Wpis z mikrobloga

@RebornAnimal: dla konsumenta zniesienie VATu byłoby korzystne w takiej Polsce na przykład. Trump ma racje, VAT to takie 20% cło. Towary eksportowane z UE do USA są zwolnione z VATu, a w drugą stronę już nie.
  • Odpowiedz
@cybher2 VAT to akurat dobry podatek, bo trzepie wszystkich równo, w tym przejezdnych, turystów, ludzi z ukrytymi dochodami itd. i nie karze bezpośrednio za pracę czy inną aktywność gospodarczą.

A co z tego, że eksport z UE do USA nie jest tam obciążany VAT, skoro amerykańskie produkty i usługi na tamtejszym rynku też nie są? Żadnej nieuczciwej konkurencji nie ma.

Po prostu małpa nie rozumie VAT tak samo, jak nie rozumie
  • Odpowiedz
@RebornAnimal:
Ciekawi mnie to jak ludzie kłócili się że vat a cło to co innego przecież, sprawiając wrażenie jakby wręcz broniło vatu jako coś naturalnego, czegoś co zawsze było i zawsze powinno być. Tak jak w polsce jest kwota wolna od podatku, ale potem są jeszcze miliony składek xd
  • Odpowiedz
A co z tego, że eksport z UE do USA nie jest tam obciążany VAT, skoro amerykańskie produkty i usługi na tamtejszym rynku też nie są? Żadnej nieuczciwej konkurencji nie ma.

@ish_waw: bawiąc się w adwokata diabła - jednak jest pewna różnica i ten VAT nie jest tak do końca neutralny dla importu. Zgodnie z nazwą VAT to Value Added Tax i wewnątrz UE płacisz go tylko od (w skrócie)
  • Odpowiedz
@Yahoo_: Masz racje, czegos nie ogarniasz. Jezeli w Europie wyprodukujesz rower i chcesz go sprzedac w Polsce, to musisz dodac do jego ceny 23% i oddac to urzedowi skarbowemu po sprzedazy. Jesli sprowadzisz ten rower z USA, to jest dokladnie tak samo, musisz jako sprzedawca w Polsce odpalic 23%. Ten podatek nie rozroznia pochodzenia, bo ostatecznie placi go konsument.
  • Odpowiedz
Importer z USA po stronie kosztów ma praktycznie 0, więc płaci VAT od całości sprzedaży. Chyba, że tu ja czegoś nie ogarniam :).

@Yahoo_: W sensie importer dostaje ze stanów towar za darmo, tak?
  • Odpowiedz
VAT to moglibyśmy całkowicie zlikwidować i każdy byłby zadowolony

@ArnoldZboczek: VAT to około 45% dochodów w budżecie Polski. Masz jakiś pomysł, czym to uzupełnić?
  • Odpowiedz
VAT to akurat dobry podatek, bo trzepie wszystkich równo, w tym przejezdnych, turystów, ludzi z ukrytymi dochodami itd. i nie karze bezpośrednio za pracę czy inną aktywność gospodarczą

@ish_waw: ta, to dlaczego wyjezdzajac z europy można ubiegać się o zwrot VAT?
  • Odpowiedz
@wujekwichura: @Kuklak Dobra tłumacząć na konkretnym przykładzie (kwoty w PLN):
Jestem sobie RoweryOdYahoo sp. z o.o. w Polsce. Załóżmy, że sprzedaje rower za 5000 netto, a koszt półproduktów wynosi 1000 netto.
Teraz jako, że produkuje w PL za zakupione półprodukty płacę 230 VAT, który mogę sobie odliczyć. Sprzedaż natomiast powoduje obowiązek podatkowy 5000 * 0.23 = 1150. Finalnie muszę zapłacić 1150 - 230 = 920 VAT.
Improrter robiący dokładnie
  • Odpowiedz
@Yahoo_: myślałeś kiedyś żeby poczytać zanim napiszesz komentarz? Lektura na dziś:
1. Stawka VAT przy eksporcie zagranicznym.
2. Kto płaci realnie VAT (a nie jest płatnikiem).
  • Odpowiedz

@ish_waw: No jest nieuczciwa konkurencja i dopiero jak USA nałoży dodatkowy podatek to się wyrówna.
Samochody z USA ----> + VAT ----> samochody z USA w UE cena z VATem
Samochody z UE -----> NIE MA VATu w USA
  • Odpowiedz
Jestem sobie RoweryOdYahoo sp. z o.o. w Polsce. Załóżmy, że sprzedaje rower za 5000 netto, a koszt półproduktów wynosi 1000 netto.

Teraz jako, że produkuje w PL za zakupione półprodukty płacę 230 VAT, który mogę sobie odliczyć. Sprzedaż natomiast powoduje obowiązek podatkowy 5000 * 0.23 = 1150. Finalnie muszę zapłacić 1150 - 230 = 920 VAT.

@Yahoo_: Ty musisz trolować xD Jezscze 17 lat na wykopie, ja rozumiem jakbyś miał
  • Odpowiedz
@Yahoo_:
Dobrze mówisz. Vat naliczony przy imporcie towarów można od razu sobie w całości odliczyć w deklaracji miesięcznej więc dopóki tego towaru nie sprzedasz jesteś na 0. Ale w przypadku sprzedaży tego towaru trzeba opodatkować 23% i wtedy już nic nie odliczasz.

Inaczej jest w przypadku zakupu środków trwałych, maszyn, itp. Tu odliczasz VAT który zapłaciłeś w SAD i import wychodzi ci neutralnie w VAT (naliczony = należny)
  • Odpowiedz