Aktywne Wpisy

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Kolega_Muminka +82
Powiem wam Frenowie, że chyba jestem idiotą. Poszedłem do sklepu nie dla idiotów i znów próbowali mnie w jajo zrobić.
Minął grubo ponad rok od mojej ostatniej wizyty, gdzie okazało się, że nie mają produktu, który kupiłem przez Internet na raty, po czym musiałem anulować raty we własnym zakresie z bankiem (szczęśliwie dla mnie zadzwoniłem do banku po anulowaniu zamówienia przez sklep). Myślałem, że po prostu miałem niefart. Teraz zaczynam wątpić.
Pojechałem więc
Minął grubo ponad rok od mojej ostatniej wizyty, gdzie okazało się, że nie mają produktu, który kupiłem przez Internet na raty, po czym musiałem anulować raty we własnym zakresie z bankiem (szczęśliwie dla mnie zadzwoniłem do banku po anulowaniu zamówienia przez sklep). Myślałem, że po prostu miałem niefart. Teraz zaczynam wątpić.
Pojechałem więc
źródło: IMG_5757
Pobierz

1. Java Developer 2025.
Na papierze: umowa o pracę, stabilność, rozwój, agile.
W praktyce: sprinty bez końca, kontekst zmieniający się co tydzień i „czy mógłbyś dziś zostać po godzinach, bo release”.
2.
„Nie nadążasz? Szkoda, mamy 50 CV – tańszych, młodszych, bardziej głodnych.”
W tej branży bycie senior developerem zaczyna znaczyć: umiesz kodować po 12h dziennie bez marudzenia.
3.
Java już dawno przestała być „nudnym, bezpiecznym backendem”.
Teraz to: Spring Boot, Kafka, CI/CD, microservices, DevOps, Angular, Azure, AWS, domain driven design – i ogarnij to wszystko, albo wypadasz z obiegu.
4.
Tak, są dobre firmy. Takie, gdzie nie ma crunchu, jest mentoring, rozsądne tempo.
Ale to nie norma – to wyjątek, który trzeba wyłapać wśród morza korpo-szyldów z obietnicami “elastycznego czasu pracy”.
5.
Java w 2025 to nie tylko język. To styl życia. A często – styl wypalenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dbaj o siebie, szanuj swój czas, i nie daj się wkręcić w kult zapie*dolu przebrany za „pasję do programowania”.
#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza