Wpis z mikrobloga

Całą zimę poświęciłem na budowę swojej drewnianej chatki – schronienia, które pozwoli mi odpocząć i będzie stanowić szybką bazę wypadową.

Czas budowy oczywiście założyłem bardzo optymistycznie, a finalnie to nie było tak łatwo. Jednak każdy dzień spędzony na wznoszeniu domku z bali dawał mi ogromną satysfakcję. Wykorzystałem pozostałe na działce bale, starając się, by nic się nie zmarnowało.
W środku znalazło się miejsce na piec, który będzie sercem tego miejsca, idealnym do ogrzania się po długim dniu w terenie.
Będzie też to moja baza do bushcraftu, gdzie będę mógł spokojnie usiąć, realizować swoje projekty i nauczyć się czegoś nowego.

Zapraszam do śledzenia moich postępów z budowy, to dopiero pierwszy etap!

#lasomir #bushcraft #outdoor #budujzwykopem
Lasomir - Całą zimę poświęciłem na budowę swojej drewnianej chatki – schronienia, któ...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lasomir: czy na takie cos trzeba miec pozwolenie? Niby fundamentow niema ale cholera wie czy urzednik nie karze rozbierac. Jesli nie, to ile m2 mozna taki budynek postawic? Czy dzialka ma status las/laka czy to jakas budowlana?
  • Odpowiedz
  • 2
@woskrosenie: @Aster1981
To bardzo dobre pytanie, a z takiego założenia też wychodziłem, że to niezwiązana z gruntem mała konstrukcja. Technicznie to taki trochę większy domek dla dzieci, a tam wątpię że ludzie zgłaszają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Też do końca nie wiedziałem czy mi się uda to wybudować z tego materiału i czy wytrzyma. Najwyżej jak ktoś uprzejmie mnie zgłosi to zalegalizuję, teraz takie małe
  • Odpowiedz
@Lasomir: rewelacja. Marzenie każdego dzieciaka, które pozostaje na całe życie. Szacun za zacięcie i wytrwałość. Jak już nabrało kształtu, to pewnie przyszła dodatkowa motywacja? Fajnie, że podchodzisz do tego na luzie, bez spiny o detale i zgodność ze sztuką. Powodzenia
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@nie-jestem-robotem wielkie dzięki! Coś w tym jest aby mieć własną kryjówkę czy bazę jak dzieciak :)
O tak! Jak już zaczęło rosnąć na wysokość oczu i nabierało kształtów to motywacja skoczyła na 200%, pomogła też dobra pogoda.
  • Odpowiedz
@Lasomir: Sztosik. We wlasnym lesie jak rozumiem. Szkoda, ze nie mam takich mozliwosci :( z checia bym zamieszkal w takiej chatce, nad jakims jeziorkiem/strumykiem i mial w------e na wszystko. Taka moja rada, bo troche tego ogladalem. Na etapie ukladania bali juz powinienes jakies wypelnienie miedzy nimi dac, czy to jakas roslinnosc, czy material. No chyba, ze chcesz to pianka obic to nie ma problemu :)
  • Odpowiedz
  • 0
@rychu-petru: dzięki! Z wypełnieniem szczelin zastanawiałem się jak to rozegrać... Mchu było mi szkoda, a też przez sporą ilość sztukowania drewna itp. już nie chciało mi się bawić na tym etapie, więc postanowiłem odłożyć temat na później ;) Widziałem, że potrafią wypełniać szczeliny sznurkiem albo taką specjalną masą. Czy może widziałeś jakiś spoko patent?
  • Odpowiedz