Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mamy tu React Native developerów? Jak wygląda obecnie rynek pracy i wymagania odnośnie kandydatów, może podzielicie się tym co w praktyce jest wymagane w Waszej pracy? Pytam bo przez 3 lata pracowałem jako RN deweloper, potem miałem niemal 2 lata przerwy (robiłem zupełnie inne rzeczy), teraz na kilkadziesiąt h wróciłem do RN robiąc setup projektu, deployment itp i jestem w szoku jak fajnie expo bare workflow teraz wygląda. Ale do rzeczy - chciałbym poświęcić najbliższe miesiace na naukę żeby zmienić pracę i wrócić stricte do React Native, niemniej mam sporo zaległości. Na czym wokół RN bardziej się skupić przy nauce:
1. Backend? Żeby mieć jakikolwiek o nim pojęcie bo nigdy nic nie robiłem backendowego, jedynie widoki w RN i warstwa frontowa
2. A może podstawy android/ios? Żeby móc natywnie coś napisać bo też nigdy nic nie robiłem, jedynie bridge mielismy i natywni deweloperzy pisali kod u siebie.

A może to w ogóle nie ma sensu? Bo widzę po ilości ofert pracy że jest średnio, choć i tak mam wrażenie że RN to jest jakaś specjalizacja, mając na papierze 3+ lat doświadczenia jestem w lepszej pozycji niż frondend z samym React. Podreślam, że backendu nie znam

#reactnative #react #programowanie #js #javascript #programista15k #typescript

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim idk, nie siedzę w tym aż tak blisko, ale ostatnie 5 lat, rynek RN był napędzany przez startupy, co teraz już nie ma miejsca. Lepiej raczej pójść w normalnego mobile deva, albo androidziarza z kotlinem w małym palcu albo iOS ze swiftem. Umrzesz z głodu jak postawisz cała karierę na RN
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @villager
a siedzisz w native mobilkach, czyli programujesz w swift/kotlin? Ja bardziej jeśli już chciałbym iść w stronę ios, jak patrzę na oferty pracy na junior-mid bo tak bym musiał zacząć to raczej nie wymaga się backendu, jak ogolnie ten rynek wyglada? bo rynek front-end jest teraz ciężki, mi pomaga ta specjalizacj w react native, w teorii na linkedin dostaję kilkanaście ofert pracy. Ogłoszeń publicznych na
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: obserwuje to troche z boku, bo przewijają się tematy mobilkowe wokół mnie. iOS był fajną niszą ~2020-2021 to na pewno, zabijali się o deweloperów iOS vs przesycony Android, ale później korekta przyszła nawet i na rynek iOS i w ostatnich latach był ich nadmiar. ciężko mi powiedzieć, jaka sytuacja dokładnie jest w 2025.
  • Odpowiedz