Wpis z mikrobloga

apropo newsa o kontrolach policyjnych e-rowerów bez blokad- jak policja to sprawdza skoro wiele z tych rowerów można blokować i odblokować z poziomu kilku kliknięć na komputerku pokładowym? Co za problem dla gościa który widzi że zbliża się do kontroli przeklikać sobie na szybko blokade?
#rowerelektryczny #rower #pytaniedoeksperta #policja
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 8
@mlek w wiekszosci te odblokowane mają manetke gazu. Więc pewno gadka jest na zasadzie mandat teraz, albo sprawa do sądu, a rower do biegłego żeby sprawdził. Ale wtedy sąd może jeszcze dodatkowe kary przywalić, choćby za brak oc.
  • Odpowiedz
@mlek: to może zadziałać tylko przy napędach w korbie, wszystkie elektryki z napędem podawanym na koło z automatu są motorowerami i mogą ich wyłapywać ile im się podoba - dla mnie ok, bo skończy się patola z dostawcami jedzenia promującymi 80kmh po chodnikach
  • Odpowiedz
wszystkie elektryki z napędem podawanym na koło z automatu są motorowerami

@leanback: spójrz na ofertę rometa albo decatlona, tam pełno e-rowerów z silnikiem w piaście
  • Odpowiedz
spójrz na ofertę rometa albo decatlona, tam pełno e-rowerów z silnikiem w piaście

@wykopyrek: mam podejrzenie, że nie odblokujesz ich w 5 sekund żadnym Konami code. Nie wspominając już o tym, że nie mają po 1000w i ich użytkownicy nie latają 50km/h po chodnikach.
  • Odpowiedz
@mlek: masz na silniku napisane często jaki model i ile wat. Maksymalnie możesz mieć 250W a wszystko ma więcej. No i manetki nie możesz mieć
Dlatego hulajnoga teraz taka popularna, możesz mieć i 3kW silnik i nikt sie nie przyczepi bo legalne, możesz mieć manetkę i jest git. Jedyne co to blokada na 20kph ale to łatwo ocyganisz
  • Odpowiedz
No i manetki nie możesz mieć

@dzem_z_rzodkiewki: Możesz mieć, bo nie ma żadnego zakazu jej posiadania, nie może być funcjonalna jako manetka przyśpieszenia na drogach publicznych, ale jako e-brake lub zwyczajnie odłączona może być.
  • Odpowiedz
wszystkie elektryki z napędem podawanym na koło z automatu są motorowerami

@leanback: Podlinkujesz konkretny przepis? Nie słyszałem o tym, że dla spełnienia kryteriów roweru elektrycznego wymagany jest mid-drive.
  • Odpowiedz