Aktywne Wpisy

Melkovva_ +8
Idę spać!
Elo
Elo
ile dostaniemy emerytury jeśli nowe dzieci się nie rodzą? Czemu rząd nic z tym nie robi? czytam, że dzisiejsi 30-40 latkowie ledwo dostaną 1/3 pensji jak to możliwe #demografia
Skopiuj link
Skopiuj link
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
#nieruchomosci #polska #przemyslenia #demografia
@dsomgi00: coś pomyliłeś - zamiast politycy powinno być po prostu p0lacy.
@jan-maria666: Dodajmy jeszcze, że takie kobiety jak ja, czyli bezdzietne 30+ słyszą od koleżanek z dziećmi "nie rób sobie tego", "uwstecznia mnie to macierzyństwo", "ciągle się z mężem kłócimy", "wszystko jest na mojej głowie", "nie mam jak wrócić do pracy i wariuję
Niech każdy shortuje WIG20 w takim razie i będą wysokie emerytury ( ͡º ͜ʖ͡º)
Niestety nic to nie dało. Jak szukali lepszego rozwiązania, to wymyślili BK2%.
Nie wybraliśmy zbyt kompetetnych ludzi do rozwiązania problemu. Choć żeby być fair, to może on nie jest do rozwiązania. Ale chyba dało się lepsze efekty mieć.
@jan-maria666: no i wniosła do naszego społeczeństwa więcej niż wygodniccy, którzy nawet nie spróbowali, a przecież nie wszystkie kobiety tak źle znoszą ciążę, połóg i macierzyństwo. To że mamy dzietność na poziomie 1 (zaokrąglając) to nie jest przecież tak, że dziś wszyscy mają po jednym dziecku, tylko x% nie ma ich w ogole, y% ma 1 dziecko, z% ma 2 i więcej. Przynajmniej przyłożyliście rękę do
Dziękuję za te wypowiedź.
@vinmcqueen: jak ktoś nie chce dzieci to jak to ma to zachęcić? zrobię sobie obciążenie na resztę życia, żeby dwa lata wcześniej pójść na emeryturę, na którą i tak nie pójdę, bo jednak większość kobiet jakie znam pracuje dalej. żaden biznes.
@dsomgi00: nie oczekuję żadnych z tych rzeczy, ale oczekiwałbym umiejętności poruszania niewygodnych tematów (patrz ukrócenie części socjalu, podwyższenie wieku emerytalnego) i planowania na dłuższy okres niż najbliższa kampania wyborcza
politycy mają wpływ na wiele rzeczy, ale nie na wszystko, nie da się programami jakichś dopłat, niedopłat, kar, ulg czy czymś w tym stylu zachęcić ludzi, żeby mieli dzieci. Przecież to widać w historii, że ludzie się mniej lub bardziej rozmnażali niezależnie od sytuacji w ich kraju. Zresztą widać to nawet dzisiaj, gdzie w biednej Afryce dzieci się rodzą, a w bogatej Europie nie. To
@ArnoldZboczek: i mieli rację, bo o ile jest to jeden z powodów to zdecydowanie nie żadna z głównych przyczyn.
Główną przyczyną jest konsumpcjonizm i widać to nawet tutaj, choć wykop to żaden wyznacznik.
Jedynym rozwiązaniem na podniesienie lekko demografii to NIE DAWANIE czegoś w zamian za posiadanie dzieci, A KARANIE za