Wpis z mikrobloga

Zdumiewa mnie, że w Polsce wraz ze wzrostem developerki i lania betonu nie poszło powiększanie metrażu. Nadal rynek jest zalewany kawalerkami czy 40 metrowymi klitkami a coś w okolicy 80 metrów to już towar super premium, a jak jeszcze na ostatnim piętrze z dużą loggią to bez miliona nie podchodź. Zauważyłem, że nawet metraż szeregówek/bliźniaków jest powoli kompresowany i coraz więcej tych w okolicy 70-80 metrów (a zamiast garażów leją tylko same miejsca podjazdowe). We Włoszech czy Hiszpanii to jest na porządku dziennym, że pięcioosobowa rodzina mieszka w 100 metrowym mieszkaniu, pewnie dlatego tylu tam "gniazdowników" no ale jak Enrique ma do swojej dyspozycji 40 metrów to i go nie kusi wyprowadzka od swojej mamy. Mnóstwo z nas wychowywało się na 50 metrach z rodzeństwem i śpiącymi w salonie rodzicami, nikt normalny tego powtórzyć w swoim życiu nie będzie chcieć.
#nieruchomosci
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zopyross: Konsekwencja przewagi popytu inwestycyjnego na rynku mieszkaniowym. Inwestorowi mieszkanie 80 metrów służyłoby albo jako wynajem na pokoje albo i tak podzieliłby to na 4 mikroapartamenty.
  • Odpowiedz
@Zopyross problem jest taki, że metraż trzeba zmniejszać, bo inaczej ludzie nie będą w stanie kupić. Wiadome że lepiej dla rodziny jest mieć 100 metrów zamiast 50 metrów, ale jak za 100 metrów trzeba dać 1,5-2 miliony a za 50 metrów 800-900k to wybór jest prosty. Ludzie nie mają ani takiej kasy ani zdolności kredytowej, więc biorą to na co ich stać, czyli 50 metrów.
  • Odpowiedz
  • 4
@srgs: największym potworkiem są bliźniaki góra/dół ja nie wiem kto to kupuje, już lepiej mieszkać w bloku, nie dość że ktoś i tak biega nad głową, to jeszcze zero prywatności w tym ogródku czy na tarasie bo ciągle masz nad głową jakieś obce hałasy, plus na miejscu podjazdowym jesteś ściśnięty jak sardynka, widok przez okno w kuchni to wizja podziwiania auta sąsiada.....no nie ogarniam
  • Odpowiedz
  • 62
@srgs to jest miarą naszego sukcesu - może i mniejsze, ale za to droższe :) to się nazywa oszałamiający skok życia Polkow po wilejsciu do UE
  • Odpowiedz
Zdumiewa mnie, że w Polsce wraz ze wzrostem developerki i lania betonu nie poszło powiększanie metrażu.

Nadal rynek jest zalewany kawalerkami czy 40 metrowymi klitkami a coś w okolicy 80 metrów to już towar super premium, a jak jeszcze na ostatnim piętrze z dużą loggią to bez miliona nie podchodź.

@Zopyross: serio nie widzisz tu korelacji? przecież jedno wynika z drugiego.
  • Odpowiedz
@Zopyross: To, że takie rzeczy się dzieją to jedno. Ale później w mediach szok i niedowierzanie, że pojawia się rozlewanie miast (ogarnięci się budują od zera) i samochodoza (niewydolność infrastruktury).
  • Odpowiedz
@Zopyross: ehhh ja właśnie ogarniam dom 170m2 i w zasadzie wszystkie pomieszczenia zagospodarowane w rodzinie 2+2. Jakby chciał jeszcze jedno dziecko to trzeba by z czegoś zrezygnować....
  • Odpowiedz
@Zopyross: A ile metrów mają budować jak obecnie jesteśmy w trakcie rozpieprzania struktury związkowej w Polsce. Singiel będzie klientem na 80 metrów? Bo rodzin jest tyle co kot napłakał a jak już są to prędzej celują w bliźniaki/domy niż mieszkania.
  • Odpowiedz
@Zopyross: 2 mieszkania po 40m2 sprzedasz drozej niż jedno 80m2. Wszystko to inwestycyjne kurniki, które nie budowano po to by ludzie tam mieszkali, tylko by ich wartość rosła, ewentualnie na wynajem i to najlepiej krótkoterminowy dla turystów.
  • Odpowiedz
@Zopyross: Mieszkam w takim "bliźniaku" cztero-mieszkaniowym i nie narzekam. Na pewno duży plus to że mamy dobre kontakty z sąsiadami. Z minusów to tak jak myśleliście - trzeba ogarniać papierologie wspólnotową. Ale dzięki temu mam też mieszkanie ~100m^2. Miejsc parkingowych mamy dużo więcej niż byłoby w bloku, więc moim zdaniem też na plus.

Ale całowicie rozumiem narzekanie na mały metraż. Ja nie wiem czy to co mamy wystarczy na komfortowe
  • Odpowiedz
  • 0
@derpadette: mieszkasz na górze czy na parterze? bo w takim wariancie albo nie masz spokoju nad głową, albo włąsnego ogródka, który, moim zdaniem, jest właśnie esencją takowych budowli, piszę jako mieszkaniec szeregowca
  • Odpowiedz