Wpis z mikrobloga

To wam rozwali mózg na dobranoc. Uwielbiam ciekawostki i fakty o kosmosie. Tutaj prezentacja ile tak naprawdę jest GALAKTYK w OBSERWOWALNYM kosmosie! No i polecam cały jego kanał na yt ma świetne filmiki i chyba najlepsze wizualizacje do tej pory, gość się wszystkiego nauczył sam a #vfx i #blender zaczął używać w czasie pandemii.

#kosmos #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
hidden1967 - To wam rozwali mózg na dobranoc. Uwielbiam ciekawostki i fakty o kosmosi...
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hidden1967: w obserwowanym wszechświecie jest 2 000 000 000 000 galaktyk. 2 biliony (2 tysiące miliardów). To ogromna liczba, ale dalej do objęcia ludzkim rozumem.
  • Odpowiedz
  • 137
@Atreyu: no jak ty umiesz sobie takie liczby wyobrażać to gratuluję. Ja np i pełno ludzi nie umie. Tak samo gdybyś zarabiał 8000 dolców dziennie przez 2000 lat nie osiągnąłbyś majątku Bezosa xD no ale Ty pewnie umiesz sobie takie rzeczy wyobrażać. Albo to że hindusów jest tak dużo, że gdyby każdy kraj przyjął po milionie to nadal byłby ich miliard w Indiach xD
  • Odpowiedz
no jak ty umiesz sobie takie liczby wyobrażać to gratuluję.

@hidden1967: jakby wiem ile to jest miliard. Albo dwa tysiące miliardów.

Bezos ma obecnie ponad 200 miliardów dolarów. To tylko 10 razy mniej, ale dalej w tej
  • Odpowiedz
@Pan_Kielonek: Przeczytaj jeszcze raz uważnie liczbę jaką podałem ( ͡º ͜ʖ͡º)

Budżet UE jest w bilionach, wartości korporacji są liczone w bilionach, w ludzkim ciele masz 30-40 bilionów komórek. Bilion jest używany. W bilionach mogłem liczyć ile tranzystorów miałem w swojej koparce krypto.

Bilion to może być liczba niewyobrażalna dla jakiegoś pasterza owiec na bliskim wschodzie. Jak ktoś interesuje się technologią, nauką czy geopolityką to
  • Odpowiedz
@Pan_Kielonek: literówka wynikająca z tego że amerykanie używają krótkiej skali liczbowej i to co na filmie jest biliardem to nasz miliard, a trylion jest bilionem. Poza tym sens jest zachowany. Czy to 10^9, czy 10^12, czy nawet przesadzone 10^15 to są dalej liczby które są dla mnie normalnie wyobrażalne i których się używa (choćby w szkolnictwie wyższym).
  • Odpowiedz
  • 4
@hidden1967: "Nie wszyscy mogą lubić te jednostki długości, więc zmierzmy w tytanikach"

(°°

E------o-<-<
  • Odpowiedz
lol, biliard to 10^15. Tysiąc bilionów. Gdzie tego normalnie używamy?

@Pan_Kielonek: ja używam, jak liczę kurz na dywanie i się zastanawiam czy już odkurzać, czy dokręcić do równego, bo mam z grubsza policzone ile do worka wchodzi.
  • Odpowiedz
@hidden1967 wykopki to stan umysłu. Podzieliłeś się ciekawym filmem to się p--------y o zaprezentowane liczby. Przyczepić się byle się o coś przyczepić.
Normalni ludzie niestety już odeszli z tego portalu.
Dzięki za ciekawy link.
  • Odpowiedz