@RebornAnimal: dla konsumenta zniesienie VATu byłoby korzystne w takiej Polsce na przykład. Trump ma racje, VAT to takie 20% cło. Towary eksportowane z UE do USA są zwolnione z VATu, a w drugą stronę już nie.
@cybher2 VAT to akurat dobry podatek, bo trzepie wszystkich równo, w tym przejezdnych, turystów, ludzi z ukrytymi dochodami itd. i nie karze bezpośrednio za pracę czy inną aktywność gospodarczą.
A co z tego, że eksport z UE do USA nie jest tam obciążany VAT, skoro amerykańskie produkty i usługi na tamtejszym rynku też nie są? Żadnej nieuczciwej konkurencji nie ma.
Po prostu małpa nie rozumie VAT tak samo, jak nie rozumie
@cybher2 bo te 20 % już jest dawno rozdane w socjalistycznej Europie więc niemożliwe jest jego usunięcie. Dlatego duża część produktów europejskich jest tańsza w USA co jest absurdem z racji kosztów transportu
@RebornAnimal: Ciekawi mnie to jak ludzie kłócili się że vat a cło to co innego przecież, sprawiając wrażenie jakby wręcz broniło vatu jako coś naturalnego, czegoś co zawsze było i zawsze powinno być. Tak jak w polsce jest kwota wolna od podatku, ale potem są jeszcze miliony składek xd
A co z tego, że eksport z UE do USA nie jest tam obciążany VAT, skoro amerykańskie produkty i usługi na tamtejszym rynku też nie są? Żadnej nieuczciwej konkurencji nie ma.
@ish_waw: bawiąc się w adwokata diabła - jednak jest pewna różnica i ten VAT nie jest tak do końca neutralny dla importu. Zgodnie z nazwą VAT to Value Added Tax i wewnątrz UE płacisz go tylko od (w skrócie)
@Yahoo_: Masz racje, czegos nie ogarniasz. Jezeli w Europie wyprodukujesz rower i chcesz go sprzedac w Polsce, to musisz dodac do jego ceny 23% i oddac to urzedowi skarbowemu po sprzedazy. Jesli sprowadzisz ten rower z USA, to jest dokladnie tak samo, musisz jako sprzedawca w Polsce odpalic 23%. Ten podatek nie rozroznia pochodzenia, bo ostatecznie placi go konsument.
VAT to akurat dobry podatek, bo trzepie wszystkich równo, w tym przejezdnych, turystów, ludzi z ukrytymi dochodami itd. i nie karze bezpośrednio za pracę czy inną aktywność gospodarczą
@ish_waw: ta, to dlaczego wyjezdzajac z europy można ubiegać się o zwrot VAT?
@Rad-X: ale to (po spelnieniu kilku dodatowych warunkow) moze zrobic tylko ktos spoza UE, wywozac nienaruszony towar poza UE. Taki troche eksport indywidualny.
@wujekwichura: @Kuklak Dobra tłumacząć na konkretnym przykładzie (kwoty w PLN): Jestem sobie RoweryOdYahoo sp. z o.o. w Polsce. Załóżmy, że sprzedaje rower za 5000 netto, a koszt półproduktów wynosi 1000 netto. Teraz jako, że produkuje w PL za zakupione półprodukty płacę 230 VAT, który mogę sobie odliczyć. Sprzedaż natomiast powoduje obowiązek podatkowy 5000 * 0.23 = 1150. Finalnie muszę zapłacić 1150 - 230 = 920 VAT. Improrter robiący dokładnie
@Yahoo_: myślałeś kiedyś żeby poczytać zanim napiszesz komentarz? Lektura na dziś: 1. Stawka VAT przy eksporcie zagranicznym. 2. Kto płaci realnie VAT (a nie jest płatnikiem).
