Wpis z mikrobloga

DLACZEGO NIKT W TYM KRAJU W POLITYCE NIE MOWI O DEMOGRAFII? MAMY JEDNA Z NAJGORSZYCH DEMOGRAFII NA SWIECIE, POLSKA GOSPODARKA SKURCZY SIE DRASTYCZNIE, EMERYTURY BEDA SMIESZNE, JEDNYM SLOWEM CZEKA NAS KATASTROFA, POLITYCY POWINNI ROBIC LODA MLODYM LUDZIOM ZEBY SIE TYLKO ROZMNAZALI, POWINNI ROBIC WSZYSTKO ZEBY SIE ROZMNAZALI A ONI PROBUJA TYLKO JESZCZE BARDZIEJ D------C MLODYM I R------C M.IN. RYNEK NIERUCHOMOSCI XDDDD BYLE GLOSY OD EMERYTOW I BOOMEROW POZYSKAC I UTRZYMAC SIE PRZY STOLKU NO J--------E SYTUACJA JEST DRAMATYCZNA POZDRAWIAM I DZIEKUJE
#nieruchomosci #polska #przemyslenia #demografia
  • 112
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Spoko, jedno dziecko = 2 lata mniej, dwójka dzieci = 4 lata mniej, trójka i więcej = 5 lat mniej czyli tak jak teraz.

@vinmcqueen: mówię o podobnym pomyślę od lat i to bardzo dobry trop, ale żeby to działało trzeba najpierw podnieść wiek emerytalny o przynajmniej 5 lat, a najlepiej 15 i od trzeciego dziecka bardziej agresywnie zmniejszać, żeby np. Normalnie kobiety z----------y do 70, po jednym dziecku do
  • Odpowiedz
@Cadfael tych co nie chcą mieć to nie zachęci, zachęci może tych którzy mają jedno do zrobienia dwóch lub więcej. Tak samo dziś jest przecież wprowadzona renta dla matek dla 4 dzieci i więcej, tylko że ja moją propozycją ustawiam poprzeczkę niżej bo korzyść jest już przy 1/2 dzieciach.

Umówmy się - jak kobieta widzi macierzyństwo tylko przez pryzmat jak to ujęłaś “obciążenia na resztę życia” czy jak czytałem wyzej o
  • Odpowiedz
@_e_l_o_: Roczniki z lat 95+ sa stosunkowo mało liczne co powoduje, że mając 1 czy 2 dzieci nic się z tym nie da zrobić czas na działanie był wcześniej po prostu mało liczne roczniki nie sa w stanie nadrobić tej luki
  • Odpowiedz
Tak samo dziś jest przecież wprowadzona renta dla matek dla 4 dzieci i więcej

no i jak? dzietność w------a w kosmos?

problem jest w głowie

@vinmcqueen: jaki problem? xD
  • Odpowiedz
Patrząc na ten wpis, zaczynam uważać, że zamiast określenia "problem" powinniśmy używać określenia "błogosławieństwo" demografii.
  • Odpowiedz
@Cadfael nie w------a, bo dzisiaj nikt nie chce mieć czwórki dzieci a i społeczeństwo aż tyle nie potrzebuje, dobrze będzie jak będziemy zbliżać się do dwóch.

Nie no pewnie, żaden problem. Wyobraź sobie że nie tylko kobiety rezygnują z najlepszych lat życia dla potomstwa, nie każda kobieta ma c-------o faceta. Jak w wieku 30 lat dalej uważasz że wolisz się samorealizowac poprzez te mityczne podróże to twoja sprawa.
  • Odpowiedz
DLACZEGO NIKT W TYM KRAJU W POLITYCE NIE MOWI O DEMOGRAFII?

@_e_l_o_: Tusk dostał takie pytanie na ryj na pierwszym spotkaniu po powrocie od jakiegoś młodego na bodajże ścianie wschodniej, to z premedytacją dobrych parę minut odwracał kota ogonem, aby finalnie nie odpowiedzieć. Gerontokracja to dopiero będzie za parę dobrych lat, gdy już nikt nawet nie będzie udawał, że głosy młodych ludzi są do czegokolwiek potrzebne. Wyborne perspektywy, gdy w
  • Odpowiedz
Nie no pewnie, żaden problem. Wyobraź sobie że nie tylko kobiety rezygnują z najlepszych lat życia dla potomstwa, nie każda kobieta ma c-------o faceta. Jak w wieku 30 lat dalej uważasz że wolisz się samorealizowac poprzez te mityczne podróże to twoja sprawa.

