Wpis z mikrobloga

@kuchenekgazowy Firmy przecież płacą VAT, kiedy kupują produkty i usługi, a odliczają tylko do tej wartości, jaką wcześniej same pobrały od płatników. Bo VAT płaci się tylko raz, inaczej bardziej złożone produkty i usługi byłyby obciążane gigantycznymi realnymi stawkami podatku.
  • Odpowiedz
VAT to akurat dobry podatek, bo trzepie wszystkich równo, w tym przejezdnych, turystów

@ish_waw: akurat turyści zagraniczni spoza UE mogą na lotnisku poprosić o zwrot podatku VAT ;)
  • Odpowiedz
@Rad-X: Bo powinieneś podatek zapłacić w państwie do którego wyjezdzasz. Tak samo w USA, kupisz sobie tam laptop, to zwróca ci podatek ale pozniej musisz ten podatek, czyli juz VAT zapłacić w PL.
  • Odpowiedz
@Yahoo_: czytałem Twój przykład i nie wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) podobnie jak Ty nie jestem specjalistą od Vatu, tym bardziej vatu przy imporcie. Więc wolę w ogóle w żadne dyskusje nie wchodzić, żeby nie palnąć jakiejś głupoty. Na moje oko ten Twój przykład z rowerami wygląda ok. Ale myślę, że nie bez powodu się płaci grubą kasę księgowym, które takie rzeczy ogarniają ( ͡°
  • Odpowiedz
@morsik No tak, ale jednocześnie są obciążani wtedy VAT obowiązującym w ich kraju plus ewentualnymi cłami / innymi opłatami importowymi, jeśli takie obowiązują. Oczywiście dla turysty z USA jest to korzystne, ale już nie dla Norwega ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
VAT to akurat dobry podatek, bo trzepie wszystkich równo

@ish_waw: tiaaa, fantastyczny. Diabolicznie fantastyczny, bo trzepie wszystkich równo. VAT to wynalazek szatana. Opodatkowanie konsumpcji stanowiące 1/5 ceny. Aż mnie skłoniłeś, żeby poszukać, skąd to się wzięło i dlaczego to istnieje .... poza wiadomym celem.
  • Odpowiedz
No w sumie to wielkiej roznicy pomiedzy vatem a cłem nie ma. To trzeba przyznać

@3k1m: cło jest żeby zmniejszyć import i pobudzić lokalny przemysł. VAT jest dla produktów rodzimych i importowanych więc nie wpływa negatywnie na kraje które sprzedają nam produkty
  • Odpowiedz
No jest nieuczciwa konkurencja i dopiero jak USA nałoży dodatkowy podatek to się wyrówna.

Samochody z USA ----> + VAT ----> samochody z USA w UE cena z VATem

Samochody z UE -----> NIE MA VATu w USA -----> samochody z UE w USA cena bez VATu bo nie ma VATu.

Widzisz różnice czy będziesz udawał barana? To dlatego np Mustang produkowany w USA tam kosztuje 40k USD u nas kosztuje 300k zł.

@Cogito-sum
  • Odpowiedz
@Yahoo_:
Zauwaz że 230 zł które sobie odliczysz musiałeś zapłacić kupując półprodukty - placiles 1230 zl a nie 1000 zl. Firmy kupując od firm płacą pełne faktury brutto, dopiero potem jest zwrot. Chyba że ktoś robi przekręty ;)

Twój przykład byłby ok jakby sobie kupił rower jako koszt firmy będąc na jdg - to jest inna rzecz że koszty są nadużywane. Ja oczywiście będąc na b2b miałem wyłącznie uzasadnienie koszty
  • Odpowiedz
@Alpherg: chłop jest kondepisowskim pachołem, więc musi grzać takie brednie, żeby Trump był super, a UE złe. Ja wcześniej wskazuję na jeszcze jeden element - VAT choć fiskalnie dla przedsiębiorcy jest obojętny, to nie jest obojętny finansowo w ogólnym rozrachunku (księgowość, zamrażanie środków, mniejsza płynność - ma to swoją cenę, którą można wyrazić w jakimś procencie, może niecałym, a może i kilka procent, ceny końcowej). Amerykanie są z tego zwolnieni.
  • Odpowiedz
@ish_waw: @Mmkaa

No ale dlaczego odnosicie sie do vatu ktory akurat w tym wypadku wygodny jest ?

A co z akcyza za silnik wiekszy jak 2000cm3 ? przeciez to jest bandyckie kolejne 19% gdzie 99% aut z ameryki ma zapewne
  • Odpowiedz
@Furiat Odnosimy się do VATu, bo małpa się odnosi do VATu, traktując go jakby był cłem i żądając od UE zniesienia tego podatku u siebie xD.

O akcyzie na duże silniki nie ma mowy w tej dyskusji o cłach, więc jej nie komentujemy.

Jak mamy u siebie zmieniać stawki akcyzy na samochody, bo oni zwykle produkują takie nie pasujące do naszych norm, to niech oni przestaną stosować zaniżona akcyzę na paliwo,
  • Odpowiedz
@ish_waw Małpa sie odnosi do sumarycznych obciążeń nie tylko cla. To tobie za różnica czy kolejne 18% unia nazwie cłem czy podatkiem od polarnych niedźwiedzi xD
  • Odpowiedz
@Furiat Cło obciążan import, nie obciążając produktów własnego przemysłu, a VAT to stosowany w większości cywilizowanego świata nowoczesny podatek dotyczący wszystkich produktów i usług.

Wprowadzając cło na czyjeś produkty temu komuś precyzyjnie dowalasz, w przeciwieństwie do VAT.
  • Odpowiedz