@ish_waw: No jest nieuczciwa konkurencja i dopiero jak USA nałoży dodatkowy podatek to się wyrówna. Samochody z USA ----> + VAT ----> samochody z USA w UE cena z VATem Samochody z UE -----> NIE MA VATu w USA
Jestem sobie RoweryOdYahoo sp. z o.o. w Polsce. Załóżmy, że sprzedaje rower za 5000 netto, a koszt półproduktów wynosi 1000 netto.
Teraz jako, że produkuje w PL za zakupione półprodukty płacę 230 VAT, który mogę sobie odliczyć. Sprzedaż natomiast powoduje obowiązek podatkowy 5000 * 0.23 = 1150. Finalnie muszę zapłacić 1150 - 230 = 920 VAT.
@Yahoo_: Ty musisz trolować xD Jezscze 17 lat na wykopie, ja rozumiem jakbyś miał
@Yahoo_: Dobrze mówisz. Vat naliczony przy imporcie towarów można od razu sobie w całości odliczyć w deklaracji miesięcznej więc dopóki tego towaru nie sprzedasz jesteś na 0. Ale w przypadku sprzedaży tego towaru trzeba opodatkować 23% i wtedy już nic nie odliczasz.
Inaczej jest w przypadku zakupu środków trwałych, maszyn, itp. Tu odliczasz VAT który zapłaciłeś w SAD i import wychodzi ci neutralnie w VAT (naliczony = należny)
#gielda
źródło: temp_file1625407859921739908
PobierzW sumie vat to zlodziejski podatek
No w sumie to wielkiej roznicy pomiedzy vatem a cłem nie ma. To trzeba przyznać
Po prostu małpa nie rozumie VAT tak samo, jak nie rozumie
Ciekawi mnie to jak ludzie kłócili się że vat a cło to co innego przecież, sprawiając wrażenie jakby wręcz broniło vatu jako coś naturalnego, czegoś co zawsze było i zawsze powinno być. Tak jak w polsce jest kwota wolna od podatku, ale potem są jeszcze miliony składek xd
@ish_waw: bawiąc się w adwokata diabła - jednak jest pewna różnica i ten VAT nie jest tak do końca neutralny dla importu. Zgodnie z nazwą VAT to Value Added Tax i wewnątrz UE płacisz go tylko od (w skrócie)
@Yahoo_: W sensie importer dostaje ze stanów towar za darmo, tak?
@ArnoldZboczek: VAT to około 45% dochodów w budżecie Polski. Masz jakiś pomysł, czym to uzupełnić?
@ish_waw: ta, to dlaczego wyjezdzajac z europy można ubiegać się o zwrot VAT?
Jestem sobie RoweryOdYahoo sp. z o.o. w Polsce. Załóżmy, że sprzedaje rower za 5000 netto, a koszt półproduktów wynosi 1000 netto.
Teraz jako, że produkuje w PL za zakupione półprodukty płacę 230 VAT, który mogę sobie odliczyć. Sprzedaż natomiast powoduje obowiązek podatkowy 5000 * 0.23 = 1150. Finalnie muszę zapłacić 1150 - 230 = 920 VAT.
Improrter robiący dokładnie
1. Stawka VAT przy eksporcie zagranicznym.
2. Kto płaci realnie VAT (a nie jest płatnikiem).
@ish_waw: No jest nieuczciwa konkurencja i dopiero jak USA nałoży dodatkowy podatek to się wyrówna.
Samochody z USA ----> + VAT ----> samochody z USA w UE cena z VATem
Samochody z UE -----> NIE MA VATu w USA
@Yahoo_: Ty musisz trolować xD Jezscze 17 lat na wykopie, ja rozumiem jakbyś miał
Dobrze mówisz. Vat naliczony przy imporcie towarów można od razu sobie w całości odliczyć w deklaracji miesięcznej więc dopóki tego towaru nie sprzedasz jesteś na 0. Ale w przypadku sprzedaży tego towaru trzeba opodatkować 23% i wtedy już nic nie odliczasz.
Inaczej jest w przypadku zakupu środków trwałych, maszyn, itp. Tu odliczasz VAT który zapłaciłeś w SAD i import wychodzi ci neutralnie w VAT (naliczony = należny)