@vinmcqueen: no dokładnie, żadnej problem. jedni się ograniczają do jednego dziecka, inni idą na rekord, inni wcale nie potrzebują uśmiechu bombelka do szczęścia. a faceta mam zajebistego, sam
  • Odpowiedz
@_e_l_o_: W 2003 roku urodziło się 351 tys. dzieci, co było najmniej w okresie powojennym
W 2004-2009 roku liczba urodzeń wzrosła
W 2005 roku urodziło się ok. 364 tys. dzieci, co było o ponad 8 tys. więcej niż w 2004 roku
W 2002 roku w Polsce po raz pierwszy zmarło więcej osób niż się urodziło
W 2023 roku urodziło się rekordowo mało dzieci
  • Odpowiedz
@_e_l_o_: sytuacja jest taka jaka bylo wiadomo juz 30 lat temu, ze bedzie, wiec nie wiem skad nagle taki pisk skoro te tematy nie byly podejmowane wtedy kiedy klamka jeszcze nie zapadla. Teraz to popij woda
  • Odpowiedz
@Cadfael no i ok, to nie pisz w takim razie o zachęcaniu Ciebie do czegoś czego najwyraźniej nie czujesz, państwo nie będzie sypać niewiadomo czym żebyś łaskawie urodziła jedno dziecko. Wolę walczyć o kolejne tych którzy zatrzymali się na jednym bo znają temat z praktyki a nie opowieści koleżanek. Tylko gdyby to ode mnie zależało to bym ci podniósł wiek emerytalny bo nie wnosisz niczego więcej do społeczeństwa czego nie wnosi
  • Odpowiedz
@_e_l_o_: obecnie poza dużymi ośrodkami kraj się zwija w tempie ekspresowym, tam już nic nie da się zrobić, dziwne że nawet pustostanów nie dadzą młodym do remontu, przynajmniej depopulacja by się trochę zmniejszyła, po chooy cała ulica domków i bloków stoi pusta? Te wchodzenie w doopsko deweloperom jest niesamowite, coś czuje że każdy to niedługo odczuje, w ostatnich 6 miesiącach prąd wzrósł o 50% minimum, gaz też, jedzenie powolutku też
  • Odpowiedz
Politycy i janusze biznesu w tym kraju to idioci.
Ci pierwsi zatrudniają po niższej stawce imigrantów na jakiś okres 3-9 miesięcy i ci imigranci wracają do siebie z kasą. Nie dadzą podwyżki polakowi to ten też wyemigruje i założy rodzinę za granicą.
Politycy natomiast pod stołem biorą w łapkę i załatwiają im imigrantów.

Zaraz ktoś powie, że mam wyobraźnię no ale politycy robią loda deweloperom za jakieś zniżki na mieszkania więc co
  • Odpowiedz
Wolę walczyć o kolejne tych którzy zatrzymali się na jednym bo znają temat z praktyki a nie opowieści koleżanek.

@vinmcqueen: przecież to jakieś pomysły z krainy autyzmu xD jak ktoś chce jedno, to będzie miał jedno, jak ktoś chce dwa, to będzie miał dwa. "słuchaj andrzej, może i nie planowaliśmy trzeciego dziecka, ale ej, dzięki będę pracować o cały rok mniej". tak jak 500+ nie pomogło przy klepaniu kolejnych bachorów,
  • Odpowiedz
@Cadfael ehe - bo rodzice z jednym dzieckiem którzy mają jedno ale chcieliby więcej tylko sytuacja życiowa im nie pozwala nie istnieją tylko istnieją jedynie te kobiety dla których dzieci to problem i rezygnacja z życia xD patrz jakoś mój pomysł już kolejne dwie osoby podłapały wyżej a ty wmawiaj sobie że państwo powinno cię zachęcać do dziecka bo najwyraźniej masz w głowie nie po kolei wartości życiowe.

Skończyłem dyskusję, jak
  • Odpowiedz