Wpis z mikrobloga

Ostatnio byłem u dentysty i pytał się mnie kim jestem, a ja mówię że programistą. A ten od razu do mnie pytanie o zastępowanie przez AI i czy mam obawy bo coś tam czytał ( ͡° ͜ʖ ͡°) aż mi się głupio zrobiło lekko. Potem odbiłem piłeczkę czy on ma obawy…. A on do mnie, „panie, długa droga do tego jeszcze”. Czy myślicie że stomatologów AI później zastąpi?

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz: No bo ktoś nawet tym robotem musi dzisiaj sterować ale kto wie czy za 5-10 lat taki robot nie będzie wykonywał jakichś rutynowych wycięć woreczka czy innych powtarzalnych zabiegów za pomocą AI :) A potem to już wiadomo - im bardziej zaawansowane tym później.
  • Odpowiedz
  • 0
@MarianoaItaliano:
1. Davinci jest, ale ten argument jest z d--y całkiem co podałeś, bo to nie służy do zastępowania lekarzy, tylko jako nowe "narzędzie" do asortymentu narzędzi chirurgów, coś jak nowy komputer, czy narzędzie do robienia rezonansu, czy nowa wiertarka.

2. A w kontekście AI i programistów, mówi się o całkowitym zastąpieniu jakiejś części programistów (tzw. kodojebców), a nie jako narzędziu usprawniającego ich pracę.
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Nawet nie wiesz ile w stomatologii jest obecnie it w porównaniu z tym co było, sam byłem zaskoczony jak zacząłem leczyć zgryz, skany 3d w czasie rzeczywistym, wizualizacja jak ci się zeby będą w teorii poruszać, masa ultra dokładnych zdjęć ale operatorem zawsze jest lekarz, żeby chociażby głupie wiercenie czy plombowanie przejął robót to miną dekady o ile w ogóle to się stanie, akurat zęby to p------y twór i
  • Odpowiedz
  • 2
@nairoht: też tak myślę, tak samo z chirurgią, nawet jak są to proste zabiegi każde ciało jest inne i trzeba indywidualnego podejścia do człowieka i czynnika ludzkiego czego robót nigdy mieć nie będzie
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: on się nie martwi to tak jakby jakiś dentysta pracował nad super żelem na zęby który powoduje że masz zęby jak nowe za 50zl w aptece i nigdy się one nie psują.
  • Odpowiedz
A ten od razu do mnie pytanie o zastępowanie przez AI i czy mam obawy bo coś tam czytał ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Ksiega_dusz: Ostatnio miałem nawet podobną rozmowę z.. kierowcą ubera. Wydaje się, że teraz on ma pewniejszą pracę niż programista.
  • Odpowiedz