniecznie to musi powodować jakieś problemy, albo się pogłębiać, przynajmniej ja od 15 lat nie odczułem żadnych zmian, co więcej zaryzykowałbym tezę że z dużą doża prawdopodobieństwa takie skrzywienie może być na swój sposób pozytywne, nie wiem jak to się przekłada na fizjologię, ale