Aktywne Wpisy

Bill_Kilgore +1316
źródło: 1000059447
Pobierz
mirko_anonim +8
✨️ Jak poradzić sobie z problemami w związku z osobą chorującą na nerwicę? Ⓘ
Cześć, od roku jestem w związku z dziewczyną, ma 22 lata, ona choruje na nerwicę lękową.
Mieszka w jednym mieszkaniu w bloku z rodzicami i dziadkami, dowiedziałem się o tym po kilku miesiącach związku. Jej rodzice mają kasę na własne mieszkanie, a z tego co wiem jej ojciec kiedyś nalegał na kupno mieszkania, jej mama nigdy się nie wyprowadziła.
Problem
Cześć, od roku jestem w związku z dziewczyną, ma 22 lata, ona choruje na nerwicę lękową.
Mieszka w jednym mieszkaniu w bloku z rodzicami i dziadkami, dowiedziałem się o tym po kilku miesiącach związku. Jej rodzice mają kasę na własne mieszkanie, a z tego co wiem jej ojciec kiedyś nalegał na kupno mieszkania, jej mama nigdy się nie wyprowadziła.
Problem

#gielda
źródło: temp_file1625407859921739908
Pobierz@ish_waw: akurat turyści zagraniczni spoza UE mogą na lotnisku poprosić o zwrot podatku VAT ;)
Ja p------ę xD pojęcia o gospodarce to widzę, że na wysokim poziomie stoi w tym wpisie
@ish_waw: tiaaa, fantastyczny. Diabolicznie fantastyczny, bo trzepie wszystkich równo. VAT to wynalazek szatana. Opodatkowanie konsumpcji stanowiące 1/5 ceny. Aż mnie skłoniłeś, żeby poszukać, skąd to się wzięło i dlaczego to istnieje .... poza wiadomym celem.
@ish_waw: po równo trzepie podatek obrotowy a VAT każdy kto ma księgowych sobie odlicza
@3k1m: cło jest żeby zmniejszyć import i pobudzić lokalny przemysł. VAT jest dla produktów rodzimych i importowanych więc nie wpływa negatywnie na kraje które sprzedają nam produkty
@Cogito-sum
Zauwaz że 230 zł które sobie odliczysz musiałeś zapłacić kupując półprodukty - placiles 1230 zl a nie 1000 zl. Firmy kupując od firm płacą pełne faktury brutto, dopiero potem jest zwrot. Chyba że ktoś robi przekręty ;)
Twój przykład byłby ok jakby sobie kupił rower jako koszt firmy będąc na jdg - to jest inna rzecz że koszty są nadużywane. Ja oczywiście będąc na b2b miałem wyłącznie uzasadnienie koszty
No ale dlaczego odnosicie sie do vatu ktory akurat w tym wypadku wygodny jest ?
A co z akcyza za silnik wiekszy jak 2000cm3 ? przeciez to jest bandyckie kolejne 19% gdzie 99% aut z ameryki ma zapewne
O akcyzie na duże silniki nie ma mowy w tej dyskusji o cłach, więc jej nie komentujemy.
Jak mamy u siebie zmieniać stawki akcyzy na samochody, bo oni zwykle produkują takie nie pasujące do naszych norm, to niech oni przestaną stosować zaniżona akcyzę na paliwo,
Wprowadzając cło na czyjeś produkty temu komuś precyzyjnie dowalasz, w przeciwieństwie do VAT.