Aktywne Wpisy

wscieklykabanos +198
źródło: HEr4OynWwAAsJVr
Pobierz
Wilkbardzonijaki +266
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: HEr4OynWwAAsJVr
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Mirki poradźcie. Pracuję sobie wesoło w IT na UoP. Korporacja, jest spokojnie, pracy zazwyczaj na 6h dziennie, praca hybrydowa, są benefity, owocowe czwartki itp.
Wychodzi niecałe 14k na rękę, niczego więcej mi nie trzeba. Mieszkanie spłacone, połowę wypłaty odkładam. Level 34 lata, rodzina założona.
I tu wchodzi cały na biało kolega z ofertą pracy na B2B, gdzie po wszystkich podatkach i przy założeniu 2 dni wolnych w miesiącu wychodzi jakieś 30-32k na rękę.
Różnica w kasie gigantyczna, ale z minusów:
- praca w startupie bez stabilności, skończy się finansowanie, skończy się zatrudnienie
- nie mam przekonania, że tempo mnie nie wykończy, praca w korpo mnie rozleniwiła
- bardzo mi się nie podoba prowadzenie JDG, wolę UoP
- z góry wiadomo, że startup idzie docelowo na sprzedaż, więc jest to praca na 3 lata max
Z plusów to właściwie jedynie kasa, ale jest to duży plus.
Boję się bardzo wyjścia ze strefy komfortu, a z drugiej strony czuję, że się zasiedziałem w obecnej pracy.
Z trzeciej strony - po trzech latach w takiej pracy mógłbym odłożyć z 900k, jeśli moje wydatki nie wzrosną. Kupa kasy, która pozwoliłaby nie pracować przez wiele lat. Tylko czy jak raz wyjdę z rynku pracy to czy będę w stanie wrócić?
#programowanie #programista15k
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
Ale przede wszystkim porozmawiaj z rodziną, a nie wykopem.
@WyjmijKija JDG to odpowiedzialność całym majątkiem, brak L4. Moje obawy są związane ze zwijającymi się miejscami pracy przez AI. Jak na razie to juniorzy stają się zbędni,
@mirko_anonim
Proszę cię... potrzebujesz zabezpieczenia kup OC. W większości przypadków jest to kompletnie zbędne.
Odkładaj
@mirko_anonim: A jak sprzedadzą startup, to myślisz że kodu już nie trzeba będzie rozwijać i utrzymywać? xd to jest normalne przejęcie firmy przez większe korpo, jedyne co ci się stanie to zmigrują wam konta mailowe, Jiry i gitlaby.
@mirko_anonim: zarabiając 2x tyle co miesiąc odkładasz na miesiąc bezrobocia
W połowie 2023 rzucałem pracę za 5k brutto żeby odpocząć za granicą, jak wróciłem wiosną 2024 to szukałem 9 msc żeby dostać niewiele więcej
Jeśli twoje skille pozwalają znaleźć szybko pracę niezależnie od warunków rynkowych i niestraszne ci stresy związane z ryzykiem, może warto rozważyć
Wypisz sobie za i przeciw na kartce i zobacz co się rzuca w oczy
Ja bym się zgodził tylko pod warunkiem, że dostaniesz jakieś udziały.
Praca gdzie masz tylko dwa dni wolne (czyli np dwie niedzielę a resztę