Wpis z mikrobloga

@Adolf_HODLer wszystko super tylko po pierwsze - w Polsce nigdy nie było boomerów w znaczeniu takim jakie jest. A dwa - pokolenia 90'+ to pierwsze pokolenie które będzie żyć gorzej niż pokolenia poprzednie. Wcześniej z każdym kolejnym było trochę lepiej no to odpady z roczników 60/70'+ zrobiły tak że młodym ludziom będzie ciężko
  • Odpowiedz
  • 38
A dwa - pokolenia 90'+ to pierwsze pokolenie które będzie żyć gorzej niż pokolenia poprzednie.

@MazurskiSmak: w polsce to chyba nie obowiązuje, rodzice millennialsów żyli w komunistycznym kołchozie
  • Odpowiedz
@gwda ale potem zazwyczaj szybko się dorobili w latach 90 albo nachapali tego co po komunie zostało i teraz jest jak jest. Wszystko jest konsekwencją tego że dziady potem usiadły na jajach i zaczęli eksploatować własne dzieci
  • Odpowiedz
  • 65
ale potem zazwyczaj szybko się dorobili w latach 90 albo nachapali tego co po komunie

@MazurskiSmak: ale co, każdy? bo ja pamiętam lata 90 jako degrengoladę gdzie 90% klepało biedę (wg. dzisiejszych standardów).
  • Odpowiedz
@MazurskiSmak Chyba się za dużo amerykańskich seriali naoglądałeś xd

Jestem 87 i jeździłem za granicą pracować po 14 godzin dziennie siedem dni w tygodniu żeby zarobić na VW Polo, a u nas na budowie miałem zawrotną stawkę 4 zł na godzinę do ręki więc o czym tu piszesz
  • Odpowiedz
  • 38
@MazurskiSmak: napisałeś, że pokolenia '90 w przód będą żyć gorzej niż poprzednie, co jest nieprawdą. Obecnie ludzie mają znacznie więcej możliwości i zasobów niż ich rodzice kiedy byli w podobnym wieku. To prawda z tymi mieszkaniami, ale nawet millennialsi w sztucznie napompowanej bańce nieruchomości będą posiadać własny kąt 20-25 lat od założenia kredytowego chomąto, a gdyby skorumpowane rządy nie okradały ludzi kosztem deweloperów i banków to już w ogóle nie
  • Odpowiedz
@Piotrek7231: dzieciństwo może dzisiaj jest i lżejsze, ale wejście w dorosłość, jak widać po statystykach chorób psychicznych wśród ludzi młodych, jest w obecnych czasach znacznie bardziej uderzające. Rośnie krzywa oczekiwań, tych swoich i otoczenia. Kiedyś postawiłeś nieocieplonego klocka na ziemi rodziców pod powiatem, kupiłeś 7 letnią Skodę Favorit z Czechosłowacji i to był dla ciebie cały świat. Dzisiaj ambicja jest na salonowe auto i wystrój od wnętrz od architekta, pompy
  • Odpowiedz
napisałeś, że pokolenia '90 w przód będą żyć gorzej niż poprzednie, co jest nieprawdą. Obecnie ludzie mają znacznie więcej możliwości i zasobów niż ich rodzice kiedy byli w podobnym wieku.

@gwda: To jest prawda, ale niekoniecznie w Polsce. Na Zachodzie (zwłaszcza w Hiszpanii, we Włoszech, w USA) to po prostu fakt, że młodsze pokolenia mają gorzej.
  • Odpowiedz
@yahoomlody to szacun, ja 95 i mam p--------e przez cudowną politykę społeczną, mieszkaniową, nowy ład i wspaniały próg podatkowy. Nikt mi nic nie dał w życiu i chyba to jest problem, bo mimo że sam doszedłem daleko to niewiele to zmieniło
  • Odpowiedz